Te-Ajut.ro | Articole de ajutor în afaceri
  • Acasă
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Cultură
  • Home & Deco
  • Lifestyle & Travel
  • Contact
  • Publică conținutul tău
Tehnici de comunicare eficiente pentru relații interpersonale de succes
Înapoi

Tehnici de comunicare eficiente pentru relații interpersonale de succes

21.04.2023

Autor: Teodor Mihalache

Timp de citire: 6 minute

Distribuie

Link-ul a fost copiat!

Comunicarea este calea către o relație de succes. 

 

Indiferent dacă vorbim despre relații personale sau de afaceri, abilitatea de a comunica eficient este esențială pentru a obține succesul.

 

Însă, cum putem să învățăm să comunicăm mai eficient în toate relațiile noastre?

 

Ei bine, dacă îți dorești să afli mai multe despre acest subiect, te invităm să citești în continuare acest articol.

 

Ascultarea activă

 

Ascultarea activă nu înseamnă să te prefaci că ești atentă la persoana care vorbește, în timp ce te gândești la lista de cumpărături pe care trebuie să o faci după serviciu. Nu, nu, nu! 

 

Ascultarea activă presupune să fii prezent în momentul acela și să arăți celuilalt că îți pasă de ceea ce spune. În loc să te gândești la „oile” tale, încurajează-l să continue povestea și arată-i că ești interesat.

 

Spre exemplu, dacă vrea să îți spună despre ultima sa escapadă de weekend, nu îl lăsa să vorbească singur și să realizeze că nu e ascultat.  Încearcă să îl întrebi cum a fost, unde a fost și ce a făcut acolo. Arată-i că ești cu el în acea poveste, că întâmplarea lui e semnificativă și că orice detaliu micuț contează. 

 

De asemenea, nu uita să-ți dai cu părerea și să îi pui întrebări dacă ai nevoie de lămuriri. Ascultarea activă poate fi distractivă și plăcută, deci fă-ți timp pentru asta și vei vedea că vei construi relații mai puternice și mai apropiate!

 

Fii clar și concis

 

Cât de tare ar fi să vorbești într-un mod pe înțelesul tuturor? Lasă jargonul și termenii tehnici pentru că un limbaj clar și concis face minuni în comunicare! Dacă discuți cu colegii despre un proiect, nu îi lăsa să se întrebe ce vrei să zici. Spune-le totul într-un mod simplu și folosește exemple concrete pentru a-i face să înțeleagă. În felul acesta, vei fi sigur că toată lumea te înțelege și nimeni nu va fi nevoit să intre în lumea complexă a termenilor tehnici.

 

Folosește limbajul corpului

 

Comunicarea non-verbală este la fel de importantă ca și cea verbală. Corpul tău poate spune multe lucruri în ceea ce privește emoțiile tale și intențiile tale. 

 

Spre exemplu, contactul vizual poate arăta că ești interesat și atent la ceea ce spune celălalt, în timp ce o postură încruntată poate sugera descurajare sau dezacord.

 

Asigură-te că îți controlezi postura și că îți folosești expresiile faciale și mișcările corpului pentru a-ți exprima emoțiile și intențiile. Acest lucru va ajuta la stabilirea unei conexiuni mai bune cu celălalt și la o comunicare mai eficientă.

 

Evită să judeci

 

Judecata poate distruge relațiile. 

 

Încurajează comunicarea fără critici, exprimă-ți preocupările și folosește întrebări pentru a înțelege perspectiva celuilalt.

 

Așadar, nu te grăbi să tragi concluzii pripite sau să arunci cu etichete. În schimb, încearcă să adopți o atitudine mai... cumințică. În loc să critici deciziile sau acțiunile partenerului, spune-i că îți faci griji și încearcă să înțelegi perspectiva sa. Apoi, încurajează o discuție sinceră, fără să judeci sau să critici.

 

Dacă nu funcționează, poți încerca să pui o glumă, să spui o poantă sau să faci o mimă amuzantă. Știi cum se spune: "O glumă bună poate face minuni!"

