Blocat? Fă sport!

Sănătate | 2022-10-04 16:57:31

Fericirea are definiții diferite pentru fiecare națiune și, invariabil, pentru fiecare individ în parte. În cazul în care ești blocat într-un job banal sau/și o relație în care lucrurile s-au plafonat, poate este timpul să te apuci serios de sport.

Există un vechi proverb românesc ce spune "Lenea e cucoană mare" și, cel puțin în interpretarea mea, se referă mai degrabă la "lenea" sau, mai bine zis, dificultatea de a ieși din toate lucrurile obișnuite pe care le facem zi de zi. Zona de confort este foarte la îndemână și este compusă din tot ce facem zi de zi, ca niște roboței ascultători.

Pentru multe persoane, să iasă din această zonă înseamnă să-și înfrunte cele mai adânci temeri ale lor, astfel că această zonă este mai degrabă zona de teroare sau zona de frică. Ei bine, ieșirea din zona de confort poate fi extrem de dificilă, dar nu imposibilă.

Ce sport îți place?

Nu, nu are legătură cu ce sport îți place să urmărești la TV. Gândește-te că în acest moment ai o multitudine de sporturi din care să alegi: alegare, crossfit, fitness cu sau fără greutăți, padel, yoga, ciclism rutier sau mountain bike, înot, cantotaj, tenis, badminton etc. Alege să "guști" din fiecare și după câteva încercări setează-te pe unu sau maxim două variante.

Începe azi, fiecare zi contează

În momentul în care am aflat că am hernie de disc, am intrat în panică pentru că nu știam cum și ce pot să fac. Am încercat toate tratamentele naturiste și neinvazive posibile și am pierdut o grămadă de bani, până când o doamnă doctor ce îmi administra (fără niciun efect) injecții cu ozon mi-a spus: De ce nu încercați să faceți sport, eu practic de patru ori pe săptămână. Mi-a fost rușine pentru că dânsa avea 65 de ani, iar eu 39, însă asta m-a motivat să merg de a doua zi la sală.

La fiecare antrenament adaugă ceva în plus

Începutul e greu pentru că mintea ta va încerca să găsească zeci de motive pentru care NU ar trebui să faci asta. Însă, dacă astăzi ai alergat doi km, mâine aleargă 2,5km. Dacă ai făcut 20 de ture de bazin, mâine fă 25. Ține o evidență a evoluție tale și vei vedea ce satisfacție o să ai când o să vezi că, după câteva luni, alergi lejer 10 km sau înoți o oră continuu.

Încălzirea este sfânta și trebuie respectată

Indiferent ce vârstă ai, adu-ți aminte că nu ești un sportiv profesionist. Așa că, ar fi ideal ca la început să te antrenezi cu un antrenor personal care să te învețe principiile de bază din fitness, alergare, ciclism sau înot. Ascultă și bagă la cap ce îți spune, aceste lucruri te vor feri de accidentări dureroase și costisitoare. În plus, alocă un minim de 10 minute/ sesiune pentru o încălzire riguroasă și atentă.

În gașcă e mai bine

Orice antrenament colectiv este mai bun decât unul în care ești doar tu. Că vrei, că nu vrei, spiritul de competiție își va spune cuvântul și te vei autodepăși pas cu pas. Vei învăța, de asemenea, o mulțime de exerciții și felul în care se execută corect și le vei putea aplica, mai târziu, când ai experiență de a face antrenamente de unul singur.

E foarte posibil ca viața să îți ofere zi de zi puține lucruri care să te facă fericit, însă dacă ești la un moment de cumpănă schimbă-ți total viața și gustă zi de zi din drogurile fericirii: fă sport.

Vremea

Azi

Ashburn

0°C
sunny
79
2.06
1025

Curs Valutar

EUR EUR
4.92 RON
USD USD
4.11 RON
GBP GBP
5.66 RON
CHF CHF
4.47 RON
XAU XAU
233.83 RON
AED AED
1.12 RON
AUD AUD
3.19 RON
BGN BGN
2.52 RON
BRL BRL
0.73 RON
CAD CAD
3.29 RON
CNY CNY
0.63 RON
CZK CZK
0.19 RON
comentarii facebook