Te-Ajut.ro | Articole de ajutor în afaceri
  • Acasă
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Cultură
  • Home & Deco
  • Lifestyle & Travel
  • Contact
  • Publică conținutul tău
Ce este fericirea din perspectiva stoicismului?
Înapoi

Ce este fericirea din perspectiva stoicismului?

06.03.2023

Autor: LAURA ONOFREI

Timp de citire: 5 minute

Distribuie

Link-ul a fost copiat!

De cele mai multe ori avem senzația că suntem unici în ceea ce simțim, că suntem singurii ce caută nemurirea sau sensul vieții, că de cele mai multe ori nimeni nu ne înțelege și că e mult mai greu să fim fericiți acum față de acum 20 sau 100 de ani.

Nimic mai fals, fiecare generaţie a avut senzaţia că încercările prin care trece sunt cele mai grele din istorie, dar e aberant să credem că o pandemie este mai dificilă decât un război mondial sau febra spaniolă, decât foametea ce a dominat multă vreme părţi însemnate ale globului sau de alte crize finaciare. Mai mult de atât, depresia care a ajuns acum atât de frecventă încât într-o societate ideală ar fi declarată o pandemie adevărată, a fost prezentă în rândul oamenilor de mii de ani. Însă cum a existat depresie sau tristeţe a existat și lupta împotriva ei.

În primul rând, ca să expunem câteva principii ale stoicismului trebuie să îi dăm o definiţie. Potrivit www.forumstoic.ro "Stoicismul a fost una dintre cele patru școli de filosofie din antichitatea greco-romană și a durat mai bine de 250 de ani." Acesta încearcă să ne răspundă la câteva întrebări cum ar fi: Cum să trăieșţi o viaţă bună într-o lume imprevizibilă? Cum să facem tot ce este mai bun în posibilităţile noastre, în timp ce acceptăm ceea ce este în afară controlului nostru?

Acestea sunt câteva din întrebările centrale ale stoicismului, o filozofie creată în urmă cu mai bine de 2.000 de ani, dar la care tot mai mulţi oameni caută un ajutor adaptat la dificultăţile vieţii contemporane. Iată câteva sfaturi ce stau la baza acestei filozofii.

  1. Pentru a fi fericit, trebuie mai întâi să fii liber

Stoicii nu concepeau fericirea fără libertate. Epictet (filozof grec al școlii stoice) a mers până acolo încât a afirmat că „fericirea nu constă în a dori lucruri, ci în a fi liber”.

Astfel, cu cât ne dorim mai multe lucruri, cu atât mai mult va trebui să ne străduim să le realizăm, uitând să ne bucurăm de aici și acum. Asta ne condamnă la un ciclu de nemulţumiri permanente. Atașamentul faţă de lucrurile materiale generează și teama de pierderea lor, care ne duce din ce în ce mai departe de calea fericirii.

Această perspectivă rupe multe legături, ne eliberează de multe condiţionări și presiuni sociale care pot deveni opresive și tulburătoare, pentru a merge mai departe cu bagaje mai ușoare.

  1. Scapă de griji – odată pentru totdeauna

Potrivit lui Epictet, trebuie să învăţăm să scăpăm de grijile care nu fac decât să adauge greutate inutilă vieţii noastre. Pentru a face acest lucru, trebuie să ne dăm seama că de multe ori anxietatea, frica sau frustrarea nu provin din evenimentele în sine, ci din modul în care le interpretăm.

Dacă considerăm că s-a întâmplat ceva negativ, vom reacționa cu furie, frustrare sau tristeţe. Dacă credem că este posibil să se întâmple ceva negativ, vom reacționa cu anxietate, tensiune și frică. Cu toate acestea, acele emoţii sunt mai mult produsul judecăților noastre decât al evenimentelor în sine.

„Nu este ceea ce ţi se întâmplă, ci cum o iei. Durerea și suferinţa vin din ceea ce ne spunem despre consecinţe, despre viitor, despre ceea ce se va întâmpla ca urmare a ceea ce s-a întâmplat”, a explicat Epictet referindu-se la naraţiunea pe care o construim în jurul evenimentelor.

