Te-Ajut.ro | Articole de ajutor în afaceri
  • Acasă
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Cultură
  • Home & Deco
  • Lifestyle & Travel
  • Contact
  • Publică conținutul tău
Mindfulness și stresul: Tehnici și exerciții pentru o viață echilibrată
Înapoi

Mindfulness și stresul: Tehnici și exerciții pentru o viață echilibrată

11.04.2023

Autor: Marina Cristescu

Timp de citire: 8 minute

Distribuie

Link-ul a fost copiat!

 

Într-o lume în care suntem într-o continuă grabă și stresul a devenit o afecțiune omniprezentă, este foarte important să încercăm să găsim cât mai multe modalități prin care să ne echilibrăm și să ne menținem sănătoși, atât din punct de vedere psihic, cât și fizic.

 

Una dintre aceste practici, care include toate aceste aspecte poartă numele de mindfulness și se traduce în româna ca „minte plină”. Mindfulness presupune conștientizarea momentului prezent și conectarea pe deplin cu gândurile, emoțiile și senzațiile noastre corporale, dar și cu mediul ce ne înconjoară. Ea poate ajuta la reducerea nivelului de stres, la îmbunătățirea stării de spirit și la creșterea capacității de a ne concentra și de a lua decizii în mod eficient.

 

De ce mindfulness?

 

Pentru că, de cele mai multe ori, tindem să ne concentrăm atenția asupra obiectivelor și eșcurilor noastre, dar uităm însă, să fim recunoscători pentru ceea ce avem, să trăim în prezent și să încercăm să avem grijă și de noi. Nu degeaba ni se spune că o viața frumoasă și de succes are ca sinonim cuvântul echilibru. 

 

Așadar, în cadrul acestui articol, vom discuta despre câteva tehnici și exerciții care pot fi folosite pentru a practica mindfulness, și implicit, pentru a trăi vieți cât mai frumoase și mai semnificative.

 

  1. Meditația

 

Meditația este una dintre cele mai populare metode de relaxare și elibarere față de stresul cotidian. Mai mult decât atât, există multe moduri prin care poți medita, în funcție scopul pentru care îți dorești să o practici, poate pentru un somn mai bun, eliminarea gândurilor negative, conectarea cu copilul interior, o concentrare mai bună, etc. 

 

Tot ce trebuie să faci pentru a medita, este să alegi un loc liniștit și comod și să iei o poziție confortabilă. Închide ochii, concentează-te asupra respirației tale și lasă-ți gândurile să circule liber prin mintea ta.

 

Nu îți judeca și evalua gândurile, ci pur și simplu lasă-le să îți curgă prin minte. De asemenea, nu există o limită de timp pentru meditație, o practici în funcție de cât simți tu că ai nevoie. 

 

  1. Yoga


 

Yoga este o altă modalitate excelentă de a practica mindfulness și de a reduce intensitatea stărilor negative cu care te confunți. Yoga este, în esență, o disciplină bazată pe atingerea armoniei dintre minte și corp. Este atât o artă, cât și știința unei vieți sănătoase.

 

Această artă străveche îmbină exercițiile de respirație, meditația și posturile, pentru a încuraja relaxarea și pentru a reduce stresul. 

 

Și, la fel ca la meditație, există mai multe moduri în care poți practica yoga. Așadar, alegerea tipurilor de exerciții îți stă în propriile mâini. 

 

  1. Plimbări în natură

 

Plimbările în aer liber pot ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și la creșterea nivelului de energie, precum și la reducerea stresului.

 

În timpul plimbării, concentrează-te doar asupra prezentului și încearcă să admiri natura ce te înconjoară. Observă mirosurile, sunetele și senzațiile din jurul tău.

 

De asemenea, poți încerca să te concentrezi asupra respirației tale și să te conectezi cât mai mult cu senzațiile care îți circulă prin corp în timpul plimbării. 

 

  1. Exercițiile de respirație

 

Ia o pauză și hai să facem câteva exerciții de respirație!

 

Respirațiile profunde și regulate pot ajuta la îmbunătățirea circulației sanguine și a oxigenării corpului, precum și la reducerea nivelului de stres.

 

Această modalitate de a practica mindfilness, și anume cea a exercițiilor de respirație este pe departe, cea mai simplă dintre ele. 

 

Alege un loc liniștit și comod și ia o poziție cât mai confortabilă. Închide ochii și respiră profund și lent. Nu te grăbi, nu te forța, doar inspiră și expiră. 

