
Autor: Laura Onofrei
Timp de citire: 6 minute
Trăim vremuri complicate, iar asta ne face să ajungem extrem de frecvent în pragul de a ceda psihic. Deși este complicat să ne stăpânim nervii e recomandat să încercăm să o facem pentru că într-un final, a cumula frustrări și anxietate, a lăsa nerezolvate lucrurile duce mereu la probleme tot mai complicate.
Înainte de a-ţi recomanda câteva tehnici care să te ajute cu reducerea anxietăţii și a stresului trebuie să iei în considerare o chestiune esenţială: la fel ca și la cura de slăbire, la fel ca și în cazul în care faci fitness, repetiţia și perseverenţa duce
la victorie. Rezultatele adevărate vor veni mereu și mereu când tehnica pe care o alegi să o folosești devine parte integrantă din viaţa ta, zi de zi, săptămână de săptămână.
NSDR
Non-Sleep Deep Rest sau NSDR este o practică modernă care induce relaxare profundă în timp ce menţine conștiinţa într-o etapă similară somnului.
Este un termen general pentru mai multe practici pe care oamenii le folosesc pentru a-și îndrepta mintea într-o stare de calm și concentrare, potrivit Dr. Andrew Huberman, profesorul de neuroștiinţe de la Universitatea Stanford, cel care a inventat termenul.
NSDR poate ajuta oamenii să se relaxeze, să adoarmă mai ușor, să reducă stresul și anxietatea, să atenueze durerea și chiar să accelereze învăţarea.
NSDR poate fi realizat prin două protocoale: yoga nidra și "auto-hipnoză".
Acesta este un instrument puternic pentru gestionarea stresului și claritatea mentală și poate fi practicat ușor urmărind videoclipuri disponibile pe YouTube.
Respiraţie
Acest prim exerciţiu este cel de bază și cel mai popular . Pentru început, îndreptaţi-vă atenţia către respiraţie. Nu încerca să o controlezi sau să îi schimbi ritmul, doar îndreaptă-ţi atenţia asupra ei. Observă cum aerul intră și iese prin nas, cum îţi umflă plămânii și abdomenul. Experimentează acel sentiment, concentrează-te complet asupra lui.
Ce s-a întâmplat? Ţi-a venit vreun gând? Nu-ţi face griji, este normal.
Ideea este că atunci când aceste gânduri vin la tine, să le dai drumul, de parcă ar fi fost duse de vânt, și să revii la concentrarea asupra respiraţiei tale. Atât timp cât reușiti să îţi menţii atenţia asupra respiraţiei, mintea ta va fi liberă de griji.
Poţi varia exerciţiul prin respiraţii mai adânci, astfel încât senzaţia de relaxare să fie mai mare. Nu este scopul exerciţiului, dar te va ajuta să te simţi mai relaxat.
Practicând, vei observa că ești mai capabil să îţi îndrepţi atenţia mai mult către respiraţia ta și că gândurile nu o să mai reușească să îţi atragă atenţia la fel de mult.
Tehnica de exteriorizare sau "Ce se întâmplă în afara mea?"
Una dintre principalele probleme ale anxietății este concentrarea excesivă care este acordată senzațiilor interioare.
În acest exerciţiu, în loc să vă îndreptaţi atenţia asupra lucrurilor care se întâmplă în interior, încercaţi să urmăriţi tot ce se întâmplă în exterior.
Orice stimul extern poate fi folosit (atmosfera orașului, cântat de păsări, zgomot de mașini, etc) pentru a vă concentra atenţia oriunde apar aceste sunete. Încercă să închizi ochii și să înţelegi tot ce se întâmplă în jurul tău, concentrându-te pentru a detecta sunetele.
Dacă îţi este dificil, poţi folosi muzică, poţi încerca să te concentrezi pe un singur instrument, urmărindu-l pe tot parcursul cântecului, acordând atenţie melodiei și a ritmurilor pe care acesta le stabilește..
Observă un obiect natural
Aceasta este o tehnică înrudită cu cea mai de sus însă cu câteva nuanţe diferite.
Alege un obiect (dacă este natural, cu atât mai bine) din mediul tău și concentrează-te să te uiţi la el între 2 și 10 minute. Acesta ar putea fi o floare sau o insectă, norii sau luna. Nu face altceva decât să te relaxezi și să te concentrezi exclusiv pe această activitate. Poţi analiza fiecare caracteristică a acelui obiect, intrând în cele mai mici amănunte. Acest lucru iti va ajuta pe viitor mintea, astfel încât să înveţe să se concentreze pe un singur lucru la un moment dat. Este foarte util pentru profesioniștii ce au job-uri ce necesită să fie adeseori focusati unilateral.
Conçtientizarea emoțională
După cum am explicat în unul din exerciţiile de mai sus, îndreaptă-ţi atenţia asupra respiraţiei și concentrează-te asupra momentului prezent. Rămâi în această stare pentru un timp, simţind aerul cum intră și iese din plămâni.
