
Autor: Cristian Daniel
Timp de citire: 7 minute
Ce este un accident de mașină și care pot fi cauzele?
Un accident de mașină este ceva ce ți se poate întâmpla chiar și atunci când ai experiență în ceea ce privește conducerea unui autovehicul. Nu este nevoie decât de o clipă de neatenție pentru ca lucrurile să-ți scape de sub control.
Îți apleci o clipă privirea pentru a răspunde unui mesaj sau pentru a schimba canalul radio. În continuare, știi povestea... Ai o mulțime de bani de plătit, tribunal, facturi medicale etc. Probabil ți se va suspenda și permisul auto! Un adevărat coșmar, care, totuși, este destul de comun în zilele noastre.
Adevărul este că, anual, sunt mii de persoane rănite în urma accidentelor rutiere, iar numărul deceselor este tot la fel de mare. După cum am precizat și mai sus, neatenția șoferilor este principalul motiv de producere al accidentelor.
Oricum, uneori este destul de dificil să se stabilească cu exactitate felul în care s-a produs un accident. Acest lucru poate fi cauzat și de șocul pe care îl avem imediat după producerea unui asemenea eveniment nefericit.
Știi cum să reacționezi în cazul unui eveniment în trafic?
Pentru mulți dintre noi, răspunsul este nu. Te poți pregăti pentru ce este mai rău citind acest scurt și ajutător articol. Vor urma câteva rânduri despre ce trebuie și ce nu trebuie să faci după un accident de mașină.
Ce să faci după un accident de mașină?
Să faci și să spui ceea ce trebuie după producerea unui accident rutier este un lucru esențial. Uite un scurt ghid prin care să te asiguri că ești pregătit:
Rămâi la locul accidentului
Primul și cel mai important lucru este să rămâi la locul în care s-a produs accidentul. Pare simplu, dar nu este chiar așa. Inspiră adânc și adună-te. Oamenii reacționează diferit după ce au fost implicați într-un accident.
Dacă accidentul s-a produs într-o zonă cu trafic intens, asigură-te că te așezi la loc sigur, în care să poți fi văzut cu ușurință de ceilalți participanți la trafic. Nu uita, important este să rămâi pe aproape. Să stai aproape de locul în care s-a produs accidentul va face mai ușoară munca autorităților în ceea ce privește modul în care s-a produs accidentul.
Cu cât stai mai aproape de locul în care accidentul s-a produs, cu atât mai ușor și rapid se vor completa documentele specifice acestui tip de eveniment rutier.
Notează totul
Imediat ce te-ai asigurat că ești într-un loc sigur, începe să notezi, cât de amănunțit poți, felul în care s-a produs accidentul- adună cât mai multe informații.
Fotografiază toate autovehiculele care au fost implicate în accident și drumul pe care acesta a avut loc. Așadar, având imaginile ca dovezi, vei putea dovedi că ești nevinovat, fapt ce te poate scuti de diferite plăți.
Următorul pas este să-ți notezi datele celeilalte părți implicate în accident, cum ar fi: adresa, numărul de înmatriculare și modelul mașinii și, bineînțeles, ideal ar fi să faci rost și de detaliile asigurării acesteia.
Cu cât informațiile colectate sunt mai complexe, cu atât va fi mai ușor să dovedești cine a fost de vină. Gândește-te la orice lucru care poate fi relevant și asigură-te că îl notezi sau fotografiezi.
Dacă este posibil, notează numele și numărul de telefon al tuturor martorilor. Să ai martori după un accident este un lucru esențial, mai ales dacă cineva a fost grav rănit într-un accident rutier.
Rămâi calm
După un accident, lucrurile par să se miște cu încetinitorul. Este de înțeles să fii mai mult sau mai puțin afectat.
Aproape toată lumea are o puternică reacție emoțională doar la gândul unui accident. Dacă ești implicat fizic în unul, este de înțeles să fii în stare de șoc. Cu toate acestea, este important să îți menții calmul pe cât de mult posibil.
Vorbește cu celălalt șofer (sau cu ceilalți șoferi dacă au fost implicați mai mulți) și asigură-te că toată lumea implicată în nefericitul eveniment este bine.
În situații de acest fel, panicarea este periculoasă din două motive.
Primul, te face să pari vinovat. Compania de asigurări al celuilalt șofer poate folosi tot ceea ce spui sau felul în care te comporți împotriva ta.
Concentrează-te pe o respirație profundă și stabilă.
În al doilea rând, poate afecta partea cu „notează totul”. În cazul în care ai nevoie de un avocat, toate informațiile vor fi de mare ajutor.
Ce să NU faci după un accident
Până acum, ne-am concentrat pe trei lucruri esențiale pe care trebuie să le faci după un accident. Întrebarea este: care sunt lucrurile care trebuie evitate? Uite o scurtă listă:
Nu-ți asuma că ești bine
Vătămările corporale rezultate în urma unui accident rutier nu se resimt mereu imediat, datorită adrenalinei. Uneori, durerea poate fi resimțită după câteva zile sau chiar săptămâni. Fă-ți o favoare și nu spune imediat după accident că ești bine.
Chiar dacă te simți bine, nu este o idee rea să faci o revizuire medicală. Uneori, o simplă entorsă poate părea banală, dar poate atrage după sine probleme majore în timp.
Dacă ești rănit, asigură-te că ești examinat de medici. Numărul persoanelor care refuză îngrijirile medicale este foarte mare. Deci, chiar și când nu te simți rănit, este important să te vadă un doctor pentru că, în cazul în care starea ta de sănătate se agravează în timp, avocații celuilalt șofer pot argumenta că afecțiunile au fost cauzate de altceva.
