Ce să faci după un accident de mașină și ce să nu faci

Social | 2022-01-31 16:38:21

Ce este un accident de mașină și care pot fi cauzele?

Un accident de mașină este ceva ce ți se poate întâmpla chiar și atunci când ai experiență în ceea ce privește conducerea unui autovehicul. Nu este nevoie decât de o clipă de neatenție pentru ca lucrurile să-ți scape de sub control.

Îți apleci o clipă privirea pentru a răspunde unui mesaj sau pentru a schimba canalul radio. În continuare, știi povestea... Ai o mulțime de bani de plătit, tribunal, facturi medicale etc. Probabil ți se va suspenda și permisul auto! Un adevărat coșmar, care, totuși, este destul de comun în zilele noastre.

Adevărul este că, anual, sunt mii de persoane rănite în urma accidentelor rutiere, iar numărul deceselor este tot la fel de mare. După cum am precizat și mai sus, neatenția șoferilor este principalul motiv de producere al accidentelor.

Oricum, uneori este destul de dificil să se stabilească cu exactitate felul în care s-a produs un accident. Acest lucru poate fi cauzat și de șocul pe care îl avem imediat după producerea unui asemenea eveniment nefericit.

Știi cum să reacționezi în cazul unui eveniment în trafic?

Pentru mulți dintre noi, răspunsul este nu. Te poți pregăti pentru ce este mai rău citind acest scurt și ajutător articol. Vor urma câteva rânduri despre ce trebuie și ce nu trebuie să faci după un accident de mașină.

Ce să faci după un accident de mașină?

Să faci și să spui ceea ce trebuie după producerea unui accident rutier este un lucru esențial. Uite un scurt ghid prin care să te asiguri că ești pregătit:

Rămâi la locul accidentului

Primul și cel mai important lucru este să rămâi la locul în care s-a produs accidentul. Pare simplu, dar nu este chiar așa. Inspiră adânc și adună-te. Oamenii reacționează diferit după ce au fost implicați într-un accident.

Dacă accidentul s-a produs într-o zonă cu trafic intens, asigură-te că te așezi la loc sigur, în care să poți fi văzut cu ușurință de ceilalți participanți la trafic. Nu uita, important este să rămâi pe aproape. Să stai aproape de locul în care s-a produs accidentul va face mai ușoară munca autorităților în ceea ce privește modul în care s-a produs accidentul.

Cu cât stai mai aproape de locul în care accidentul s-a produs, cu atât mai ușor și rapid se vor completa documentele specifice acestui tip de eveniment rutier.

Notează totul

Imediat ce te-ai asigurat că ești într-un loc sigur, începe să notezi, cât de amănunțit poți, felul în care s-a produs accidentul- adună cât mai multe informații.

Fotografiază toate autovehiculele care au fost implicate în accident și drumul pe care acesta a avut loc. Așadar, având imaginile ca dovezi, vei putea dovedi că ești nevinovat, fapt ce te poate scuti de diferite plăți.

Următorul pas este să-ți notezi datele celeilalte părți implicate în accident, cum ar fi: adresa, numărul de înmatriculare și modelul mașinii și, bineînțeles, ideal ar fi să faci rost și de detaliile asigurării acesteia.

Cu cât informațiile colectate sunt mai complexe, cu atât va fi mai ușor să dovedești cine a fost de vină. Gândește-te la orice lucru care poate fi relevant și asigură-te că îl notezi sau fotografiezi.

Dacă este posibil, notează numele și numărul de telefon al tuturor martorilor. Să ai martori după un accident este un lucru esențial, mai ales dacă cineva a fost grav rănit într-un accident rutier.

Rămâi calm

După un accident, lucrurile par să se miște cu încetinitorul. Este de înțeles să fii mai mult sau mai puțin afectat.

Aproape toată lumea are o puternică reacție emoțională doar la gândul unui accident. Dacă ești implicat fizic în unul, este de înțeles să fii în stare de șoc. Cu toate acestea, este important să îți menții calmul pe cât de mult posibil.