Acum, adu-ţi atenţia în interiorul minţii tale, la gândurile tale. Uneori îţi distrag atenţia, alteori trec, iar altele rămân cu tine. Dacă în orice moment te simţi prins sau purtat de un gând, folosește-ţi respiraţia, întoarce-te la ea și întoarce-te în prezent. Ia-ţi câteva minute pentru a-ţi observa gândurile, văzând cum apar și cum se duc.
Acum, adu-ţi atenţia asupra a ceea ce simţi, asupra emoţiilor tale. Emoțiile sunt, de asemenea, în continuă schimbare. Uneori te poţi simţi trist, alteori fericit sau furios. Uneori sunt însoţite de gânduri, în timp ce alteori nu știi de unde vin. Stai un timp observând cum te simţi. Nu judeca niciun sentiment, doar uită-te la ele, de la distanţă, ca un martor.
Ce ai simţit? Ce ai observat când te concentrezi pe emoţii? Ai simţit anxietate?
Să simţi anxietatea fără să o preţuieșţi sau să o judeci, să te expui la ea pentru un timp, nu este ușor. Anxietatea este însoţită de gânduri, senzaţii și comportamente care încearcă să evite să o simtă. A scăpa de toate acestea este dificil, dar dacă ești capabil să o privești faţă în faţă, fără să faci nimic, simte-o și se va diminua.
Mai multe articole
Cel mai important articol social
Da! Ai citit foarte bine. Acesta ar trebui să fie cel mai important articol social scris vreodată în România!
Autor:LAURA ONOFREI
Nu au nevoie de bani ci au nevoie de tine
Zilnic ne lovim pe rețelele sociale de cazuri disperate care au nevoie de bani.
Autor:LAURA ONOFREI
15 melodii care te vor înveseli
Garantat vei avea un zâmbet pe buze după ce vei parcurge toate melodiile de mai jos (asta dacă timpul ți-o permite să le asculți pe toate)
Autor:LAURA ONOFREI
Cele mai citite articole
Cum să vinzi servicii de web design
Pentru a vinde serviciile de web design, este important să îți construiești o reputație puternică și să faci o oferta clară și atractivă pentru potențialii clienți.
Autor:Vasile Marza
Realități inspirăționale - Episodul 1
''Pe vreme mea'' exista o expresie: povești de adormit copiii. Acest clișeu venea ca replică mereu când cineva încerca să îți povestească ceva aiuristic, ceva ce nu putea fi crezut sau de ce nu, vândut.
Autor:LAURA ONOFREI
Procrastinarea în business e în regulă
Când conduci un business participi la un maraton, nu la o probă de viteză. Ai nevoie de rezistență, de tactică și de dozarea efortului într-un mod inteligent. Atât timp cât îți conduci afacerile haotic, pierzând energie 24 din 24, vei ajunge la un punct în care vei eșua.
Autor:LAURA ONOFREI
În 2023 fă o revoluție în relația cu angajații
Care variantă de manager este mai bună? Cel dur și strict ce nu ascultă de nimeni din jurul lui și face totul după cum îl taie capul sau unul care are ușa deschisă mereu angajaților și colaboratorilor?
Autor:LAURA ONOFREI
Actori celebrii ce au început ca muzicieni
Acum câteva săptămâni, am văzut la ''Vocea României'' un concurent ce nu auzise de Robbie Williams. După câteva minute în aceeași ediție altă concurentă nu auzise de Bjork și asta m-a surprins foarte tare.
Autor:LAURA ONOFREI
Șapte idei de afaceri pentru succesul tău din 2023
Să nu ne păcălim, fiecare generație a avut un moment sau mai multe în care a spus:
Autor:LAURA ONOFREI
Este influențată fericirea de rețelele sociale?
''Rețelele de socializare oferă legiunilor de idioți dreptul de a vorbi oricând, când înainte vorbeau doar o dată la un bar după un pahar de vin, fără a dăuna comunității. Apoi erau rapid reduși la tăcere, dar acum au același drept de a vorbi ca un laureat al Premiului Nobel.
Autor:LAURA ONOFREI
Rolul unui Web Designer și poziția lui într-o companie de Web Design
Cel mai probabil, din cauză că industria IT este foarte ramificată, apar anumite neînțelegeri când ne raportăm la diferitele ramuri ale acesteia. De exemplu, se face destul de des confuzia între Web Designer și Frontend Developer.
Autor:LAURA ONOFREI
OAMENI și ne-oameni (sau the Final Countdown)
Cum ți-a fost dimineața? În trafic, ca și mine? Ți s-a arătat degetul mijlociu de câteva ori? Sau ai scăpat ca printre urechile acului de malacul ce se îndrepta cu bâta de baseball către tine?
Autor:LAURA ONOFREI
Muzica este viață
Imaginează-ți dimineața primei zile pe pământ. Totul e la locul lui iar perfecțiunea are nevoie doar de ochii primilor oameni pentru a privi și a se îndrăgosti iremediabil. Însă totul se desfășoară într-o liniște deplină, nimeni nu poate auzi nimic. Nu mai sună a paradis deloc, nu e așa?
Autor:LAURA ONOFREI
Acest site folosește "cookies". Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Vezi politica cookie.