Nu admite că ești vinovat
Chiar și când ești ferm convins că e vina ta, este o idee rea să spui că ești vinovat. Sunt puține cazuri în care doar un șofer este vinovat. Adesea, accidentele sunt destul de complicate.
Așadar, ferește-te să arunci vina pe tine și concentrează-te pe situația curentă. Sunt persoane rănite? Cât de mari sunt pagubele materiale produse vehiculelor?
De multe ori, cu cât spui mai puține la locul accidentului, cu atât e mai bine. A fi tras la răspundere este un proces complicat și, până nu sunt aduse toate dovezile necesare, nu ești considerat răspunzător.
Nu începe să gândești în viitorul îndepărtat
Important este să fii prezent și să te gândești cum să gestionezi mai bine situația. Chiar și când se întâmplă o avarie minoră, este simplu să reflectăm despre cum acest accident ne poate distruge întreaga viață.
După cum am mai scris, păstrează-ți calmul. Inspiră adânc și concentrează-te doar pe accident. Te poți ocupa de restul mai târziu.
Cum previi accidentele rutiere?
Accidentul auto reprezintă cel mai frecvent tip de accident, care are ca rezultat pierderea a mii de vieți omenești la fiecare an, împreună cu un număr poate și mai mare de persoane rănite.
Odată ajunși la volan, este important să acționăm pe principiul „este mai bine să previi decât să tratezi”. Așadar, este important să respectăm limitele legale de viteză, să avem autovehiculul în regulă din punct de vedere tehnic, să nu consumăm alcool sau substanțe cu proprietăți psihoactive etc.
Mai multe articole
Vrei schimbare? Începe cu tine!
Zilele astea cuvântul care stă pe buzele românilor este (din nou): schimbare.
Autor:LAURA ONOFREI
Cum arată iubirea
Ei bine…așa arată iubirea. Filmulețul acesta mi-a înseninat efectiv ziua. Sper să o facă și pentru ține
Autor:LAURA ONOFREI
10 lucruri care se vor intâmpla de Paști
10 lucruri care se vor întâmplă de Pașți, și sunt foarte sigur de unele dintre ele…
Autor:LAURA ONOFREI
Cele mai citite articole
Cum să vinzi servicii de web design
Pentru a vinde serviciile de web design, este important să îți construiești o reputație puternică și să faci o oferta clară și atractivă pentru potențialii clienți.
Autor:Vasile Marza
Realități inspirăționale - Episodul 1
''Pe vreme mea'' exista o expresie: povești de adormit copiii. Acest clișeu venea ca replică mereu când cineva încerca să îți povestească ceva aiuristic, ceva ce nu putea fi crezut sau de ce nu, vândut.
Autor:LAURA ONOFREI
Procrastinarea în business e în regulă
Când conduci un business participi la un maraton, nu la o probă de viteză. Ai nevoie de rezistență, de tactică și de dozarea efortului într-un mod inteligent. Atât timp cât îți conduci afacerile haotic, pierzând energie 24 din 24, vei ajunge la un punct în care vei eșua.
Autor:LAURA ONOFREI
În 2023 fă o revoluție în relația cu angajații
Care variantă de manager este mai bună? Cel dur și strict ce nu ascultă de nimeni din jurul lui și face totul după cum îl taie capul sau unul care are ușa deschisă mereu angajaților și colaboratorilor?
Autor:LAURA ONOFREI
Actori celebrii ce au început ca muzicieni
Acum câteva săptămâni, am văzut la ''Vocea României'' un concurent ce nu auzise de Robbie Williams. După câteva minute în aceeași ediție altă concurentă nu auzise de Bjork și asta m-a surprins foarte tare.
Autor:LAURA ONOFREI
Șapte idei de afaceri pentru succesul tău din 2023
Să nu ne păcălim, fiecare generație a avut un moment sau mai multe în care a spus:
Autor:LAURA ONOFREI
Este influențată fericirea de rețelele sociale?
''Rețelele de socializare oferă legiunilor de idioți dreptul de a vorbi oricând, când înainte vorbeau doar o dată la un bar după un pahar de vin, fără a dăuna comunității. Apoi erau rapid reduși la tăcere, dar acum au același drept de a vorbi ca un laureat al Premiului Nobel.
Autor:LAURA ONOFREI
Rolul unui Web Designer și poziția lui într-o companie de Web Design
Cel mai probabil, din cauză că industria IT este foarte ramificată, apar anumite neînțelegeri când ne raportăm la diferitele ramuri ale acesteia. De exemplu, se face destul de des confuzia între Web Designer și Frontend Developer.
Autor:LAURA ONOFREI
OAMENI și ne-oameni (sau the Final Countdown)
Cum ți-a fost dimineața? În trafic, ca și mine? Ți s-a arătat degetul mijlociu de câteva ori? Sau ai scăpat ca printre urechile acului de malacul ce se îndrepta cu bâta de baseball către tine?
Autor:LAURA ONOFREI
Muzica este viață
Imaginează-ți dimineața primei zile pe pământ. Totul e la locul lui iar perfecțiunea are nevoie doar de ochii primilor oameni pentru a privi și a se îndrăgosti iremediabil. Însă totul se desfășoară într-o liniște deplină, nimeni nu poate auzi nimic. Nu mai sună a paradis deloc, nu e așa?
Autor:LAURA ONOFREI
Acest site folosește "cookies". Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Vezi politica cookie.