Te-Ajut.ro | Articole de ajutor în afaceri
  • Acasă
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Cultură
  • Home & Deco
  • Lifestyle & Travel
  • Contact
  • Publică conținutul tău
Lucruri de știut când mergi munte
Înapoi

Lucruri de știut când mergi munte

17.02.2023

Autor: LAURA ONOFREI

Timp de citire: 5 minute

Distribuie

Link-ul a fost copiat!

Cum ne ajută o ieșire la munte?

Drumețiile în munți pot fi benefice în multe privințe. Îmbunătățesc sănătatea mentală și fizică, pot reduce stresul și anxietatea, pot crește încrederea și stima de sine, putând chiar trata diferitele dependențe. Mai mult, timpul petrecut la munte implică, de cele mai multe ori, foarte multă mișcare, într-un mediu cu aer curat. Drumețiile în munți sunt o modalitate grozavă de a-ți petrece ziua cât mai sănătos!

Cum să previi potențialele pericole

Să-ți petreci timpul la munte poate fi periculos, dar există câteva sfaturi pe care cei ce fac drumeții ar trebui să le urmeze pentru a evita situațiile neplăcute.

De obicei, ce cele mai frecvente riscuri vor fi:

  • rănile cauzate de căderi, alunecări și chiar epuizare
  • atacurile animalelor sălbatice
  • avalanșele de zăpadă
  • hipotermia

Căderi, alunecări, suprasolicitare fizică

Trusa de prim ajutor la munte

Precum în orice drumeție sau alpinism, oamenii trebuie să fie conștienți de aceste potențiale pericole. Prin urmare, ar trebui să ai la tine o trusă de prim ajutor(dezinfectant, bandaje, apa oxigenată, Betadine, atele etc.), un kit de supraviețuire plus o rezervă de batoane proteice și apă, pentru situațiile neprevăzute.

Atacurile animalelor sălbatice

urs salbatic

De fiecare dată când vrei să parcurgi un anumit traseu, ar trebui să te asiguri că localnicii au verificat zona respectivă și că este sigur să mergi pe acolo.

În cazul în care un urs sau alt animal de dimensiune mare te atacă, spray-ul cu piper este destul de util. Oricum, nu îl folosi decât dacă este nevoie, când viața îți este pusă cu adevărat în pericol. De altfel, este indicat să nu te plimbi de unul singur. Ideale sunt ieșirile în grup, astfel încât riscul de a fi atacați să scadă. Mai mult decât atât, nu hrăni animalele sălbatice, pentru că acestea vor asocia apariția turiștilor cu o sursă sigură de hrană. În consecință, acestea se vor apropia din ce în ce mai mult de zonele populate, iar urmările pot fi drastice.

Avalanșele de zăpadă

avalansa de zapada

Studiile arată că, spre deosebire de cei care se dau cu schiurile sau cu plăcile de snowboard, riscul de avalanșă crește în cazul celor ce folosesc snowmobilele. Acest lucru este cauzat de greutatea mare a snowmobilului, dar și de vibrațiile pe care motorul acestuia le produce. Deci, ai grijă pe unde mergi, în cazul în care te plimbi cu un snowmobil.

cum sa supravietuiesti unei avalanse

Cel mai sigur mod de a supraviețui unei avalanșe este să o eviți. În cazul în care ești surprins de una, încearcă să-ți păstrezi calmul, să te întinzi pe spate, ca și cum ai înota, și să te proptești cu picioarele în zăpadă. Poziționarea corpului este importantă, pentru că, în timp ce aluneci spre baza muntelui, este bine ca partea de jos a corpului să lovească obiectele întâlnite, nu capul. Dacă este posibil, fă ca alunecarea ta să aibă loc în diagonală, astfel încât să ajungi la margine și să ieși din „zona de curgere” a zăpezii.

prins de avalansa

În cazul în care ești prins sub zăpadă, este important să îți păstrezi calmul, să NU te agiți și să țipi, irosind astfel oxigenul. Tot ce trebuie să faci este să începi să sapi în zăpadă pentru a ieși sau pur și simplu pentru a crea un spațiu prin care să pătrundă aerul. După ce ai ieșit parțial din zăpadă sau ai creat o spărtură prin care să intre suficient oxigen, poți striga după ajutor.

