Muzica este sănătate curată

Sănătate | 2022-10-04 17:23:21

Ce ne unește ca oameni? Politica, sportul, rețelele online NU o fac, de cele mai multe ori dezbină. Și, deși tendința este să spunem că avem multe în comun cu vecinii sau familia noastră, cel mai probabil aceste lucruri se pot număra pe o mână maxim.

Muzica e în viața oamenilor de la începutul începutului. Putem să ne imaginăm cântece primitive de acum zeci de mii de ani, dar știm că acum mai bine de 2000 Isus și apostolii săi cântau, este menționat frecvent în Vechiul Testament.

Acum, în prezent fiecare dintre noi are câteva playlisturi pe telefon, artiști favoriți pe care îi urmărim pe Instagram și YouTube, concerte la care ne chinuim să găsim bilete. Mai mult, la colțul străzii frecvent găsim un artist în devenire ce ne bucură auzul cu cântecele sale. Muzica este sângele societății și rămâne unul dintre cele mai importante liante când vorbim de omenire în general.

Cum putem să ne folosim de muzică când vorbim de vindecare?

Cunoscutul neurolog Oliver Sacks povestește în cartea sa „Musicophilia” relația dintre muzică și creier și ne arată cum muzica poate trezi zonele deteriorate ale creierului. În carte vorbește despre oameni și întâmplări concrete și expune cazuri tulburătoare precum cel al lui François Lhermite, care identifică doar o melodie, „La Marseillaise” sau cazul lui Martin, o persoană cu întârziere mintală profundă care știe pe de rost peste două mii de opere complete.

Una dintre cele mai emoționante poveșți pe care Sacks le spune în cartea sa este cea a lui Clive Wearing, un muzician englez care, la vârsta de 45 de ani, a suferit o infecție la creier care i-a afectat grav memoria, astfel că de atunci intervalul său de memorie a fost de șapte secunde. Dar când Clive se așează la pian totul curge și începe să aibă contact cu memoria și cu înțelepciunea sa muzicală, pentru că abilitatea lui de a cânta la pian și la orgă, de a cânta sau de a conduce un cor a rămas intactă.

Muzică ne ajută, iar știința certifică acest lucru.

Diverse studii arată importanța muzicii ca ajutor pentru creșterea intelectuală, deoarece generează o cantitate mare de activitate neuronală. Este stimulul uman care activează mai multe părți ale creierului. Expunerea la muzică încă de la naștere, fie că este vorba de muzică clasică, dans sau a cânta efectiv la un instrument, au efecte pozitive și asupra copiilor:

Creșterea memoriei, a atenției și a concentrării

Acordând atenție melodiei și versurilor cântecelor, copiii învață să-și amintească și să reproducă ceea ce au auzit în timp ce se distrează cântând.

Exprimare fluentă și pozitivă

Dansul îi oferă capacitatea de a se exprima cu corpul, iar cântatul la un instrument adaugă o nouă formă de comunicare.

Stimularea imaginației și a creativității

Învățarea unei discipline artistice face ca lumea interioară a copilului să se dezvolte. În plus, recunoașterea tiparelor ritmice într-o melodie acționează asupra regiunii creative și motivaționale a creierului, determinând direct copilul să-și dezvolte imaginația.

Nu doar copiii beneficiază de puterea miraculoasă a muzicii. Studiile arată că și pentru adulți terapia muzicală ameliorează simptomele depresiei. Dacă muzica clasică și meditativă ridică moralul oamenilor și le oferă un sentiment de calm, ritmurile dinamice regăsite în special în rock sau hip hop ne ajută să eliberăm o cantitate mare de dopamină, favorizând sentimentul de fericire.

Încearcă și tu să organizezi o parte din programul tău zilnic în strânsă legătură cu muzica. Fă-ți câte un playlist cu piesele tale favorite pentru drumul spre muncă, unul extrem de relaxant pentru somn (white noise este o alegere perfectă) și unul plin de ritm pentru antrenament.

"Secretul" care nu este un secret, este să fii consecvent și să practici aceste obiceiuri zi de zi.

Vremea

Azi

Ashburn

0°C
sunny
79
2.06
1025

Curs Valutar

EUR EUR
4.92 RON
USD USD
4.11 RON
GBP GBP
5.66 RON
CHF CHF
4.47 RON
XAU XAU
233.83 RON
AED AED
1.12 RON
AUD AUD
3.19 RON
BGN BGN
2.52 RON
BRL BRL
0.73 RON
CAD CAD
3.29 RON
CNY CNY
0.63 RON
CZK CZK
0.19 RON
comentarii facebook