Te-Ajut.ro | Articole de ajutor în afaceri
  • Acasă
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Cultură
  • Home & Deco
  • Lifestyle & Travel
  • Contact
  • Publică conținutul tău
Rolul unui Web Designer și poziția lui într-o companie de Web Design
Înapoi

Rolul unui Web Designer și poziția lui într-o companie de Web Design

06.03.2023

Autor: LAURA ONOFREI

Timp de citire: 4 minute

Distribuie

Link-ul a fost copiat!

Definirea conceptului de Web Designer

Cel mai probabil, din cauză că industria IT este foarte ramificată, apar anumite neînțelegeri când ne raportăm la diferitele ramuri ale acesteia. De exemplu, se face destul de des confuzia între Web Designer și Frontend Developer.

Scopul acestui articol este de a trasa o linie fină în jurul conceptului de Web Designer, astfel încât să ai o imagine mai clară cu privire la acest concept.

În acest sens, voi începe cu definirea termenilor din titlu, mai exact, cu definițiile pe care Dicționarul Oxford explicativ le oferă: 

Web - the World Wide Web or the internet.

Designer - a plan or drawing produced to show the look and function or workings of a building, garment, or other object before it is made.

Pe scurt, Web se referă la internet, iar designer la persoana care proiectează. Așadar, într-o variantă adaptată limbii române, un Web Designer este persoana care se ocupă cu etapa de proiectare a website-urilor sau a altor aplicații care rulează în browser.

Atenție: Rolul acestuia este de a gândi întreaga arhitectură a site-ului, cu funcționalitățile aferente, fără însă a face implementările de design. Mai multe despre cum și cine implementează un design web voi scrie mai jos în articol.

Oricum, pentru a înțelege mai ușor rolul unui Web Designer, este de ajuns să facem o paralelă cu etapele de dezvoltare a unei locuințe. În acest context, acesta își va însuși atât rolul de arhitect, cât și de proiectant.

Ce cunoștințe ar trebui să aibă un Web Designer?

Pentru că website-urile și aplicațiile web sunt accesate de oameni, un Web Designer ar trebui să își îndrepte atenția atât pe partea de estetică, cât și pe cea de accesibilitate, proiectând website-uri care să poată fi accesate și de către persoanele cu dizabilități.

În termeni mai tehnici și mai des folosiți, un Web Designer își desfășoară activitatea în jurul a două concepte importante: UI și UX Design.

User Interface(UI)  Design

Conceptul de UI Design se referă la partea de estetică a unei aplicații web, la aranjarea elementelor dintr-o pagină web în funcție de anumite reguli și principii de design.

User Experience(UX) Design

Spre deosebire de UI Design, conceptul de UX Design aduce în prim plan experiența utilizatorului, încercându-se, pe cât posibil, să li se ofere o experiență cât mai bună de navigare și persoanelor cu defecte de vedere sau alte dizabilități.

Web Designer vs Frontend Developer

Este adevărat, pentru forma vizuală finală a unui website, este nevoie atât de un Web Designer, cât și de un Frontweb Developer, dar rolurile lor sunt diferite.

După ce termină de desenat un proiect web, acesta îl trimite unui Frontend Developer pentru implementare.

Implementarea unui design constă în scrierea de cod HTML, CSS și JS, astfel că proiectul, de la nivel de design, va putea fi rulat în browser. Bineînțeles, va fi nevoie de sprijin și din partea unui Backend Deveoper.

Ce instrumente de lucru folosește un Web Designer?

Cu siguranță, pentru a-și duce cu bine proiectul la bun sfârșit, un Web Designer are nevoie de diverse instrumente care să-l ajute în procesul de proiectare al unui website.

În prezent, unul dintre cele mai complexe și importante instrumente de lucru al unui Web Designer este Figma. Acesta este un instrument extrem de util unui Web Designer care îl ajută atât cu realizarea unui User Flow de calitate, cât și cu desenarea în întregime a unei aplicații, platforme ș.a.m.d.

Un avantaj major al acestei aplicații este că le permite utilizatorilor să lucreze simultan la același proiect, astfel că eficientizează procesul de muncă în echipă.

În plus, Figma a ajuns o adevărată comunitate și o platformă de  distribuire a ideilor și soluțiilor.

Oricum, pentru realizarea unui design web cap-coadă, un Web Designer se mai folosește și de alte platforme sau aplicații care îi oferă „materia primă digitală” de care are nevoie. De exemplu, acesta poate avea nevoie de SVG-uri, un generator de umbre, o platformă pentru vizualizarea diferitelor fonturi etc.

În concluzie, ce face un Web Designer?

După cum am menționat și la începutul articolului, un Web Designer se ocupă cu proiectarea unor site-uri, platforme sau aplicații web. Acesta este cel care desenează și gândește, încă de la început, majoritatea funcționalităților pe care proiectul web le va avea, astfel încât dezvoltatorii web să aibă toate informațiile referitoare la implementarea design-ului și a funcționalităților.

Vezi articolul anteriorVezi următorul articol

Mai multe articole

22 zile Citește articolul Actori celebrii ce au început ca muzicieni

Actori celebrii ce au început ca muzicieni

Acum câteva săptămâni, am văzut la ''Vocea României'' un concurent ce nu auzise de Robbie Williams. După câteva minute în aceeași ediție altă concurentă nu auzise de Bjork și asta m-a surprins foarte tare.

Autor:LAURA ONOFREI

1 lună Citește articolul Socrate: despre bine și rău

Socrate: despre bine și rău

Socrate este unul dintre cei mai cunoscuți filosofi greci ai lumii, care a influențat considerabil gandirea europeană de astăzi.

Autor:Cristi Daniel

1 lună Citește articolul De ce este importantă educația?

De ce este importantă educația?