Hipotermia

Lucrul important de reținut este că o excursie este un maraton, nu un sprint. Poate dura până la 10 ore de mers pe tot felul de terenuri, înainte de a ajunge la destinație. De aceea, este vital ca rucsacul tău să fie bine-echipat, iar îmbrăcămintea să asigure corpului protecția și temperatura aferentă.

Ce nu trebuie să lipsească din ținuta ta pe munte, pentru a evita hipotermia:

  • Buza termica
  • Colanții termici
  • Bocancii
  • Căciula
  • Fularul
  • Mănușile
  • Geaca de iarnă

 

Deci, ce trebuie să iei cu tine în drumeție? O hartă, în primul rând, precum și ceva mâncare și apă pentru zi. Dar, de asemenea, alegerea hainelor și echipamentului potrivit este esențială atunci când planifici o excursie de iarnă. Oricum, asigură-te că ai îmbrăcăminte pentru toate cele patru sezoane; un strat suplimentar iarna și protecție solară vara. Nu uita niciodată de ghetele sau pantofii de drumeție - sunt esențiali pentru a-ți proteja picioarele împotriva frigului și pentru a face față obstacolelor întâlnite pe parcurs. 

Vezi articolul anteriorVezi următorul articol

Mai multe articole

2 luni Citește articolul Și șobolanii iubesc muzica

Și șobolanii iubesc muzica

''Suntem singurele ființe inteligente de pe planeta Terra'', a fost și va rămâne una dintre cele mai mari arogante rostite vreodată de oameni. Faptul că suntem conștienți de capacitatea creierului nostru nu ne face și să înțelegem în totalitate cum și în ce fel gândesc alte animale.

Autor:LAURA ONOFREI

23 zile Citește articolul Descoperă România: Idei de minivacanțe în țară

Descoperă România: Idei de minivacanțe în țară

În curând, vei avea parte de o minivacanță de Rusalii, în care poți alege să explorezi frumusețea naturii, la munte sau la mare, să te plimbi prin satele pitoreștile românești sau să descoperi orașele noastre pline de istorie și cultură. 

Autor:Dinu Ileana

3 luni Citește articolul Cum să îți menții gazonul verde vara?

Cum să îți menții gazonul verde vara?

Pentru mai multe trucuri despre cum să-ți îngrijești grădina, casa sau mașina descoperă și restul articolelor publicate pe www.te-ajut.ro

Autor:LAURA ONOFREI

3 luni Citește articolul Mi-am luat IQOS

Mi-am luat IQOS

Tigara minune care nu arde tutunul ci il incalzeste. Ce este Iqos si ce face el. Citeste o parere sincera despre aparatul IQOS pe Te-ajut.ro

Autor:LAURA ONOFREI

Urmărește-ne și pe

Cele mai citite articole

2 luni Citește articolul Cum să vinzi servicii de web design

Cum să vinzi servicii de web design

Pentru a vinde serviciile de web design, este important să îți construiești o reputație puternică și să faci o oferta clară și atractivă pentru potențialii clienți.

Autor:Vasile Marza

2 luni Citește articolul Realități inspirăționale - Episodul 1

Realități inspirăționale - Episodul 1

''Pe vreme mea'' exista o expresie: povești de adormit copiii. Acest clișeu venea ca replică mereu când cineva încerca să îți povestească ceva aiuristic, ceva ce nu putea fi crezut sau de ce nu, vândut.

Autor:LAURA ONOFREI

2 luni Citește articolul Procrastinarea în business e în regulă

Procrastinarea în business e în regulă

Când conduci un business participi la un maraton, nu la o probă de viteză. Ai nevoie de rezistență, de tactică și de dozarea efortului într-un mod inteligent. Atât timp cât îți conduci afacerile haotic, pierzând energie 24 din 24, vei ajunge la un punct în care vei eșua.

