Lucruri de știut când mergi munte

Lifestyle & Travel | 2021-12-21 13:28:02

Cum ne ajută o ieșire la munte?

Drumețiile în munți pot fi benefice în multe privințe. Îmbunătățesc sănătatea mentală și fizică, pot reduce stresul și anxietatea, pot crește încrederea și stima de sine, putând chiar trata diferitele dependențe. Mai mult, timpul petrecut la munte implică, de cele mai multe ori, foarte multă mișcare, într-un mediu cu aer curat. Drumețiile în munți sunt o modalitate grozavă de a-ți petrece ziua cât mai sănătos!

Cum să previi potențialele pericole

Să-ți petreci timpul la munte poate fi periculos, dar există câteva sfaturi pe care cei ce fac drumeții ar trebui să le urmeze pentru a evita situațiile neplăcute.

De obicei, ce cele mai frecvente riscuri vor fi:

 • rănile cauzate de căderi, alunecări și chiar epuizare
 • atacurile animalelor sălbatice
 • avalanșele de zăpadă
 • hipotermia

Căderi, alunecări, suprasolicitare fizică

Trusa de prim ajutor

Precum în orice drumeție sau alpinism, oamenii trebuie să fie conștienți de aceste potențiale pericole. Prin urmare, ar trebui să ai la tine o trusă de prim ajutor(dezinfectant, bandaje, apa oxigenată, Betadine, atele etc.), un kit de supraviețuire plus o rezervă de batoane proteice și apă, pentru situațiile neprevăzute.

Atacurile animalelor sălbatice

urs salbatic

De fiecare dată când vrei să parcurgi un anumit traseu, ar trebui să te asiguri că localnicii au verificat zona respectivă și că este sigur să mergi pe acolo.

În cazul în care un urs sau alt animal de dimensiune mare te atacă, spray-ul cu piper este destul de util. Oricum, nu îl folosi decât dacă este nevoie, când viața îți este pusă cu adevărat în pericol. De altfel, este indicat să nu te plimbi de unul singur. Ideale sunt ieșirile în grup, astfel încât riscul de a fi atacați să scadă. Mai mult decât atât, nu hrăni animalele sălbatice, pentru că acestea vor asocia apariția turiștilor cu o sursă sigură de hrană. În consecință, acestea se vor apropia din ce în ce mai mult de zonele populate, iar urmările pot fi drastice.

Avalanșele de zăpadă

avalansa de zapada

Studiile arată că, spre deosebire de cei care se dau cu schiurile sau cu plăcile de snowboard, riscul de avalanșă crește în cazul celor ce folosesc snowmobilele. Acest lucru este cauzat de greutatea mare a snowmobilului, dar și de vibrațiile pe care motorul acestuia le produce. Deci, ai grijă pe unde mergi, în cazul în care te plimbi cu un snowmobil.

cum sa supravietuiesti unei avalanse

Cel mai sigur mod de a supraviețui unei avalanșe este să o eviți. În cazul în care ești surprins de una, încearcă să-ți păstrezi calmul, să te întinzi pe spate, ca și cum ai înota, și să te proptești cu picioarele în zăpadă. Poziționarea corpului este importantă, pentru că, în timp ce aluneci spre baza muntelui, este bine ca partea de jos a corpului să lovească obiectele întâlnite, nu capul. Dacă este posibil, fă ca alunecarea ta să aibă loc în diagonală, astfel încât să ajungi la margine și să ieși din „zona de curgere” a zăpezii.

prins de avalansa

În cazul în care ești prins sub zăpadă, este important să îți păstrezi calmul, să NU te agiți și să țipi, irosind astfel oxigenul. Tot ce trebuie să faci este să începi să sapi în zăpadă pentru a ieși sau pur și simplu pentru a crea un spațiu prin care să pătrundă aerul. După ce ai ieșit parțial din zăpadă sau ai creat o spărtură prin care să intre suficient oxigen, poți striga după ajutor.

Hipotermia

Lucrul important de reținut este că o excursie este un maraton, nu un sprint. Poate dura până la 10 ore de mers pe tot felul de terenuri, înainte de a ajunge la destinație. De aceea, este vital ca rucsacul tău să fie bine-echipat, iar îmbrăcămintea să asigure corpului protecția și temperatura aferentă.

Ce nu trebuie să lipsească din ținuta ta pe munte, pentru a evita hipotermia:

 • Buza termica
 • Colanții termici
 • Bocancii
 • Căciula
 • Fularul
 • Mănușile
 • Geaca de iarnă

 

Deci, ce trebuie să iei cu tine în drumeție? O hartă, în primul rând, precum și ceva mâncare și apă pentru zi. Dar, de asemenea, alegerea hainelor și echipamentului potrivit este esențială atunci când planifici o excursie de iarnă. Oricum, asigură-te că ai îmbrăcăminte pentru toate cele patru sezoane; un strat suplimentar iarna și protecție solară vara. Nu uita niciodată de ghetele sau pantofii de drumeție - sunt esențiali pentru a-ți proteja picioarele împotriva frigului și pentru a face față obstacolelor întâlnite pe parcurs. 

Vremea

Azi

Ashburn

0°C
sunny
79
2.06
1026

Curs Valutar

EUR EUR
4.92 RON
USD USD
4.11 RON
GBP GBP
5.66 RON
CHF CHF
4.47 RON
XAU XAU
233.83 RON
AED AED
1.12 RON
AUD AUD
3.19 RON
BGN BGN
2.52 RON
BRL BRL
0.73 RON
CAD CAD
3.29 RON
CNY CNY
0.63 RON
CZK CZK
0.19 RON
comentarii facebook