Este influențată fericirea de rețelele sociale?

Educație | 2022-11-04 10:01:47

Fericirea și rețele sociale

„Rețelele de socializare oferă legiunilor de idioți dreptul de a vorbi oricând, când înainte vorbeau doar o dată la un bar după un pahar de vin, fără a dăuna comunității. Apoi erau rapid reduși la tăcere, dar acum au același drept de a vorbi ca un laureat al Premiului Nobel. Este invazia idioților.”

Acest citat din marele scriitor italian, Umberto Eco necesită o "traducere" mai clară, adaptată celor născuți în anii '90. În orice comunitate, la orice bloc sau cartier, în orice gașcă, se găsea o persoană care să facă glume proaste, să atace sau  să fie nesimțit. În acel moment, unul dintre lideri ii dădea un picior în fund și îl excludea din cerc. Simplu, eficient, practic. La crâșma din sat, la fel, mereu se găsea un "Dorel" ce consumă mai multe pahare de rachiu în plus și care se credea cocoș, astfel că devenea violent vocal. În acest caz, poate lucrurile deveneau puțin mai violente, în sensul că era aruncat pe sus din crâșmă și, din nou, comunitatea revenea la vechile obiceiuri.

În zilele noastre, faptul că telefonia mobilă este foarte ieftină și oricine are acces la  un smartphone mai ieftin sau mai scump așază total nefiresc actori geniali, sportivi excepţionali sau muzicieni de excepţie cu fanii adevăraţi, dar și cu indivizi   incalificabili, al căror unic scop este să jignească, să își exprime incapacitatea mintală în văzul lumii întregi. De ce se întâmplă acest lucru?

Nu au nimic mai bun de făcut în viață

În momentul în care ziua lor înseamnă alcool și/sau jocuri de noroc de dimineață până seară, iar munca adevărată nu are loc în viața lor. Aceste persoane nu au nici o cale pentru a-și cheltui timpul și energia, așa că urmăresc alţi oameni pe reţelele sociale, compun și postează comentarii pline de ură. Asta este tot ce fac.

Lașitatea

Majoritatea oamenilor care aruncă comentarii de ură nu o pot face în persoană. Imaginează-ți o tănţică ce o atacă pe cântăreața Delia pe Facebook că ar putea să meargă în fața ei și să arunce aceleași vorbe. Este de neconceput, ei preferă să se ascundă în spatele telefoanelor și să spună gunoaie. Unii dintre ei folosesc chiar conturi anonime pentru a amplifica gunoiul. Lași. Urs pe internet, șoarece în viața reală.

Își urăsc propria viață

Acest gen de persoane care atacă sau își doresc căderea altora o fac pentru că vor să pierzi lucrurile pe care le ai și pe care ei nu le au niciodată. Ideea lor generală în viaţă este „dacă eu nu o am, nici tu nu o poți avea”. Dacă ura este ceea ce ai, ura este ceea ce vei oferi; dacă iubirea și iertarea este tot ce ai, iubirea și iertarea este ceea ce vei oferi. Este exact atât de simplu.

Nu cunosc bucuria

Sunt nemulțumiți de viața lor și încearcă să facă nefericiți și pe alții. Ei vor să-i atragă și pe alţii in viaţa lor plină de nefericire încercând să primească același gen de replici, pline de ură.

Astfel, în aceste zile reţelele sociale își aleg câte o victimă celebră până când altă persoană importantă păţește sau spune ceva în public. Dacă acum câteva luni Buhnici era linșat pentru că, la beție, a spus o prostie (ce altă dată era sancționată  cu un picior în fund, cum sugerează Eco), acum câteva zile a fost rândul Deliei pentru că ea a spus că alege să nu aibă copii. Iar Delia, la rândul ei, a "scăpat" pentru că Simona Halep a fost depistată pozitiv la un control antidoping.

Pentru propria bunăstare spirituală, pentru liniștea ta, alege să ignori acest tip de evenimente. Iar, dacă neapărat dorești să ai o reacție poti să fii empatic, să înțelegi  că de la Cristiano Ronaldo până la Mirabela Dauer, toți sunt oameni, toți au probleme, toți au neajunsuri și toți au dreptul să aleagă ce fac cu viața lor.

Oamenii cu adevărat fericiți nu își arată momentele vieții pe Facebook sau Instagram. Simplu fapt că în această dimineață ești bucuros, ai avut o noapte bună, te bucuri de copiii tăi și de micul dejun îți ocupă inima, nu mai e nevoie să distribui acest moment pe rețele sociale aceste sentimente când inima ta e plină.

Vremea

Azi

Ashburn

0°C
sunny
80
2.24
1026

Curs Valutar

EUR EUR
4.92 RON
USD USD
4.11 RON
GBP GBP
5.66 RON
CHF CHF
4.47 RON
XAU XAU
233.83 RON
AED AED
1.12 RON
AUD AUD
3.19 RON
BGN BGN
2.52 RON
BRL BRL
0.73 RON
CAD CAD
3.29 RON
CNY CNY
0.63 RON
CZK CZK
0.19 RON
comentarii facebook