Te-Ajut.ro | Articole de ajutor în afaceri
  • Acasă
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Cultură
  • Home & Deco
  • Lifestyle & Travel
  • Contact
  • Publică conținutul tău
Și șobolanii iubesc muzica
Înapoi

Și șobolanii iubesc muzica

06.03.2023

Autor: LAURA ONOFREI

Timp de citire: 3 minute

Distribuie

Link-ul a fost copiat!

"Suntem singurele ființe inteligente de pe planeta Terra", a fost și va rămâne una dintre cele mai mari arogante rostite vreodată de oameni. Faptul că suntem conștienți de capacitatea creierului nostru nu ne face și să înțelegem în totalitate cum și în ce fel gândesc alte animale.

Un exemplu relevant este legat de caracatiţe. Există studii ce au arătat că fiecare tentacul conţine 40 de milioane de receptori pe care îi folosesc pentru a capta informaţii prin atingere, dar și pentru a detecta substanţe datorită unui simţ al gustului și al mirosului deosebit. Tentaculele nu numai că pot „mirosi” și „gusta”, ele acţionează și ca și cum ar avea minte și intenţii proprii. În plus, în mod formidabil, caracatiţele le pot regenera în caz de amputare. Fiecare dintre aceste braţe poate avea aproximativ 180 de ventuze pe care le controlează precis și individual, la fel cum noi, oamenii, ne controlăm degetele.

Acesta este doar un exemplu banal, apropo de inteligenţă altor specii, însă oamenii  au pus la îndoială și capacitatea de a simţi lucruri pe care noi le simţim: tristeţe, dor, iubire, bucurie. Dacă la acest capitol unii dintre noi suntem obișnuiţi cu câinii și alte animale de companie ce ne oferă afecţiune necondiţionată și cu care suntem obișnuiţi să îi vedem având sentimente, iată că există noi studii ce privesc... șobolanii și muzica.

Un grup de cercetători observă modul în care neuronii rozătoarelor sunt sincronizaţi în mod înnăscut cu muzica, ceea ce plasează capacitatea de a interioriza note la fel cum o facem noi.

Muzica are un efect similar asupra creierului rozătoarelor ca și asupra oamenilor.

Un nou studiu a reușit să înregistreze modul în care șobolanii își sincronizează neuronii cu o rată cuprinsă între 120-140 de bătăi pe minut, ceva obișnuit la oameni, atunci când ascultă melodii. Oamenii de știinţă concluzionează cu această descoperire că posibilitatea de a reacţiona la sunet într-un mod înnăscut este larg răspândită în regnul animal și nu aparţine doar speciei umane.

Ideea profesorului Hirozaku Takahashi a fost să verifice dacă rozătoarele simt muzica la fel că oamenii, o necunoscută pentru restul lumii animale. Inginerul de la Universitatea din Tokyo din Japonia a conceput împreună cu echipa sa un experiment care este publicat în revista știinţifică Science Advances, o investigaţie care arată că „șobolanii au o sincronizare înnăscută cu ritmul fără expunere prealabilă, un fel de scurt- adaptare la termen”, potrivit lui Takahashi.

Ce face muzica creierului nostru?

„Am fost foarte interesat de dinamica creierului, în special de sincronizarea neuronală ca răspuns la stimulii acustici”, spune cercetătorul. Piesa aleasă iniţial pentru a măsura sincronizarea muzicală la animale a fost "Sonata pentru două piane a lui Mozart", în patru tempo-uri diferite.

Dacă s-a demostrat că șobolanii nu au capacitatea de a prezice cântecul și că le lipsește simţul ritmul, totuși trebuie subliniat că aceștia reacţionează la exploziile de sunet cu o clătinare instinctivă a capului, deși nu foarte evident. „Ne-am gândit că postura lui în patru picioare îngreunează mișcările sincrone ale capului”, își amintește cercetătorul principal al proiectului. Din acest motiv, pentru a exclude dacă acesta a fost un ritm sau un simplu spasm, oamenii de știinţă au decis să motiveze rozătoarele din experiment să stea pe două picioare cu un picurător pe acoperișul cuștii. În acest fel, au îmbunătăţit mecanismul de recompensă asociat cu sunetul, astfel încât și-au mișcat liber capetele.

Pentru unii poate părea o poveste bizară sau un studiu inutil, însă pentru mulţi alţi oameni acest tip de cercetări subliniază doar evidența: animalele sunt ghidate și ele de emoţii, sunete și alte simţuri ce sunt în aceeași măsură prezente la oameni, dar și în restul naturii. Iar faptul că putem accepta acest fapt ne poate face mai empatici și mai apropiați de tot ceea ce ne înconjoară pe acest loc minunat numit Terra.

Vezi următorul articol

Mai multe articole

1 lună Citește articolul Lucruri de știut când mergi munte

Lucruri de știut când mergi munte

Drumețiile la munte sunt foarte benefice organismului. Cu toate acestea, trebuie să avem echipamentele potrivite, care să ne protejeze de frig și de animalele sălbatice.

Autor:LAURA ONOFREI

1 lună Citește articolul Cum funcționează motoarele exterioare pentru bărci

Cum funcționează motoarele exterioare pentru bărci

Motoarele exterioare au schimbat și revoluționat propulsarea bărcilor.  Ele au fost inventate în primii ani ai secolului XX, iar apariția lor pe piață a adus aceeași mobilitate bărcilor pe care motoarele pe benzină le-au adus mașinilor.

Autor:LAURA ONOFREI

1 lună Citește articolul Mărţişor la Bistriţa

Mărţişor la Bistriţa

Sunt în sudist prin adopție. Mi-am găsit familia la Ploiești și am decis să încerc să-mi înfig rădăcinile aici.

