Rolul unui Web Designer și poziția lui într-o companie de Web Design

Cultură | 2022-10-13 10:49:23

Definirea conceptului de Web Designer

Cel mai probabil, din cauză că industria IT este foarte ramificată, apar anumite neînțelegeri când ne raportăm la diferitele ramuri ale acesteia. De exemplu, se face destul de des confuzia între Web Designer și Frontend Developer.

Scopul acestui articol este de a trasa o linie fină în jurul conceptului de Web Designer, astfel încât să ai o imagine mai clară cu privire la acest concept.

În acest sens, voi începe cu definirea termenilor din titlu, mai exact, cu definițiile pe care Dicționarul Oxford explicativ le oferă: 

Web - the World Wide Web or the internet.

Designer - a plan or drawing produced to show the look and function or workings of a building, garment, or other object before it is made.

Pe scurt, Web se referă la internet, iar designer la persoana care proiectează. Așadar, într-o variantă adaptată limbii române, un Web Designer este persoana care se ocupă cu etapa de proiectare a website-urilor sau a altor aplicații care rulează în browser.

Atenție: Rolul acestuia este de a gândi întreaga arhitectură a site-ului, cu funcționalitățile aferente, fără însă a face implementările de design. Mai multe despre cum și cine implementează un design web voi scrie mai jos în articol.

Oricum, pentru a înțelege mai ușor rolul unui Web Designer, este de ajuns să facem o paralelă cu etapele de dezvoltare a unei locuințe. În acest context, acesta își va însuși atât rolul de arhitect, cât și de proiectant.

Ce cunoștințe ar trebui să aibă un Web Designer?

Pentru că website-urile și aplicațiile web sunt accesate de oameni, un Web Designer ar trebui să își îndrepte atenția atât pe partea de estetică, cât și pe cea de accesibilitate, proiectând website-uri care să poată fi accesate și de către persoanele cu dizabilități.

În termeni mai tehnici și mai des folosiți, un Web Designer își desfășoară activitatea în jurul a două concepte importante: UI și UX Design.

User Interface(UI)  Design

Conceptul de UI Design se referă la partea de estetică a unei aplicații web, la aranjarea elementelor dintr-o pagină web în funcție de anumite reguli și principii de design.

User Experience(UX) Design

Spre deosebire de UI Design, conceptul de UX Design aduce în prim plan experiența utilizatorului, încercându-se, pe cât posibil, să li se ofere o experiență cât mai bună de navigare și persoanelor cu defecte de vedere sau alte dizabilități.

Web Designer vs Frontend Developer

Este adevărat, pentru forma vizuală finală a unui website, este nevoie atât de un Web Designer, cât și de un Frontweb Developer, dar rolurile lor sunt diferite.

După ce termină de desenat un proiect web, acesta îl trimite unui Frontend Developer pentru implementare.

Implementarea unui design constă în scrierea de cod HTML, CSS și JS, astfel că proiectul, de la nivel de design, va putea fi rulat în browser. Bineînțeles, va fi nevoie de sprijin și din partea unui Backend Deveoper.

Ce instrumente de lucru folosește un Web Designer?

Cu siguranță, pentru a-și duce cu bine proiectul la bun sfârșit, un Web Designer are nevoie de diverse instrumente care să-l ajute în procesul de proiectare al unui website.

În prezent, unul dintre cele mai complexe și importante instrumente de lucru al unui Web Designer este Figma. Acesta este un instrument extrem de util unui Web Designer care îl ajută atât cu realizarea unui User Flow de calitate, cât și cu desenarea în întregime a unei aplicații, platforme ș.a.m.d.

Un avantaj major al acestei aplicații este că le permite utilizatorilor să lucreze simultan la același proiect, astfel că eficientizează procesul de muncă în echipă.

În plus, Figma a ajuns o adevărată comunitate și o platformă de  distribuire a ideilor și soluțiilor.

Oricum, pentru realizarea unui design web cap-coadă, un Web Designer se mai folosește și de alte platforme sau aplicații care îi oferă „materia primă digitală” de care are nevoie. De exemplu, acesta poate avea nevoie de SVG-uri, un generator de umbre, o platformă pentru vizualizarea diferitelor fonturi etc.

În concluzie, ce face un Web Designer?

După cum am menționat și la începutul articolului, un Web Designer se ocupă cu proiectarea unor site-uri, platforme sau aplicații web. Acesta este cel care desenează și gândește, încă de la început, majoritatea funcționalităților pe care proiectul web le va avea, astfel încât dezvoltatorii web să aibă toate informațiile referitoare la implementarea design-ului și a funcționalităților.

Vremea

Azi

Ashburn

0°C
sunny
83
2.24
1026

Curs Valutar

EUR EUR
4.92 RON
USD USD
4.11 RON
GBP GBP
5.66 RON
CHF CHF
4.47 RON
XAU XAU
233.83 RON
AED AED
1.12 RON
AUD AUD
3.19 RON
BGN BGN
2.52 RON
BRL BRL
0.73 RON
CAD CAD
3.29 RON
CNY CNY
0.63 RON
CZK CZK
0.19 RON
comentarii facebook