Vorbește cu celălalt șofer (sau cu ceilalți șoferi dacă au fost implicați mai mulți) și asigură-te că toată lumea implicată în nefericitul eveniment este bine.

În situații de acest fel, panicarea este periculoasă din două motive.

Primul, te face să pari vinovat. Compania de asigurări al celuilalt șofer poate folosi tot ceea ce spui sau felul în care te comporți împotriva ta.

Concentrează-te pe o respirație profundă și stabilă.

În al doilea rând, poate afecta partea cu „notează totul”. În cazul în care ai nevoie de un avocat, toate informațiile vor fi de mare ajutor.

Ce să NU faci după un accident

Până acum, ne-am concentrat pe trei lucruri esențiale pe care trebuie să le faci după un accident. Întrebarea este: care sunt lucrurile care trebuie evitate? Uite o scurtă listă:

Nu-ți asuma că ești bine

Vătămările corporale rezultate în urma unui accident rutier nu se resimt mereu imediat, datorită adrenalinei. Uneori, durerea poate fi resimțită după câteva zile sau chiar săptămâni. Fă-ți o favoare și nu spune imediat după accident că ești bine.

Chiar dacă te simți bine, nu este o idee rea să faci o revizuire medicală. Uneori, o simplă entorsă poate părea banală, dar poate atrage după sine probleme majore în timp.

Dacă ești rănit, asigură-te că ești examinat de medici. Numărul persoanelor care refuză îngrijirile medicale este foarte mare. Deci, chiar și când nu te simți rănit, este important să te vadă un doctor pentru că, în cazul în care starea ta de sănătate se agravează în timp, avocații celuilalt șofer pot argumenta că afecțiunile au fost cauzate de altceva.

Nu admite că ești vinovat

Chiar și când ești ferm convins că e vina ta, este o idee rea să spui că ești vinovat. Sunt puține cazuri în care doar un șofer este vinovat. Adesea, accidentele sunt destul de complicate.

Așadar, ferește-te să arunci vina pe tine și concentrează-te pe situația curentă. Sunt persoane rănite? Cât de mari sunt pagubele materiale produse vehiculelor?

De multe ori, cu cât spui mai puține la locul accidentului, cu atât e mai bine. A fi tras la răspundere este un proces complicat și, până nu sunt aduse toate dovezile necesare, nu ești considerat răspunzător.

Nu începe să gândești în viitorul îndepărtat

Important este să fii prezent și să te gândești cum să gestionezi mai bine situația. Chiar și când se întâmplă o avarie minoră, este simplu să reflectăm despre cum acest accident ne poate distruge întreaga viață.

După cum am mai scris, păstrează-ți calmul. Inspiră adânc și concentrează-te doar pe accident. Te poți ocupa de restul mai târziu.

Cum previi accidentele rutiere?

Accidentul auto reprezintă cel mai frecvent tip de accident, care are ca rezultat pierderea a mii de vieți omenești la fiecare an, împreună cu un număr poate și mai mare de persoane rănite.

Odată ajunși la volan, este important să acționăm pe principiul „este mai bine să previi decât să tratezi”. Așadar, este important să respectăm limitele legale de viteză, să avem autovehiculul în regulă din punct de vedere tehnic, să nu consumăm alcool sau substanțe cu proprietăți psihoactive etc.  

Vremea

Azi

Ashburn

9°C
sunny
86
2.57
1016
Mâine
12°C
17°C
Sâmbătă
7°C
16°C
Duminică
5°C
9°C
Luni
6°C
10°C

Curs Valutar

EUR EUR
4.92 RON
USD USD
4.11 RON
GBP GBP
5.66 RON
CHF CHF
4.47 RON
XAU XAU
233.83 RON
AED AED
1.12 RON
AUD AUD
3.19 RON
BGN BGN
2.52 RON
BRL BRL
0.73 RON
CAD CAD
3.29 RON
CNY CNY
0.63 RON
CZK CZK
0.19 RON
comentarii facebook