Manager, specialist sau patron?

Social | 2021-07-21 14:55:22

Manager, specialist sau patron?

Este o intrebare vitala pe care ar trebui sa si-o adreseze majoritatea  detinatorilor de firme romanesti care pot fi incadrate in categoriile “firme mici” si/sau “firme mijlocii”.

Context: la noi in tara pana de curand puteai sa iti deschizi un SRL chiar daca nu aveai o pregatire in domeniul in care urma sa activezi. Acest fapt a dus la o piata de afaceri extrem de “colorata”, populata de oameni care inca invata cum sa faca afaceri. Pe langa acest tip de enterprize au mai aparut si acele afaceri conduse de specialisti, oameni cu o pasiune si o pregatire in domeniul de care sunt pasionati.
Aceasta piata de afaceri este una in care lucrurile nu functioneaza si afacerile in sine nu prospera.
De ce?
Motivul este unul pe cat de banal pe atat de relevant. Totul pleaca de la banala intrebare: “Manager, specialist sau patron?”

Daca te-as trimite la chirurg sa iti repari automobilul, ai face-o?
Dar daca ti-as spune ca instalatorul meu este pasionat de SEO (search engine optimization), l-ai lasa pe el sa se ocupe de prezenta website-ului pe care il detii?
Sunt convins ca raspunsul tau la ambele intrebari a fost “NU!”

Ei bine asa este si in afaceri. Nu ai cum sa fii un manager bun daca tu ai fost format si pregatit sa activezi in alt domeniu. Managementul in sine este o slujba, o vocatie la fel cum este si cea de farmacist sau inginer.
Degeaba esti un farmacist extraordinar daca tu vrei sa conduci un lant de farmacii. Este posibil ca in rolul de manager de farmacii sa nu ai rezultate favorabile.

Inapoi la oile noastre…
Problema in piata de afaceri din Romania este tocmai asta: Prea multi specialisti sunt detinatori de firme si refuza sa anagajeze oameni care sa le conduca firmele-manageri. Mai mult, chiar daca si-ar dori sa angajeze astfel de oameni, acestia din urma sunt extrem de greu de gasit si nu au pregatire de management. Te rog sa nu incerci sa imi aduci ca si contra argument faptul ca institutii precum ASE-ul pregateste manageri deoarece stiu foarte bine cat de bine pregatesc aceste institutii “managerii”.
Ce este de facut?
Aici te pot ajuta. Iti pot da un sfat, altminteri la fel de banal ca si contextul acestui articol si poate in viitor lumea de afaceri de la noi din tara va primi un alt aspect: Identifica potentialul de management si leadership in oamenii pe care ii ai deja angajati. Sunt convins ca cel putin unul dintre ei a avut pana acum macar o idee de a imbunatati procesele din firma ta. Dupa ce l-ai identificat, investeste in el. Trimite-l la cursuri, ia-l mai aproape de tine, motiveaza-l si da-i responsabilitati mai mari, treptat.
Vei avea placuta surpriza ca intr-un termen relativ scurt (1 an-2) acel om sa devina epicentrul afacerii tale. Ai timp suficient in aceasta perioada sa ii testezi si toate valorile morale fara ca el sa se simta testat.
La fel cum ai tu nevoie de cineva care sa preia din incarcatura atributiilor tale, la fel au nevoie foarte multi manageri (care inca nu sunt constienti de capabilitatile lor) sa devina  manageri.

Daca toti ne-am limita la ceea ce ne pasioneaza si ne defineste ca si indivizi, climatul ar fi unul mult mai relaxat.

Sunt ferm convins ca ti-am dat o idee cel putin noua.
Daca scopul tau este dezvoltarea afacerii tale, ai in primul rand nevoie de incredere….atat de multa incat sa o poti acorda si altora si sa pastrezi tot timpul o minte deschisa la nou.

Iti multumesc pentru rabdarea de a citi aceste randuri.Crezi ca te pot ajuta sau vrei sa intri in contact cu mine? O poti face la marius{@}te-ajut.ro

Sunt recunoscator ca esti social si ma urmaresti si pe celelalte canale de comunicare.

Vremea

Azi

Ashburn

19°C
sunny
39
0.45
1014
Mâine
6°C
14°C
Miercuri
10°C
13°C
Joi
11°C
15°C
Vineri
13°C
19°C
Sâmbătă
10°C
15°C

Curs Valutar

EUR EUR
4.92 RON
USD USD
4.11 RON
GBP GBP
5.66 RON
CHF CHF
4.47 RON
XAU XAU
233.83 RON
AED AED
1.12 RON
AUD AUD
3.19 RON
BGN BGN
2.52 RON
BRL BRL
0.73 RON
CAD CAD
3.29 RON
CNY CNY
0.63 RON
CZK CZK
0.19 RON
comentarii facebook