Te-Ajut.ro | Articole de ajutor în afaceri
  • Acasă
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Cultură
  • Home & Deco
  • Lifestyle & Travel
  • Contact
  • Publică conținutul tău
Ghid util pentru a învăța să economisești bani în viața de zi cu zi
Înapoi

Ghid util pentru a învăța să economisești bani în viața de zi cu zi

07.04.2023

Autor: Pop Maria

Timp de citire: 7 minute

Distribuie

Link-ul a fost copiat!

Economisirea banilor este una dintre cele mai mari provocări ale oamenilor, iar acest lucru este de înțeles! Știm și noi că, este mult mai ușor să cheltui bani decât să-i pui deoparte.

Cert este că, dacă nu reușești să economisești deloc bani, deși câștigi decent, atunci s-ar putea să ai o problemă în ceea ce privește gestionarea veniturilor. Banii vin și pleacă, e normal, întrucât aceasta este natura lor! Însă, dacă tot ce reușești să faci cu salariul tău este să acoperi facturi, atunci banii nu îți aduc, personal, niciun beneficiu.

Este important să învățăm să ne gestionăm eficient veniturile, mai ales în ziua de astăzi, când omenirea abia și-a revenit după o pandemie și se află în pragul unei crize financiare. Din acest motiv, ți-am pregătit un scurt ghid care te-ar putea ajuta să începi să faci economii care să-ți aducă beneficii pe termen lung. Așadar, iată câteva sfaturi utile:

 

  1. Stabilește câteva obiective financiare realiste

În primul rând, pentru a economisi bani trebuie să ai obiective financiare clare și realizabile. Ar trebui să-ți stabilești obiective care să te ajute să economisești bani, în mod regulat, și să-ți îmbunătățești situația financiară. Este important să-ți setezi obiective atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, pentru a te menține motivat.

Iată câteva exemple de obiective financiare pe termen scurt și lung:

  • Scop pe termen scurt: economisește 500 de lei în următoarele 3 luni pentru a  plăti o vacanță în weekend.
  • Scop pe termen lung: economisește 10% din salariul tău în următorii 5 ani pentru a pune în sfârșit un avans pentru o casă.

 

  1. Înțelegerea și reducerea cheltuielilor

Pentru a reuși să economisești bani, este important să-ți înțelegi cheltuielile și să reduci costurile acolo unde este posibil. Unul dintre cele mai bune moduri de a începe acest proces este prin urmărirea cheltuielilor pe care le faci de-a lungul timpului. În acest mod, vei putea identifica „domeniile” în care poți economisi bani și vei descoperi unde se duc cea mai mare parte a banilor tăi.

Iată câteva sfaturi pentru reducerea cheltuielilor:

  • Realizează o listă cu toate cheltuielile tale și identifică zonele în care poți economisi. Ar trebui să verifici abonamentele și facturile lunare, cheltuielile la haine și alimente, etc.
  • Poți reduce facturile lunare prin negocierea cu furnizorii pentru a obține tarife mai mici. Spre exemplu, poți solicita modificarea abonamentului pentru servicii mobile.
  • Renunță la obiceiurile nesănătoase, cum ar fi fumatul sau consumul de alcool, pentru a economisi bani și pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate.

 

  1. Gestionarea datoriilor și a creditelor

Datoriile sunt unele dintre cele mai mari obstacole ale noastre! Dacă ai datorii sau credite, poate fi dificil să economisești bani în mod regulat. Însă, există câteva metode care te pot ajuta să-ți gestionezi mai bine datoriile și să economisești,  în același timp, bani.

Iată câteva sugestii:

  • Începe prin a plăti cele mai scumpe datorii sau credite. Acestea au cele mai mari dobânzi sau taxe, ceea ce înseamnă că plătești mai mult în fiecare lună.
  • Negociază ratele de dobândă la credite sau datorii. În multe cazuri, poți obține rate mai mici dacă discuți cu creditorii.
  • Încearcă să faci plăți mai mari decât suma minimă cerută. În acest fel, vei plăti mai repede datoria și vei economisi bani pe termen lung.

 

  1. Economisirea banilor prin bugetare

Una dintre cele mai bune modalități prin care poți economisi bani este prin bugetare. Bugetarea îți permite să-ți urmărești veniturile și cheltuielile și să planifici economiile.