  1. Nu lupta cu circumstanțele, acceptă-le necondiționat

Una dintre cele mai importante cerinţe pentru fericire în filosofia stoică este acceptarea radicală. Seneca, de exemplu, a recomandat să facem un bilanţ la sfârșitul fiecărei zile, notând când suntem iritaţi pentru ceva banal sau supăraţi pentru ceva care nu merită. Dacă suntem capabili să percepem acele erori, ne putem îmbunătăţi atitudinea a două zi și putem răspunde cu mai mult calm.

Epictet, la rândul său, credea că dacă ne așteptăm că universul să ne dea ceea ce ne dorim, suntem inevitabil sortiţi dezamăgirii. Pe de altă parte, dacă îmbrăţișăm ceea ce ne dă universul, viaţa noastră va fi mai suportabilă și putem fi mai fericiţi.

Spre surprinderea multora un alt mare reprezentant al stoicismului a fost Împăratul Marcus Aureliu. La prima privire pare șocant să ne gândim că un împărat a avut parte de decepţii și probleme existenţiale însă Marcus Aureliu,  rămâne unul dintre cei mai mari reprezentanţi ai stoicismului.

Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre filozofia acestuia și să aprofundaţi mai mult aceast curent antic dar extrem de actual și în zilele noastre vă recomand cartea "The Daily Stoic" scrisă de Ryan Holiday precum și canalele lui de Instagram și Twitter.

Vezi articolul anteriorVezi următorul articol

Mai multe articole

22 zile Citește articolul Și șobolanii iubesc muzica

Și șobolanii iubesc muzica

''Suntem singurele ființe inteligente de pe planeta Terra'', a fost și va rămâne una dintre cele mai mari arogante rostite vreodată de oameni. Faptul că suntem conștienți de capacitatea creierului nostru nu ne face și să înțelegem în totalitate cum și în ce fel gândesc alte animale.

Autor:LAURA ONOFREI

1 lună Citește articolul Cum să întreții o mașină electrică în 2022

Cum să întreții o mașină electrică în 2022

Întreținerea mașinilor electrice este vitală. Prelungește viața vehiculului tău electric prin câteva practici simple și utile

Autor:LAURA ONOFREI

1 lună Citește articolul Lucruri de știut când mergi munte

Lucruri de știut când mergi munte

Drumețiile la munte sunt foarte benefice organismului. Cu toate acestea, trebuie să avem echipamentele potrivite, care să ne protejeze de frig și de animalele sălbatice.

Autor:LAURA ONOFREI

22 zile Citește articolul Muzica este sănătate curată

Muzica este sănătate curată

Ce ne unește ca oameni? Politica, sportul, rețelele online NU o fac, de cele mai multe ori dezbină. Și, deși tendința este să spunem că avem multe în comun cu vecinii sau familia noastră, cel mai probabil aceste lucruri se pot număra pe o mână maxim.

Autor:LAURA ONOFREI

Urmărește-ne și pe

Cele mai citite articole

21 zile Citește articolul Cum să vinzi servicii de web design

Cum să vinzi servicii de web design

Pentru a vinde serviciile de web design, este important să îți construiești o reputație puternică și să faci o oferta clară și atractivă pentru potențialii clienți.

Autor:Vasile Marza

21 zile Citește articolul Realități inspirăționale - Episodul 1

Realități inspirăționale - Episodul 1

''Pe vreme mea'' exista o expresie: povești de adormit copiii. Acest clișeu venea ca replică mereu când cineva încerca să îți povestească ceva aiuristic, ceva ce nu putea fi crezut sau de ce nu, vândut.

Autor:LAURA ONOFREI

21 zile Citește articolul Procrastinarea în business e în regulă

Procrastinarea în business e în regulă

Când conduci un business participi la un maraton, nu la o probă de viteză. Ai nevoie de rezistență, de tactică și de dozarea efortului într-un mod inteligent. Atât timp cât îți conduci afacerile haotic, pierzând energie 24 din 24, vei ajunge la un punct în care vei eșua.