 

Crează un mediu confortabil pentru comunicare

 

Dacă vrei să discuți o problemă cu cineva, alege cu grijă locul și momentul. Nu încerca să ai o discuție importantă în timp ce sunteți în drum spre un meeting sau în timp ce un avion trece cu viteza luminii deasupra voastră. Alege un loc liniștit și fără întreruperi, unde să vă puteți concentra cu adevărat.

 

Și apropo, nu uita să ai o atitudine pozitivă și deschisă. Nu vrei să pară că ești acolo pentru a judeca sau a învinui pe cineva, ci mai degrabă pentru a găsi soluții împreună. Poți să începi cu o conversație prietenoasă, cum ar fi să întrebi cum a fost weekend-ul lor sau să comentezi despre vremea de afară. Acest lucru poate crea o atmosferă confortabilă și să reducă tensiunea.

 

„Măsoară-ți cuvintele”

 

Vorbele sunt precum pantofii - trebuie să le alegi cu grijă și să le potrivești perfect.

 

Spre exemplu, dacă ești deranjat de o acțiune pe care a făcut-o cineva, încearcă să comunici acest lucru fără să folosești jigniri sau cuvinte care pot ofensa, astfel încât să poți exprima ceea ce simți fără a-i răni sentimentele. 

 

Nu există doar o singur mod bun de a privi lucrurile 

 

Fiecare persoană are propriile experiențe și cunoștințe, deci e important să înțelegem și să acceptăm diferențele dintre noi pentru a construi relații mai armonioase. În timpul unei discuții, ascultă cu atenție și încurajează-ți interlocutorul să își exprime liber opinia, fără să încerci să îi impui punctul tău de vedere. 

 

Empatia și înțelegerea sunt cheia pentru o comunicare eficientă și lipsită de conflicte.

Vezi articolul anteriorVezi următorul articol

Mai multe articole

7 luni Citește articolul Cum să tunzi părul copilului tău acasă. Ghid complet și util.

Cum să tunzi părul copilului tău acasă. Ghid complet și util.

Acest articol conține tehnici esențiale de tuns bărbații, tehnici de bază ce te vor ajuta să tunzi mai bine și mai organizat.

Autor:LAURA ONOFREI

7 luni Citește articolul Începător în marketing? Ia-ți prima țeapă de la IAA

Începător în marketing? Ia-ți prima țeapă de la IAA

Dacă ești la început în marketing (student sau masterand mai exact) și încă nu ai avut ocazia să interacționezi cu un potențial client final, acum ai ocazia.

Autor:LAURA ONOFREI

7 luni Citește articolul Ghidul complet al marketingului digital în 2022

Ghidul complet al marketingului digital în 2022

Marketingul digital este într-o continuă schimbare pentru a se adapta la mediul online și la consumatorii care îl frecventează.

Autor:LAURA ONOFREI

2 luni Citește articolul Top 10 Inovații Tehnologice Care Ne Vor Schimbă Viața în Următorii 5 Ani

Top 10 Inovații Tehnologice Care Ne Vor Schimbă Viața în Următorii 5 Ani

Inovaţia este esenţială pentru bunăstarea viitoare a societăţii și pentru stimularea creșterii economice, astfel că există o mulţime de domenii unde aceasta va fi aplicată.

Autor:Ahum Dranoel

Urmărește-ne și pe

Cele mai citite articole

6 luni Citește articolul Cum să vinzi servicii de web design

Cum să vinzi servicii de web design

Pentru a vinde serviciile de web design, este important să îți construiești o reputație puternică și să faci o oferta clară și atractivă pentru potențialii clienți.

Autor:Vasile Marza

6 luni Citește articolul Realități inspirăționale - Episodul 1

Realități inspirăționale - Episodul 1

''Pe vreme mea'' exista o expresie: povești de adormit copiii. Acest clișeu venea ca replică mereu când cineva încerca să îți povestească ceva aiuristic, ceva ce nu putea fi crezut sau de ce nu, vândut.

Autor:LAURA ONOFREI

6 luni Citește articolul Procrastinarea în business e în regulă

Procrastinarea în business e în regulă

Când conduci un business participi la un maraton, nu la o probă de viteză. Ai nevoie de rezistență, de tactică și de dozarea efortului într-un mod inteligent. Atât timp cât îți conduci afacerile haotic, pierzând energie 24 din 24, vei ajunge la un punct în care vei eșua.