 

  1. Scrie în jurnal

 

Să îți exprimi gândurile, trăirile și sentimentele prin intermediul cuvintelor poate fi o modalitate excelentă de a practica mindfulness și de a te elibera de tensiunea zilnică. 

 

Și nu, nu trebuie să pătești ceva extraordinar pentru a însemna acel lucru în jurnal. Poți începe prin a scrie despre un moment al zilei care ți-a atras atenția, alege un moment liniștit și comod și găsește un loc în care poți să îți exprimi gândurile fără ca cineva să te deranjeze.

Poți să vorbeșt despre ceva ce îți aduce bucurie, tristeție, frustrare, furie, anxietate, liniște, etc. De asemenea, nu trebuie să îți faci griji cu privire la modul în care scrii sau la calitatea scrisului tău, deoarece scopul este să te eliberezi de tensiunea și stresul pe care le-ai acumulat până la acel moment. 

 

  1. Muzică

 

Închide ochii și pune-ți melodia preferată în căști. Suntem siguri că ești deja familiarizat cu această metodă. 

 

Așa că, tot ce ne mai rămâne de spus este să încerci să alegi acel playlist pe care l-ai făcut pentru a te liniști. Iar dacă nu ai unul, poți încerca să explorezi genuri muzicale ca jazz-ul, indie, pop-ul, R&B, etc. 

 

  1. Art terapia

 

Pur și simplu ia un creion, o pensulă sau orice obiect cu care poți face artă și începe să-l creezi. 

 

Nu trebuie să fii un artist talentat pentru a beneficia de această formă de terapie și mindfulness. Și, la fel ca la metoda jurnalului, nu te concentra asupra produsului final, ci asupra procesului de creare și înceracă să îți exprimi gândurile cu ajutorul instrumentelor pe care le folosești. 

 

Așadar, nu mai sta prea mult pe gânduri și alege o modalitate de mindfulness! Cu toții merităm să trăim vieți frumoase, în care să fim prezenți și satisfăcuți.


 

Vezi articolul anteriorVezi următorul articol

Mai multe articole

3 zile Citește articolul Adoptarea unei alimentații sănătoase: Cum să mâncăm mai sănătos și mai echilibrat în această lume a vitezei?

Adoptarea unei alimentații sănătoase: Cum să mâncăm mai sănătos și mai echilibrat în această lume a vitezei?

Suntem ceea ce mâncăm, prin urmare, cum ne putem asigura că nu ne deteriorăm starea de sănătate în această goană nebună după mâncare delicioasă și preparată rapid? Dacă îți dorești să adopți o dietă sănătoasă și echilibrată, te afli în locul potrivit. În acest articol, vom discuta despre modul în care poți integra alimente benefice pentru mintea și corpul tău în stilul tău de viață,într-un mod eficient și fără să sacrifici prea mult timp.

Autor:Elena Mina

7 luni Citește articolul Cum să întreții o mașină electrică în 2022

Cum să întreții o mașină electrică în 2022

Întreținerea mașinilor electrice este vitală. Prelungește viața vehiculului tău electric prin câteva practici simple și utile

Autor:LAURA ONOFREI

7 luni Citește articolul Rețetă: dulceața de lămâi

Rețetă: dulceața de lămâi

Se spune că atunci când viața îți oferă lămâi tu ar trebui să faci limonadă. Mai era una în care alții luau lămâile și scoteau de undeva o tequila. Eu știu una mai bună, mai personală așa: “Când viața îți oferă lămâi, fă din ea dulceață”

Autor:LAURA ONOFREI

2 luni Citește articolul Tehnici de Mindfulness pentru Reducerea Stresului și Anxietății

Tehnici de Mindfulness pentru Reducerea Stresului și Anxietății

Deși este complicat să ne stăpânim nervii e recomandat să încercăm să o facem pentru că într-un final, a cumula frustrări și anxietate, a    lăsa nerezolvate lucrurile duce mereu la probleme tot mai complicate.

Autor:Laura Onofrei

Urmărește-ne și pe

Cele mai citite articole

6 luni Citește articolul Cum să vinzi servicii de web design

Cum să vinzi servicii de web design

Pentru a vinde serviciile de web design, este important să îți construiești o reputație puternică și să faci o oferta clară și atractivă pentru potențialii clienți.

Autor:Vasile Marza

6 luni Citește articolul Realități inspirăționale - Episodul 1

Realități inspirăționale - Episodul 1

''Pe vreme mea'' exista o expresie: povești de adormit copiii. Acest clișeu venea ca replică mereu când cineva încerca să îți povestească ceva aiuristic, ceva ce nu putea fi crezut sau de ce nu, vândut.