Poate te intrebi ce este educatia si de ce este importanta. Ei bine, educatia joaca un rol important in formarea individului.

Autor:LAURA ONOFREI

1 lună Citește articolul Manager, specialist sau patron?

Manager, specialist sau patron?

Este o intrebare vitala pe care ar trebui sa si-o adreseze majoritatea  detinatorilor de firme romanesti care pot fi incadrate in categoriile “firme mici” si/sau “firme mijlocii”.

Autor:LAURA ONOFREI

Urmărește-ne și pe

Cele mai citite articole

21 zile Citește articolul Cum să vinzi servicii de web design

Cum să vinzi servicii de web design

Pentru a vinde serviciile de web design, este important să îți construiești o reputație puternică și să faci o oferta clară și atractivă pentru potențialii clienți.

Autor:Vasile Marza

21 zile Citește articolul Realități inspirăționale - Episodul 1

Realități inspirăționale - Episodul 1

''Pe vreme mea'' exista o expresie: povești de adormit copiii. Acest clișeu venea ca replică mereu când cineva încerca să îți povestească ceva aiuristic, ceva ce nu putea fi crezut sau de ce nu, vândut.

Autor:LAURA ONOFREI

21 zile Citește articolul Procrastinarea în business e în regulă

Procrastinarea în business e în regulă

Când conduci un business participi la un maraton, nu la o probă de viteză. Ai nevoie de rezistență, de tactică și de dozarea efortului într-un mod inteligent. Atât timp cât îți conduci afacerile haotic, pierzând energie 24 din 24, vei ajunge la un punct în care vei eșua.

Autor:LAURA ONOFREI

21 zile Citește articolul În 2023 fă o revoluție în relația cu angajații

În 2023 fă o revoluție în relația cu angajații

Care variantă de manager este mai bună? Cel dur și strict ce nu ascultă de nimeni din jurul lui și face totul după cum îl taie capul sau unul care are ușa deschisă mereu angajaților și colaboratorilor?

Autor:LAURA ONOFREI

22 zile Citește articolul Actori celebrii ce au început ca muzicieni

Actori celebrii ce au început ca muzicieni

Acum câteva săptămâni, am văzut la ''Vocea României'' un concurent ce nu auzise de Robbie Williams. După câteva minute în aceeași ediție altă concurentă nu auzise de Bjork și asta m-a surprins foarte tare.

Autor:LAURA ONOFREI

1 lună Citește articolul Șapte idei de afaceri pentru succesul tău din 2023

Șapte idei de afaceri pentru succesul tău din 2023

Să nu ne păcălim, fiecare generație a avut un moment sau mai multe în care a spus:

Autor:LAURA ONOFREI

22 zile Citește articolul Este influențată fericirea de rețelele sociale?

Este influențată fericirea de rețelele sociale?

''Rețelele de socializare oferă legiunilor de idioți dreptul de a vorbi oricând, când înainte vorbeau doar o dată la un bar după un pahar de vin, fără a dăuna comunității. Apoi erau rapid reduși la tăcere, dar acum au același drept de a vorbi ca un laureat al Premiului Nobel.

Autor:LAURA ONOFREI

22 zile Citește articolul OAMENI și ne-oameni (sau the Final Countdown)

OAMENI și ne-oameni (sau the Final Countdown)

Cum ți-a fost dimineața? În trafic, ca și mine? Ți s-a arătat degetul mijlociu de câteva ori? Sau ai scăpat ca printre urechile acului de malacul ce se îndrepta cu bâta de baseball către tine?

Autor:LAURA ONOFREI

22 zile Citește articolul Muzica este viață

Muzica este viață

Imaginează-ți dimineața primei zile pe pământ. Totul e la locul lui iar perfecțiunea are nevoie doar de ochii primilor oameni pentru a privi și a se îndrăgosti iremediabil. Însă totul se desfășoară într-o liniște deplină, nimeni nu poate auzi nimic. Nu mai sună a paradis deloc, nu e așa?

Autor:LAURA ONOFREI

22 zile Citește articolul Niciodată nu e târziu să înveți lucruri noi

Niciodată nu e târziu să înveți lucruri noi

În cazul în care ai fost un elev eminent îți este foarte simplu să înveți și la 40, 50 sau 70 de ani. Pentru restul oamenilor însă, a învață o limbă nouă sau chiar a avea o pasiune nouă, de la zero, pare o misiune imposibilă.

Autor:LAURA ONOFREI

Logo-te-ajut.svg
i-icon.svg
t-icon.svg
f-icon.svg

Categorii

  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Cultură
  • Home & Deco
  • Lifestyle & Travel

Parteneri

  • Kity.ro
  • Gagagugu.ro
  • Magic5.ro
  • Imobflux.ro
  • Eduedu.ro
  • Hidrostore.ro

Informații legale

  • Termeni și condiții
  • Politică de confidențialitate
  • Politică cookie
  • SOL
  • ANPC

Utile

  • Acasă
  • Contact
  • office[at]te-ajut.ro
  • 0734 014 327
  • Hartă website
SAL.webp
SOL.webp

Te-ajut.ro este un portal web plin de informații utile și interesante pentru mai multe domenii, inclusiv afaceri, educație, cultură, social și Lifestyle&Travel. Găsește inspirație și sfaturi dintr-o varietate de surse și descoperă cele mai noi tendințe din diferite domenii. De la idei de afaceri până la destinații de călătorie exotice, te-ajut.ro este aici pentru a te îndruma să-ți dezvolți cunoștințele și să-ți îmbunătățești viața.

© 2023 Te-ajut.ro. Toate drepturile rezervate. Website dezvoltat de Magic 5 si gazduit de HOSTICO

Acest site folosește "cookies". Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Vezi politica cookie.