Iată câteva sfaturi pentru a economisi bani prin bugetare:

  • Stabilește un buget lunar și ține-te de el. Include toate veniturile și cheltuielile tale, astfel încât să știi exact cât poți economisi în fiecare lună.
  • Reducerea cheltuielilor neesențiale. Încearcă să reduci cheltuielile care nu sunt esențiale, precum distracțiile, pentru a economisi bani.
  • Urmărește-ți cheltuielile și ajustează-ți bugetul în consecință. Dacă observi că cheltui prea mult pe o anumită categorie, ajustează bugetul pentru a economisi mai mult.

 

  1. Crearea unui fond de urgență

Un alt mod de economi bani este prin crearea unui fond de urgență. Acest fond de economii te poate ajuta să faci față unor evenimente neprevăzute, cum ar fi pierderea unui loc de muncă.

Iată câteva sfaturi pentru crearea unui fond de urgență:

  • Stabilește o țintă pentru fondul de economii, cum ar fi o sumă echivalentă cu trei sau șase luni de cheltuieli.
  • Pune bani în acest fond în fiecare lună și folosește-te de ei doar în caz de urgență.
  • Utilizează instrumente de economisire automată, cum ar fi conturile de economii cu dobândă ridicată sau plata automată a facturilor pentru a economisi bani în mod regulat.

 

Economisirea banilor poate fi o provocare, dar nu este imposibilă! Dacă aplici câteva strategii de economisire bine gândite și ai o disciplină financiară adecvată, poți economisi bani în fiecare lună și poți să-ți îndeplinești obiectivele financiare. 

Totuși, amintește-ți că economisirea banilor nu înseamnă că trebuie să te privezi de lucrurile pe care le iubești, ci că trebuie să găsești alte modalități de a face lucrurile într-un mod mai eficient și mai inteligent. Fiecare pas mic contează, așadar începe chiar acum să construiești un viitor financiar mai bun pentru tine!

 

Vezi articolul anteriorVezi următorul articol

Mai multe articole

7 luni Citește articolul Cel mai important articol social

Cel mai important articol social

Da! Ai citit foarte bine. Acesta ar trebui să fie cel mai important articol social scris vreodată în România!

Autor:LAURA ONOFREI

7 luni Citește articolul Cine este Lorand Soares Sasz?

Cine este Lorand Soares Sasz?

Am citit acum o saptamana si ceva o mizerie de “articol” intitulat “Teapa marca Lorand Soares Sasz”.

Autor:LAURA ONOFREI

1 lună Citește articolul Cum Să Îți Cultivi Reziliența în Fața Provocărilor Vieții

Cum Să Îți Cultivi Reziliența în Fața Provocărilor Vieții

Rezilienţa vă poate ajuta să vă protejaţi de diferite afecţiuni de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea

Autor:Laura Onofrei

7 luni Citește articolul Avortu’ şi popa

Avortu’ şi popa

Una bucată popă decide el și muşchiu’ lui pectoral că ar merge un documentar “educațional” despre un subiect foarte delicat pentru creştinopati: avortul.

Autor:LAURA ONOFREI

Urmărește-ne și pe

Cele mai citite articole

6 luni Citește articolul Cum să vinzi servicii de web design

Cum să vinzi servicii de web design

Pentru a vinde serviciile de web design, este important să îți construiești o reputație puternică și să faci o oferta clară și atractivă pentru potențialii clienți.

Autor:Vasile Marza

6 luni Citește articolul Realități inspirăționale - Episodul 1

Realități inspirăționale - Episodul 1

''Pe vreme mea'' exista o expresie: povești de adormit copiii. Acest clișeu venea ca replică mereu când cineva încerca să îți povestească ceva aiuristic, ceva ce nu putea fi crezut sau de ce nu, vândut.

Autor:LAURA ONOFREI

6 luni Citește articolul Procrastinarea în business e în regulă

Procrastinarea în business e în regulă

Când conduci un business participi la un maraton, nu la o probă de viteză. Ai nevoie de rezistență, de tactică și de dozarea efortului într-un mod inteligent. Atât timp cât îți conduci afacerile haotic, pierzând energie 24 din 24, vei ajunge la un punct în care vei eșua.

