
Autor: LAURA ONOFREI
Timp de citire: 6 minute
Ce este învățarea?
Când vine vorba de învățare, un lucru este sigur: nu avem cum să oferim o singură definiție acestui concept. De-a lungul istoriei, în funcție de contextul istoric sau zona culturală, oamenii au oferit mai multe definiții acestui termen. Drept urmare, voi folosi primele 5 definiții date de dexonline :
ÎNVĂȚÁ, învăț, vb. I.
1. Tranz. A transmite cuiva (sistematic) cunoștințe și deprinderi dintr-un domeniu oarecare; a iniția pe cineva într-o meserie, știință, artă etc.
2. Tranz. A sfătui, a povățui pe cineva să facă ceva (arătându-i cum să procedeze).
3. Tranz. A dobândi cunoștințe prin studiu, a ajunge prin muncă sistematică să cunoști o meserie, o artă, o limbă etc.; a studia. A-și întipări în minte ceva pentru a putea reproduce; a memora.
4. Tranz. și refl. A (se) deprinde, a (se) obișnui, a (se) familiariza.
5. Tranz. A trage o învățătură, a căpăta experiență.
Dacă ar fi să-i ofer o definiție, aceasta ar fi următoarea: învățarea este procesul psihic prin care viețuitoarele se adaptează la mediu.
NU doar oamenii învață
Mai sus, am folosit special substantivul „viețuitoare”, pentru că învățarea nu este specifică oamenilor. Acest proces stă la baza tuturor deprinderilor sau dobândirii de noi comportamente, ce conduc ulterior la maturizarea individului.
De exemplu, pentru a se adapta la mediul impus de societate, copilul merge la școală, acumulează cunoștințe, ce îl vor ajuta pe viitor să-și găsească o meserie și să supraviețuiască. Același lucru se întâmplă și cu puiul de leu, care învață de la leoaică arta vânatului, tocmai pentru a supraviețui când va crește.
De aceea am considerat că învățarea este un proces de adaptare al organismului la mediu și nu este specific omului. Interesant este că, de multe ori, jocul favorizează procesul de învățare, făcând-ul mult mai captivant și plăcut.
Învățare vs. Educație
De multe ori, acești doi termeni se confundă între ei, dar învățarea și educația nu sunt același lucru.
Ei bine, la începutul vieții, avem o perioadă în care învățăm, oarecum, ce înseamnă să fii om și cum ar trebui să ne comportăm în societate. Cu alte cuvinte, întreaga noastră istorie a valorilor, împreună cu experiențele generațiilor anterioare sunt transmise și învățate de noii veniți.
Acest fenomen se numește educație și este un proces specific omului. Mai târziu, în funcție de educația primită, doi adulți pot percepe realitatea în moduri total diferite, în funcție de „instrucțiunile primite”, adică de educație. Acum că scriu acest articol, mă gândesc că este oarecum adevărată vorba „gusturile nu se discută”, pentru că nu vedem lucrurile după cum sunt ele, ci după cum suntem noi.
Pe de altă parte, învățarea este un proces de înțelegere și dobândire de noi abilități. Este un proces continuu, care continuă de-a lungul vieții.
De obicei, învățarea se poate întâmpla în multe moduri diferite, inclusiv prin observare, imitare, experimentare, explorare și descoperire. În schimb, educația implică de cele mai multe ori un curriculum structurat care include o formă de evaluare pentru a măsura progresul.
Mai multe despre educație poți găsi în acest articol.
Învățare vs. Inteligență
Inteligența este capacitatea de a raționa, de a planifica, de a rezolva probleme, de a gândi abstract, de a înțelege idei complexe, de a învăța rapid și de a învăța din experiență. Învățarea este procesul de dobândire a cunoștințelor sau abilităților prin studiu, practică și predare.
Învățarea se poate întâmpla fără inteligență, dar inteligența nu poate avea loc fără învățare. Inteligența este un produs atât al învățării, cât și al abilității înnăscute de a gândi critic.
Învățarea este un proces care nu are sfârșit. Începe de la naștere și continuă până la moarte. Pe de altă parte, inteligența poate fi măsurată în orice moment.
Învățare vs. Memorare
A învăța nu este tot una cu a memora. Cea mai semnificativă diferență dintre cele două concepte este că învățarea implică de obicei înțelegerea și are loc pe tot parcursul vieții, în timp ce memorarea înseamnă stocarea informației în memoria cuiva pentru o scurtă perioadă.
Este adevărat, în unele cazuri putem învăța doar teoretic unele lucruri, fără să le punem în practică. Totuși, nici în acest caz nu trebuie să facem confuzia între cei doi termeni:
Exemplu de învățare teoretică: construirea unei case
Exemplu de memorare: învățarea pe de rost a unei lecții pentru examen.