Autor:LAURA ONOFREI

1 lună Citește articolul Top 5 cazări în Avrig pentru Sărbătorile de Iarnă 2022

Top 5 cazări în Avrig pentru Sărbătorile de Iarnă 2022

Cele mai bune cazări în Avrig pentru Sărbătorile de Iarnă 2022. Află de aici care este Top 5 cazări pentru Avrig, județul Sibiu.

Autor:LAURA ONOFREI

Urmărește-ne și pe

Cele mai citite articole

21 zile Citește articolul Cum să vinzi servicii de web design

Cum să vinzi servicii de web design

Pentru a vinde serviciile de web design, este important să îți construiești o reputație puternică și să faci o oferta clară și atractivă pentru potențialii clienți.

Autor:Vasile Marza

21 zile Citește articolul Realități inspirăționale - Episodul 1

Realități inspirăționale - Episodul 1

''Pe vreme mea'' exista o expresie: povești de adormit copiii. Acest clișeu venea ca replică mereu când cineva încerca să îți povestească ceva aiuristic, ceva ce nu putea fi crezut sau de ce nu, vândut.

Autor:LAURA ONOFREI

21 zile Citește articolul Procrastinarea în business e în regulă

Procrastinarea în business e în regulă

Când conduci un business participi la un maraton, nu la o probă de viteză. Ai nevoie de rezistență, de tactică și de dozarea efortului într-un mod inteligent. Atât timp cât îți conduci afacerile haotic, pierzând energie 24 din 24, vei ajunge la un punct în care vei eșua.

Autor:LAURA ONOFREI

21 zile Citește articolul În 2023 fă o revoluție în relația cu angajații

În 2023 fă o revoluție în relația cu angajații

Care variantă de manager este mai bună? Cel dur și strict ce nu ascultă de nimeni din jurul lui și face totul după cum îl taie capul sau unul care are ușa deschisă mereu angajaților și colaboratorilor?

Autor:LAURA ONOFREI

22 zile Citește articolul Actori celebrii ce au început ca muzicieni

Actori celebrii ce au început ca muzicieni

Acum câteva săptămâni, am văzut la ''Vocea României'' un concurent ce nu auzise de Robbie Williams. După câteva minute în aceeași ediție altă concurentă nu auzise de Bjork și asta m-a surprins foarte tare.

Autor:LAURA ONOFREI

1 lună Citește articolul Șapte idei de afaceri pentru succesul tău din 2023

Șapte idei de afaceri pentru succesul tău din 2023

Să nu ne păcălim, fiecare generație a avut un moment sau mai multe în care a spus:

Autor:LAURA ONOFREI

22 zile Citește articolul Este influențată fericirea de rețelele sociale?

Este influențată fericirea de rețelele sociale?

''Rețelele de socializare oferă legiunilor de idioți dreptul de a vorbi oricând, când înainte vorbeau doar o dată la un bar după un pahar de vin, fără a dăuna comunității. Apoi erau rapid reduși la tăcere, dar acum au același drept de a vorbi ca un laureat al Premiului Nobel.

Autor:LAURA ONOFREI

22 zile Citește articolul Rolul unui Web Designer și poziția lui într-o companie de Web Design

Rolul unui Web Designer și poziția lui într-o companie de Web Design

Cel mai probabil, din cauză că industria IT este foarte ramificată, apar anumite neînțelegeri când ne raportăm la diferitele ramuri ale acesteia. De exemplu, se face destul de des confuzia între Web Designer și Frontend Developer.

Autor:LAURA ONOFREI

22 zile Citește articolul OAMENI și ne-oameni (sau the Final Countdown)

OAMENI și ne-oameni (sau the Final Countdown)

Cum ți-a fost dimineața? În trafic, ca și mine? Ți s-a arătat degetul mijlociu de câteva ori? Sau ai scăpat ca printre urechile acului de malacul ce se îndrepta cu bâta de baseball către tine?

Autor:LAURA ONOFREI

22 zile Citește articolul Muzica este viață

Muzica este viață

Imaginează-ți dimineața primei zile pe pământ. Totul e la locul lui iar perfecțiunea are nevoie doar de ochii primilor oameni pentru a privi și a se îndrăgosti iremediabil. Însă totul se desfășoară într-o liniște deplină, nimeni nu poate auzi nimic. Nu mai sună a paradis deloc, nu e așa?

Autor:LAURA ONOFREI

Logo-te-ajut.svg
i-icon.svg
t-icon.svg
f-icon.svg

Categorii

  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Cultură
  • Home & Deco
  • Lifestyle & Travel

Parteneri

  • Kity.ro
  • Gagagugu.ro
  • Magic5.ro
  • Imobflux.ro
  • Eduedu.ro
  • Hidrostore.ro

Informații legale

  • Termeni și condiții
  • Politică de confidențialitate
  • Politică cookie
  • SOL
  • ANPC

Utile

  • Acasă
  • Contact
  • office[at]te-ajut.ro
  • 0734 014 327
  • Hartă website
SAL.webp
SOL.webp

Te-ajut.ro este un portal web plin de informații utile și interesante pentru mai multe domenii, inclusiv afaceri, educație, cultură, social și Lifestyle&Travel. Găsește inspirație și sfaturi dintr-o varietate de surse și descoperă cele mai noi tendințe din diferite domenii. De la idei de afaceri până la destinații de călătorie exotice, te-ajut.ro este aici pentru a te îndruma să-ți dezvolți cunoștințele și să-ți îmbunătățești viața.

© 2023 Te-ajut.ro. Toate drepturile rezervate. Website dezvoltat de Magic 5 si gazduit de HOSTICO

Acest site folosește "cookies". Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Vezi politica cookie.