Autor:LAURA ONOFREI

6 luni Citește articolul În 2023 fă o revoluție în relația cu angajații

În 2023 fă o revoluție în relația cu angajații

Care variantă de manager este mai bună? Cel dur și strict ce nu ascultă de nimeni din jurul lui și face totul după cum îl taie capul sau unul care are ușa deschisă mereu angajaților și colaboratorilor?

Autor:LAURA ONOFREI

6 luni Citește articolul Actori celebrii ce au început ca muzicieni

Actori celebrii ce au început ca muzicieni

Acum câteva săptămâni, am văzut la ''Vocea României'' un concurent ce nu auzise de Robbie Williams. După câteva minute în aceeași ediție altă concurentă nu auzise de Bjork și asta m-a surprins foarte tare.

Autor:LAURA ONOFREI

7 luni Citește articolul Șapte idei de afaceri pentru succesul tău din 2023

Șapte idei de afaceri pentru succesul tău din 2023

Să nu ne păcălim, fiecare generație a avut un moment sau mai multe în care a spus:

Autor:LAURA ONOFREI

6 luni Citește articolul Este influențată fericirea de rețelele sociale?

Este influențată fericirea de rețelele sociale?

''Rețelele de socializare oferă legiunilor de idioți dreptul de a vorbi oricând, când înainte vorbeau doar o dată la un bar după un pahar de vin, fără a dăuna comunității. Apoi erau rapid reduși la tăcere, dar acum au același drept de a vorbi ca un laureat al Premiului Nobel.

Autor:LAURA ONOFREI

6 luni Citește articolul Rolul unui Web Designer și poziția lui într-o companie de Web Design

Rolul unui Web Designer și poziția lui într-o companie de Web Design

Cel mai probabil, din cauză că industria IT este foarte ramificată, apar anumite neînțelegeri când ne raportăm la diferitele ramuri ale acesteia. De exemplu, se face destul de des confuzia între Web Designer și Frontend Developer.

Autor:LAURA ONOFREI

6 luni Citește articolul OAMENI și ne-oameni (sau the Final Countdown)

OAMENI și ne-oameni (sau the Final Countdown)

Cum ți-a fost dimineața? În trafic, ca și mine? Ți s-a arătat degetul mijlociu de câteva ori? Sau ai scăpat ca printre urechile acului de malacul ce se îndrepta cu bâta de baseball către tine?

Autor:LAURA ONOFREI

6 luni Citește articolul Muzica este viață

Muzica este viață

Imaginează-ți dimineața primei zile pe pământ. Totul e la locul lui iar perfecțiunea are nevoie doar de ochii primilor oameni pentru a privi și a se îndrăgosti iremediabil. Însă totul se desfășoară într-o liniște deplină, nimeni nu poate auzi nimic. Nu mai sună a paradis deloc, nu e așa?

Autor:LAURA ONOFREI

Logo-te-ajut.svg
i-icon.svg
t-icon.svg
f-icon.svg

Categorii

  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Cultură
  • Home & Deco
  • Lifestyle & Travel

Parteneri

  • Kity.ro
  • Gagagugu.ro
  • Magic5.ro
  • Imobflux.ro
  • Eduedu.ro
  • Hidrostore.ro
  • Principalauto.ro

Informații legale

  • Termeni și condiții
  • Politică de confidențialitate
  • Politică cookie
  • SOL
  • ANPC

Utile

  • Acasă
  • Contact
  • Hartă website
SAL.webp
SOL.webp

Te-ajut.ro este un portal web plin de informații utile și interesante pentru mai multe domenii, inclusiv afaceri, educație, cultură, social și Lifestyle&Travel. Găsește inspirație și sfaturi dintr-o varietate de surse și descoperă cele mai noi tendințe din diferite domenii. De la idei de afaceri până la destinații de călătorie exotice, te-ajut.ro este aici pentru a te îndruma să-ți dezvolți cunoștințele și să-ți îmbunătățești viața.

© 2023 Te-ajut.ro. Toate drepturile rezervate. Website dezvoltat de Magic 5 si gazduit de HOSTICO

Acest site folosește "cookies". Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Vezi politica cookie.