Autor:LAURA ONOFREI

6 luni Citește articolul Procrastinarea în business e în regulă

Procrastinarea în business e în regulă

Când conduci un business participi la un maraton, nu la o probă de viteză. Ai nevoie de rezistență, de tactică și de dozarea efortului într-un mod inteligent. Atât timp cât îți conduci afacerile haotic, pierzând energie 24 din 24, vei ajunge la un punct în care vei eșua.

Autor:LAURA ONOFREI

6 luni Citește articolul În 2023 fă o revoluție în relația cu angajații

În 2023 fă o revoluție în relația cu angajații

Care variantă de manager este mai bună? Cel dur și strict ce nu ascultă de nimeni din jurul lui și face totul după cum îl taie capul sau unul care are ușa deschisă mereu angajaților și colaboratorilor?

Autor:LAURA ONOFREI

6 luni Citește articolul Actori celebrii ce au început ca muzicieni

Actori celebrii ce au început ca muzicieni

Acum câteva săptămâni, am văzut la ''Vocea României'' un concurent ce nu auzise de Robbie Williams. După câteva minute în aceeași ediție altă concurentă nu auzise de Bjork și asta m-a surprins foarte tare.

Autor:LAURA ONOFREI

7 luni Citește articolul Șapte idei de afaceri pentru succesul tău din 2023

Șapte idei de afaceri pentru succesul tău din 2023

Să nu ne păcălim, fiecare generație a avut un moment sau mai multe în care a spus:

Autor:LAURA ONOFREI

6 luni Citește articolul Este influențată fericirea de rețelele sociale?

Este influențată fericirea de rețelele sociale?

''Rețelele de socializare oferă legiunilor de idioți dreptul de a vorbi oricând, când înainte vorbeau doar o dată la un bar după un pahar de vin, fără a dăuna comunității. Apoi erau rapid reduși la tăcere, dar acum au același drept de a vorbi ca un laureat al Premiului Nobel.

Autor:LAURA ONOFREI

6 luni Citește articolul Rolul unui Web Designer și poziția lui într-o companie de Web Design

Rolul unui Web Designer și poziția lui într-o companie de Web Design

Cel mai probabil, din cauză că industria IT este foarte ramificată, apar anumite neînțelegeri când ne raportăm la diferitele ramuri ale acesteia. De exemplu, se face destul de des confuzia între Web Designer și Frontend Developer.

Autor:LAURA ONOFREI

6 luni Citește articolul OAMENI și ne-oameni (sau the Final Countdown)

OAMENI și ne-oameni (sau the Final Countdown)

Cum ți-a fost dimineața? În trafic, ca și mine? Ți s-a arătat degetul mijlociu de câteva ori? Sau ai scăpat ca printre urechile acului de malacul ce se îndrepta cu bâta de baseball către tine?

Autor:LAURA ONOFREI

6 luni Citește articolul Muzica este viață

Muzica este viață

Imaginează-ți dimineața primei zile pe pământ. Totul e la locul lui iar perfecțiunea are nevoie doar de ochii primilor oameni pentru a privi și a se îndrăgosti iremediabil. Însă totul se desfășoară într-o liniște deplină, nimeni nu poate auzi nimic. Nu mai sună a paradis deloc, nu e așa?

Autor:LAURA ONOFREI

Logo-te-ajut.svg
i-icon.svg
t-icon.svg
f-icon.svg

Categorii

  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Cultură
  • Home & Deco
  • Lifestyle & Travel

Parteneri

  • Kity.ro
  • Gagagugu.ro
  • Magic5.ro
  • Imobflux.ro
  • Eduedu.ro
  • Hidrostore.ro
  • Principalauto.ro

Informații legale

  • Termeni și condiții
  • Politică de confidențialitate
  • Politică cookie
  • SOL
  • ANPC

Utile

  • Acasă
  • Contact
  • Hartă website
SAL.webp
SOL.webp

Te-ajut.ro este un portal web plin de informații utile și interesante pentru mai multe domenii, inclusiv afaceri, educație, cultură, social și Lifestyle&Travel. Găsește inspirație și sfaturi dintr-o varietate de surse și descoperă cele mai noi tendințe din diferite domenii. De la idei de afaceri până la destinații de călătorie exotice, te-ajut.ro este aici pentru a te îndruma să-ți dezvolți cunoștințele și să-ți îmbunătățești viața.

© 2023 Te-ajut.ro. Toate drepturile rezervate. Website dezvoltat de Magic 5 si gazduit de HOSTICO

Acest site folosește "cookies". Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Vezi politica cookie.