Autor:LAURA ONOFREI

21 zile Citește articolul În 2023 fă o revoluție în relația cu angajații

În 2023 fă o revoluție în relația cu angajații

Care variantă de manager este mai bună? Cel dur și strict ce nu ascultă de nimeni din jurul lui și face totul după cum îl taie capul sau unul care are ușa deschisă mereu angajaților și colaboratorilor?

Autor:LAURA ONOFREI

22 zile Citește articolul Actori celebrii ce au început ca muzicieni

Actori celebrii ce au început ca muzicieni

Acum câteva săptămâni, am văzut la ''Vocea României'' un concurent ce nu auzise de Robbie Williams. După câteva minute în aceeași ediție altă concurentă nu auzise de Bjork și asta m-a surprins foarte tare.

Autor:LAURA ONOFREI

1 lună Citește articolul Șapte idei de afaceri pentru succesul tău din 2023

Șapte idei de afaceri pentru succesul tău din 2023

Să nu ne păcălim, fiecare generație a avut un moment sau mai multe în care a spus:

Autor:LAURA ONOFREI

22 zile Citește articolul Este influențată fericirea de rețelele sociale?

Este influențată fericirea de rețelele sociale?

''Rețelele de socializare oferă legiunilor de idioți dreptul de a vorbi oricând, când înainte vorbeau doar o dată la un bar după un pahar de vin, fără a dăuna comunității. Apoi erau rapid reduși la tăcere, dar acum au același drept de a vorbi ca un laureat al Premiului Nobel.

Autor:LAURA ONOFREI

22 zile Citește articolul Rolul unui Web Designer și poziția lui într-o companie de Web Design

Rolul unui Web Designer și poziția lui într-o companie de Web Design

Cel mai probabil, din cauză că industria IT este foarte ramificată, apar anumite neînțelegeri când ne raportăm la diferitele ramuri ale acesteia. De exemplu, se face destul de des confuzia între Web Designer și Frontend Developer.

Autor:LAURA ONOFREI

22 zile Citește articolul OAMENI și ne-oameni (sau the Final Countdown)

OAMENI și ne-oameni (sau the Final Countdown)

Cum ți-a fost dimineața? În trafic, ca și mine? Ți s-a arătat degetul mijlociu de câteva ori? Sau ai scăpat ca printre urechile acului de malacul ce se îndrepta cu bâta de baseball către tine?

Autor:LAURA ONOFREI

22 zile Citește articolul Muzica este viață

Muzica este viață

Imaginează-ți dimineața primei zile pe pământ. Totul e la locul lui iar perfecțiunea are nevoie doar de ochii primilor oameni pentru a privi și a se îndrăgosti iremediabil. Însă totul se desfășoară într-o liniște deplină, nimeni nu poate auzi nimic. Nu mai sună a paradis deloc, nu e așa?

Autor:LAURA ONOFREI

Logo-te-ajut.svg
i-icon.svg
t-icon.svg
f-icon.svg

Categorii

  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Cultură
  • Home & Deco
  • Lifestyle & Travel

Parteneri

  • Kity.ro
  • Gagagugu.ro
  • Magic5.ro
  • Imobflux.ro
  • Eduedu.ro
  • Hidrostore.ro

Informații legale

  • Termeni și condiții
  • Politică de confidențialitate
  • Politică cookie
  • SOL
  • ANPC

Utile

  • Acasă
  • Contact
  • office[at]te-ajut.ro
  • 0734 014 327
  • Hartă website
SAL.webp
SOL.webp

Te-ajut.ro este un portal web plin de informații utile și interesante pentru mai multe domenii, inclusiv afaceri, educație, cultură, social și Lifestyle&Travel. Găsește inspirație și sfaturi dintr-o varietate de surse și descoperă cele mai noi tendințe din diferite domenii. De la idei de afaceri până la destinații de călătorie exotice, te-ajut.ro este aici pentru a te îndruma să-ți dezvolți cunoștințele și să-ți îmbunătățești viața.

© 2023 Te-ajut.ro. Toate drepturile rezervate. Website dezvoltat de Magic 5 si gazduit de HOSTICO

Acest site folosește "cookies". Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Vezi politica cookie.