Importanța somnului pentru organism

Sănătate | 2022-01-21 10:31:31

Ce este somnul și de ce este important?

Somnul a fost recunoscut de secole ca fiind esențial pentru viață.

Deficitul de somn poate duce la o judecată mai proastă, la afectarea memoriei și la reducerea funcției cognitive. Somnul joacă, de asemenea, un rol cheie în menținerea sănătății mentale și fizice. Iată câteva dintre beneficiile pe care somnul le are asupra organismului:

1) Somnul este important deoarece reprezintă momentul în care corpul nostru se vindecă singur, prin restabilirea celulelor din creier, inimă, plămâni, sistemul imunitar și alte organe care au fost „deteriorate” în timpul zilei. 

2) Somnul ne permite să rămânem sănătoși din punct de vedere mental, deoarece împrospătează mintea, dând timp creierului să elimine toxinele care se acumulează în timpul orelor noastre de veghe.

3) Fără somn nu am fi capabili să controlăm emoțiile în mod corespunzător, ceea ce poate duce la boli mintale.

4) Studiile arată un risc crescut de diabet și alte boli legate de obezitate, în cazul în care numărul de ore de somn pe noapte este mai mic de 6.

Importanța somnului din perspectivă biologică

Un somn bun este esențial pentru menținerea creierului și a corpului. Acesta este mesajul pe care cercetătorii încearcă să-l transmită oamenilor din întreaga lume: minte sănătoasă în corp sănătos.

Cercetările efectuate de neurologi, psihologi și biologi au dezvăluit o mulțime de motive pentru care este atât de important să dormi suficient. Lipsa somnului poate avea consecințe grave asupra sănătății tale mintale, inclusiv creșterea anxietății sau a depresiei, în timp ce unele studii sugerează că poate duce chiar la anumite tipuri de cancer. Somnul merge mână în mână cu un stil de viață sănătos, care să cuprindă o alimentație sănătoasă și practicarea sportului.

Consecințele și efectele deficitului de somn

Un stil de viață ce implică puține ore de somn pe noapte poate duce la consecințe pe termen lung, nu numai pentru persoana în cauză, dar și pentru familia și comunitatea acesteia.

Studiile au arătat că deficitul de somn poate afecta funcția sistemului imunitar, poate afecta metabolismul și nivelul hormonilor și poate afecta funcția cognitivă - ducând la scăderea atenției, afectarea judecății, creșterea impulsivității și probleme de memorie. Un studiu a constatat că persoanele care dorm mai puțin de 6 ore în fiecare noapte au de patru ori mai multe șanse de a răci decât cei care dorm 8 ore în fiecare noapte.

Efectele insomniei pot include depresie sau tulburări de anxietate, deoarece creierul nostru se bazează pe o cantitate neîntreruptă de somn pentru a funcționa corect.

Modalități naturale de îmbunătățire a calității somnului

Cu toate că somnul este o parte vitală a vieții noastre, mulți oameni nu dorm suficient din cauza programelor încărcate pe care le au sau din alte motive.

Există multe remedii naturale pentru tulburările de somn care îmbunătățirea calității somnului. Acestea includ:

- Evitarea cofeinei seara

- Evitarea consumului de alcool înainte de culcare

- Crearea unei rutine relaxante la culcare

- Suficient exercițiu în timpul zilei

- Păstrează-ți dormitorul rece și întunecat noaptea

- Limitarea timpului pe ecran înainte de culcare

 

Să nu ai un program bine-stabilit poate avea consecințe directe asupra calității somnului. În principiu, generația tânără este predispusă la astfel de probleme. Oricum, există multe remedii naturale care pot îmbunătăți calitatea somnului, cum ar fi: exercițiile fizice, meditația și consumul de alimente sănătoase.

Vremea

Azi

Ashburn

0°C
sunny
64
5.36
1027

Curs Valutar

EUR EUR
4.92 RON
USD USD
4.11 RON
GBP GBP
5.66 RON
CHF CHF
4.47 RON
XAU XAU
233.83 RON
AED AED
1.12 RON
AUD AUD
3.19 RON
BGN BGN
2.52 RON
BRL BRL
0.73 RON
CAD CAD
3.29 RON
CNY CNY
0.63 RON
CZK CZK
0.19 RON
comentarii facebook