Importanța sportului

Cultură | 2022-01-07 12:22:28

Sportul în contextul actual

În acest articol, voi prezenta câteva dintre beneficiile pe care sportul le poate aduce asupra sănătății fizice și mentale.

Trăim într-o epocă a tehnologiei, care ne absoarbe din ce în ce mai mult, pe măsură ce aceasta avansează. Nu spun că este un lucru rău, dimpotrivă, tehnologia ne-a ușurat cu mult viața, instalând puțin câte puțin comoditatea. De exemplu, mai degrabă te deplasezi cu mașina la magazinul din colț decât să folosești bicicleta. Mai mult, parcă ne-ar surâde și ideea unei mașini electrice, care să se conducă singură până acolo. În aceeași măsură, este mult mai comod să ne petrecem o seară jucând FIFA cu prietenii, în loc să mergem la fotbal.

Ceea ce vreau să subliniez este tocmai această comoditate pe care progresul tehnic și tehnologic ne-a oferit-o, devenind o prioritate pentru majoritatea oamenilor. Într-adevăr, zona de confort ne oferă o stare de bine, de siguranță, dar trebuie să fim conștienți că are plusuri și minusuri. Prin urmare, este important să încercăm pe cât posibil să evităm extremele.

De ce este bine să facem mișcare?

Sportul îmbunătățește memoria, reduce stresul și elimină stările de depresie

Un stil de viață activ are ca efect direct îmbunătățirea memoriei. Studiile arată că persoanele care nu fac activitate fizică sunt mult mai predispuse la depresie, anxietate. Pe scurt, „overthinking”. Și nu, nu este vorba despre acele întrebări existențiale pe care și le-a tot pus Socrate.

De fiecare dată când ești stresat, indispus și cu moralul la pământ, puțină mișcare îți poate demonstra că, de fapt, starea ta fizică, ce o influențează direct pe cea psihică, este mult mai rea decât cea mentală. Prin urmare, o sesiune de 30-40 de minute de alergat te ajută să fii mai ancorat în prezent și în viața de zi cu zi, reducând astfel depresia și stresul.

Sportul te ajută să ai oase sănătoase

Am întâlnit o mulțime de oameni care lucrează la birou sau care nu au o viață prea activă, ce mi-au spus ca au dureri la nivelul oaselor. Ei bine, studiile arată că, în lipsa exercițiului fizic, nu doar mușchii se atrofiază, dar și oasele devin mai fragile. Așadar, exercițiile fizice ajută la întărirea oaselor.

Un stil de viață echilibrat previne diferitele afecțiuni majore

Statisticile indică faptul că o treime dintre persoanele afectate de cancer au o dietă nesănătoasă și o viață sedentară. Sportul atrage după sine și o alimentație hrănitoare pentru organism, care poate preveni diferitele afecțiuni precum cancerul sau diabetul.

Sportul ne ajută să socializăm și să ne găsim jumătatea

Pentru multe persoane, mersul la o sală de fitness este poate singura cale de a interacționa și a cunoaște(fizic) cu persoane noi. În acest context, se pot lega multe legături de prietenie pe termen lung și nu numai. Având activități comune, multe persoane au ajuns să rămână împreună.

Pe de altă parte, societatea promovează, pe bună dreptate, stilul de viață sănătos. Asta înseamnă un corp armonios și sănătos. De aceea, cu toate că pare puțin amuzant, sportul ne poate ajuta să ne găsim jumătatea. Oricum, acesta este doar un aspect fizic. Rămâne de văzut dacă este persoana potrivită sau nu.

Exercițiile fizice ne ajută să dormim mai bine

Cu siguranță, ne-am aflat cu toții, la un moment dat, în situația de a nu avea somn seara, cu toate că a doua zi trebuia să ne trezim devreme. Ei bine, unul dintre elementele vitale pentru un somn odihnitor este sportul. 

Deci, cum începem să fim mai activi?

Sportul înseamnă sănătate, doar că, de cele mai multe ori, se opune stilului de viață prezentat în prima parte a articolului. Cu alte cuvinte, un stil de viață sănătos se plătește cu prețul renunțării la zona de confort creată de-a lungul timpului.

Schimbările trebuie făcute treptat. Trebuie să fim conștienți că ne va lua mai mult timp să ne formăm obiceiuri sănătoase. De exemplu, te poți folosi de următoarele sfaturi:

-folosește bicicleta pentru distanțele scurte;

-aleargă cel puțin de 2 ore pe săptămână;

-încearcă să eviți sucurile acidulate și dulciurile;

-Nu e nevoie să mergi la sală neapărat. Formează-ți un program de antrenament care să asigure antrenarea tuturor grupelor musculare.

- Ține minte: slow progress is better than no progress.

Atenție! Acest articol este publicat cu scop informativ și nu poate înlocui sfaturile sau prescripțiile medicului.

Vremea

Azi

Ashburn

9°C
sunny
86
2.57
1016
Mâine
12°C
17°C
Sâmbătă
7°C
16°C
Duminică
5°C
9°C
Luni
6°C
10°C

Curs Valutar

EUR EUR
4.92 RON
USD USD
4.11 RON
GBP GBP
5.66 RON
CHF CHF
4.47 RON
XAU XAU
233.83 RON
AED AED
1.12 RON
AUD AUD
3.19 RON
BGN BGN
2.52 RON
BRL BRL
0.73 RON
CAD CAD
3.29 RON
CNY CNY
0.63 RON
CZK CZK
0.19 RON
comentarii facebook