Ce este învățarea și cum se deosebește de educație, memorare și inteligență

Social | 2022-01-18 13:27:05

Ce este învățarea?

Când vine vorba de învățare, un lucru este sigur: nu avem cum să oferim o singură definiție acestui concept. De-a lungul istoriei, în funcție de contextul istoric sau zona culturală, oamenii au oferit mai multe definiții acestui termen. Drept urmare, voi folosi primele 5 definiții date de  dexonline :

ÎNVĂȚÁ, învăț, vb. I.

1. Tranz. A transmite cuiva (sistematic) cunoștințe și deprinderi dintr-un domeniu oarecare; a iniția pe cineva într-o meserie, știință, artă etc.

2. Tranz. A sfătui, a povățui pe cineva să facă ceva (arătându-i cum să procedeze).

3. Tranz. A dobândi cunoștințe prin studiu, a ajunge prin muncă sistematică să cunoști o meserie, o artă, o limbă etc.; a studia.  A-și întipări în minte ceva pentru a putea reproduce; a memora.

4. Tranz. și refl. A (se) deprinde, a (se) obișnui, a (se) familiariza.

5. Tranz. A trage o învățătură, a căpăta experiență.

Dacă ar fi să-i ofer o definiție, aceasta ar fi următoarea: învățarea este procesul psihic prin care viețuitoarele se adaptează la mediu.

NU doar oamenii învață

Mai sus, am folosit special substantivul „viețuitoare”, pentru că învățarea nu este specifică oamenilor. Acest proces stă la baza tuturor deprinderilor sau dobândirii de noi comportamente, ce conduc ulterior la maturizarea individului.

De exemplu, pentru a se adapta la mediul impus de societate, copilul merge la școală, acumulează cunoștințe, ce îl vor ajuta pe viitor să-și găsească o meserie și să supraviețuiască. Același lucru se întâmplă și cu puiul de leu, care învață de la leoaică arta vânatului, tocmai pentru a supraviețui când va crește.

De aceea am considerat că învățarea este un proces de adaptare al organismului la mediu și nu este specific omului. Interesant este că, de multe ori, jocul favorizează procesul de învățare, făcând-ul mult mai captivant și plăcut.

Învățare vs. Educație

De multe ori, acești doi termeni se confundă între ei, dar învățarea și educația nu sunt același lucru.

Ei bine, la începutul vieții, avem o perioadă în care învățăm, oarecum, ce înseamnă să fii om și cum ar trebui să ne comportăm în societate. Cu alte cuvinte, întreaga noastră istorie a valorilor, împreună cu experiențele generațiilor anterioare sunt transmise și învățate de noii veniți.

Acest fenomen se numește educație și este un proces specific omului. Mai târziu, în funcție de educația primită, doi adulți pot percepe realitatea în moduri total diferite, în funcție de „instrucțiunile primite”, adică de educație. Acum că scriu acest articol, mă gândesc că este oarecum adevărată vorba „gusturile nu se discută”, pentru că nu vedem lucrurile după cum sunt ele, ci după cum suntem noi.

Pe de altă parte, învățarea este un proces de înțelegere și dobândire de noi abilități. Este un proces continuu, care continuă de-a lungul vieții.

De obicei, învățarea se poate întâmpla în multe moduri diferite, inclusiv prin observare, imitare, experimentare, explorare și descoperire. În schimb, educația implică de cele mai multe ori un curriculum structurat care include o formă de evaluare pentru a măsura progresul.

Mai multe despre educație poți găsi în acest articol.

Învățare vs. Inteligență

Inteligența este capacitatea de a raționa, de a planifica, de a rezolva probleme, de a gândi abstract, de a înțelege idei complexe, de a învăța rapid și de a învăța din experiență. Învățarea este procesul de dobândire a cunoștințelor sau abilităților prin studiu, practică și predare.

Învățarea se poate întâmpla fără inteligență, dar inteligența nu poate avea loc fără învățare. Inteligența este un produs atât al învățării, cât și al abilității înnăscute de a gândi critic.

Învățarea este un proces care nu are sfârșit. Începe de la naștere și continuă până la moarte. Pe de altă parte, inteligența poate fi măsurată în orice moment.

Învățare vs. Memorare

A învăța nu este tot una cu a memora. Cea mai semnificativă diferență dintre cele două concepte este că învățarea implică de obicei înțelegerea și are loc pe tot parcursul vieții, în timp ce memorarea înseamnă stocarea informației în memoria cuiva pentru o scurtă perioadă.

Este adevărat, în unele cazuri putem învăța doar teoretic unele lucruri, fără să le punem în practică. Totuși, nici în acest caz nu trebuie să facem confuzia între cei doi termeni:

Exemplu de învățare teoretică: construirea unei case

Exemplu de memorare: învățarea pe de rost a unei lecții pentru examen.

Concluzie

Învățarea este principalul proces prin care viețuitoarele evoluează, progresează, astfel încât să se adaptează unor situații noi. Acesta este un proces de modificare/actualizare a cunoștințelor, abilităților și atitudinilor.

Sfaturi:

- Ține-ți ochii deschiși pentru oportunități de a învăța de la alții

- Pune întrebări despre ceea ce nu înțelegi

- Citiți cât mai mult posibil. Într-adevăr, înveți lucruri trecând prin viață, dar, din păcate, nu ne ajunge una singură pentru a avea o înțelegere amplă asupra a tot ceea ce se întâmplă. Așadar, citind, aveți posibilitatea de a vă lărgi sfera cunoașterii.

 

Vremea

Azi

Ashburn

10°C
sunny
84
2.06
1016
Mâine
12°C
17°C
Sâmbătă
7°C
16°C
Duminică
5°C
9°C
Luni
6°C
10°C

Curs Valutar

EUR EUR
4.92 RON
USD USD
4.11 RON
GBP GBP
5.66 RON
CHF CHF
4.47 RON
XAU XAU
233.83 RON
AED AED
1.12 RON
AUD AUD
3.19 RON
BGN BGN
2.52 RON
BRL BRL
0.73 RON
CAD CAD
3.29 RON
CNY CNY
0.63 RON
CZK CZK
0.19 RON
comentarii facebook