Concluzie
Învățarea este principalul proces prin care viețuitoarele evoluează, progresează, astfel încât să se adaptează unor situații noi. Acesta este un proces de modificare/actualizare a cunoștințelor, abilităților și atitudinilor.
Sfaturi:
- Ține-ți ochii deschiși pentru oportunități de a învăța de la alții
- Pune întrebări despre ceea ce nu înțelegi
- Citiți cât mai mult posibil. Într-adevăr, înveți lucruri trecând prin viață, dar, din păcate, nu ne ajunge una singură pentru a avea o înțelegere amplă asupra a tot ceea ce se întâmplă. Așadar, citind, aveți posibilitatea de a vă lărgi sfera cunoașterii.
Mai multe articole
Nevoie urgentă de ajutor
Exista niste oameni, niste suflete care au NEVOIE URGENTA DE AJUTOR!
Autor:LAURA ONOFREI
Să nu poți să minți deloc
Situație absolut ipotetică: pentru o zi nimeni să nu aibă abilitatea de a minți.
Autor:LAURA ONOFREI
Bine sau rău?
Spuneam la un anumit moment aici pe blog că noţiunea de “bine” este doar o noţiune si definiţia cuvântului diferă în funcţie de omul de la care o ceri.
Autor:LAURA ONOFREI
Nu au nevoie de bani ci au nevoie de tine
Zilnic ne lovim pe rețelele sociale de cazuri disperate care au nevoie de bani.
Autor:LAURA ONOFREI
Cele mai citite articole
Cum să vinzi servicii de web design
Pentru a vinde serviciile de web design, este important să îți construiești o reputație puternică și să faci o oferta clară și atractivă pentru potențialii clienți.
Autor:Vasile Marza
Realități inspirăționale - Episodul 1
''Pe vreme mea'' exista o expresie: povești de adormit copiii. Acest clișeu venea ca replică mereu când cineva încerca să îți povestească ceva aiuristic, ceva ce nu putea fi crezut sau de ce nu, vândut.
Autor:LAURA ONOFREI
Procrastinarea în business e în regulă
Când conduci un business participi la un maraton, nu la o probă de viteză. Ai nevoie de rezistență, de tactică și de dozarea efortului într-un mod inteligent. Atât timp cât îți conduci afacerile haotic, pierzând energie 24 din 24, vei ajunge la un punct în care vei eșua.
Autor:LAURA ONOFREI
În 2023 fă o revoluție în relația cu angajații
Care variantă de manager este mai bună? Cel dur și strict ce nu ascultă de nimeni din jurul lui și face totul după cum îl taie capul sau unul care are ușa deschisă mereu angajaților și colaboratorilor?
Autor:LAURA ONOFREI
Actori celebrii ce au început ca muzicieni
Acum câteva săptămâni, am văzut la ''Vocea României'' un concurent ce nu auzise de Robbie Williams. După câteva minute în aceeași ediție altă concurentă nu auzise de Bjork și asta m-a surprins foarte tare.
Autor:LAURA ONOFREI
Șapte idei de afaceri pentru succesul tău din 2023
Să nu ne păcălim, fiecare generație a avut un moment sau mai multe în care a spus:
Autor:LAURA ONOFREI
Este influențată fericirea de rețelele sociale?
''Rețelele de socializare oferă legiunilor de idioți dreptul de a vorbi oricând, când înainte vorbeau doar o dată la un bar după un pahar de vin, fără a dăuna comunității. Apoi erau rapid reduși la tăcere, dar acum au același drept de a vorbi ca un laureat al Premiului Nobel.
Autor:LAURA ONOFREI
Rolul unui Web Designer și poziția lui într-o companie de Web Design
Cel mai probabil, din cauză că industria IT este foarte ramificată, apar anumite neînțelegeri când ne raportăm la diferitele ramuri ale acesteia. De exemplu, se face destul de des confuzia între Web Designer și Frontend Developer.
Autor:LAURA ONOFREI
OAMENI și ne-oameni (sau the Final Countdown)
Cum ți-a fost dimineața? În trafic, ca și mine? Ți s-a arătat degetul mijlociu de câteva ori? Sau ai scăpat ca printre urechile acului de malacul ce se îndrepta cu bâta de baseball către tine?
Autor:LAURA ONOFREI
Muzica este viață
Imaginează-ți dimineața primei zile pe pământ. Totul e la locul lui iar perfecțiunea are nevoie doar de ochii primilor oameni pentru a privi și a se îndrăgosti iremediabil. Însă totul se desfășoară într-o liniște deplină, nimeni nu poate auzi nimic. Nu mai sună a paradis deloc, nu e așa?
Autor:LAURA ONOFREI
Acest site folosește "cookies". Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Vezi politica cookie.