Autor:LAURA ONOFREI

6 luni Citește articolul În 2023 fă o revoluție în relația cu angajații

În 2023 fă o revoluție în relația cu angajații

Care variantă de manager este mai bună? Cel dur și strict ce nu ascultă de nimeni din jurul lui și face totul după cum îl taie capul sau unul care are ușa deschisă mereu angajaților și colaboratorilor?

Autor:LAURA ONOFREI

6 luni Citește articolul Actori celebrii ce au început ca muzicieni

Actori celebrii ce au început ca muzicieni

Acum câteva săptămâni, am văzut la ''Vocea României'' un concurent ce nu auzise de Robbie Williams. După câteva minute în aceeași ediție altă concurentă nu auzise de Bjork și asta m-a surprins foarte tare.

Autor:LAURA ONOFREI

7 luni Citește articolul Șapte idei de afaceri pentru succesul tău din 2023

Șapte idei de afaceri pentru succesul tău din 2023

Să nu ne păcălim, fiecare generație a avut un moment sau mai multe în care a spus:

Autor:LAURA ONOFREI

6 luni Citește articolul Este influențată fericirea de rețelele sociale?

Este influențată fericirea de rețelele sociale?

''Rețelele de socializare oferă legiunilor de idioți dreptul de a vorbi oricând, când înainte vorbeau doar o dată la un bar după un pahar de vin, fără a dăuna comunității. Apoi erau rapid reduși la tăcere, dar acum au același drept de a vorbi ca un laureat al Premiului Nobel.

Autor:LAURA ONOFREI

6 luni Citește articolul Rolul unui Web Designer și poziția lui într-o companie de Web Design

Rolul unui Web Designer și poziția lui într-o companie de Web Design

Cel mai probabil, din cauză că industria IT este foarte ramificată, apar anumite neînțelegeri când ne raportăm la diferitele ramuri ale acesteia. De exemplu, se face destul de des confuzia între Web Designer și Frontend Developer.

Autor:LAURA ONOFREI

6 luni Citește articolul OAMENI și ne-oameni (sau the Final Countdown)

OAMENI și ne-oameni (sau the Final Countdown)

Cum ți-a fost dimineața? În trafic, ca și mine? Ți s-a arătat degetul mijlociu de câteva ori? Sau ai scăpat ca printre urechile acului de malacul ce se îndrepta cu bâta de baseball către tine?

Autor:LAURA ONOFREI

6 luni Citește articolul Muzica este viață

Muzica este viață

Imaginează-ți dimineața primei zile pe pământ. Totul e la locul lui iar perfecțiunea are nevoie doar de ochii primilor oameni pentru a privi și a se îndrăgosti iremediabil. Însă totul se desfășoară într-o liniște deplină, nimeni nu poate auzi nimic. Nu mai sună a paradis deloc, nu e așa?

Autor:LAURA ONOFREI

Logo-te-ajut.svg
i-icon.svg
t-icon.svg
f-icon.svg

Categorii

  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Cultură
  • Home & Deco
  • Lifestyle & Travel

Parteneri

  • Kity.ro
  • Gagagugu.ro
  • Magic5.ro
  • Imobflux.ro
  • Eduedu.ro
  • Hidrostore.ro
  • Principalauto.ro

Informații legale

  • Termeni și condiții
  • Politică de confidențialitate
  • Politică cookie
  • SOL
  • ANPC

Utile

  • Acasă
  • Contact
  • Hartă website
SAL.webp
SOL.webp

Te-ajut.ro este un portal web plin de informații utile și interesante pentru mai multe domenii, inclusiv afaceri, educație, cultură, social și Lifestyle&Travel. Găsește inspirație și sfaturi dintr-o varietate de surse și descoperă cele mai noi tendințe din diferite domenii. De la idei de afaceri până la destinații de călătorie exotice, te-ajut.ro este aici pentru a te îndruma să-ți dezvolți cunoștințele și să-ți îmbunătățești viața.

© 2023 Te-ajut.ro. Toate drepturile rezervate. Website dezvoltat de Magic 5 si gazduit de HOSTICO

Acest site folosește "cookies". Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Vezi politica cookie.