Autor:LAURA ONOFREI

2 luni Citește articolul În 2023 fă o revoluție în relația cu angajații

În 2023 fă o revoluție în relația cu angajații

Care variantă de manager este mai bună? Cel dur și strict ce nu ascultă de nimeni din jurul lui și face totul după cum îl taie capul sau unul care are ușa deschisă mereu angajaților și colaboratorilor?

Autor:LAURA ONOFREI

2 luni Citește articolul Actori celebrii ce au început ca muzicieni

Actori celebrii ce au început ca muzicieni

Acum câteva săptămâni, am văzut la ''Vocea României'' un concurent ce nu auzise de Robbie Williams. După câteva minute în aceeași ediție altă concurentă nu auzise de Bjork și asta m-a surprins foarte tare.

Autor:LAURA ONOFREI

3 luni Citește articolul Șapte idei de afaceri pentru succesul tău din 2023

Șapte idei de afaceri pentru succesul tău din 2023

Să nu ne păcălim, fiecare generație a avut un moment sau mai multe în care a spus:

Autor:LAURA ONOFREI

2 luni Citește articolul Este influențată fericirea de rețelele sociale?

Este influențată fericirea de rețelele sociale?

''Rețelele de socializare oferă legiunilor de idioți dreptul de a vorbi oricând, când înainte vorbeau doar o dată la un bar după un pahar de vin, fără a dăuna comunității. Apoi erau rapid reduși la tăcere, dar acum au același drept de a vorbi ca un laureat al Premiului Nobel.

Autor:LAURA ONOFREI

2 luni Citește articolul Rolul unui Web Designer și poziția lui într-o companie de Web Design

Rolul unui Web Designer și poziția lui într-o companie de Web Design

Cel mai probabil, din cauză că industria IT este foarte ramificată, apar anumite neînțelegeri când ne raportăm la diferitele ramuri ale acesteia. De exemplu, se face destul de des confuzia între Web Designer și Frontend Developer.

Autor:LAURA ONOFREI

2 luni Citește articolul OAMENI și ne-oameni (sau the Final Countdown)

OAMENI și ne-oameni (sau the Final Countdown)

Cum ți-a fost dimineața? În trafic, ca și mine? Ți s-a arătat degetul mijlociu de câteva ori? Sau ai scăpat ca printre urechile acului de malacul ce se îndrepta cu bâta de baseball către tine?

Autor:LAURA ONOFREI

2 luni Citește articolul Muzica este viață

Muzica este viață

Imaginează-ți dimineața primei zile pe pământ. Totul e la locul lui iar perfecțiunea are nevoie doar de ochii primilor oameni pentru a privi și a se îndrăgosti iremediabil. Însă totul se desfășoară într-o liniște deplină, nimeni nu poate auzi nimic. Nu mai sună a paradis deloc, nu e așa?

Autor:LAURA ONOFREI

Logo-te-ajut.svg
i-icon.svg
t-icon.svg
f-icon.svg

Categorii

  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Cultură
  • Home & Deco
  • Lifestyle & Travel

Parteneri

  • Kity.ro
  • Gagagugu.ro
  • Magic5.ro
  • Imobflux.ro
  • Eduedu.ro
  • Hidrostore.ro

Informații legale

  • Termeni și condiții
  • Politică de confidențialitate
  • Politică cookie
  • SOL
  • ANPC

Utile

  • Acasă
  • Contact
  • office[at]te-ajut.ro
  • 0734 014 327
  • Hartă website
SAL.webp
SOL.webp

Te-ajut.ro este un portal web plin de informații utile și interesante pentru mai multe domenii, inclusiv afaceri, educație, cultură, social și Lifestyle&Travel. Găsește inspirație și sfaturi dintr-o varietate de surse și descoperă cele mai noi tendințe din diferite domenii. De la idei de afaceri până la destinații de călătorie exotice, te-ajut.ro este aici pentru a te îndruma să-ți dezvolți cunoștințele și să-ți îmbunătățești viața.

© 2023 Te-ajut.ro. Toate drepturile rezervate. Website dezvoltat de Magic 5 si gazduit de HOSTICO

Acest site folosește "cookies". Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Vezi politica cookie.