Te-Ajut.ro | Articole de ajutor în afaceri
  • Acasă
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Cultură
  • Home & Deco
  • Lifestyle & Travel
  • Contact
  • Publică conținutul tău
Adoptarea unui Câine: Ce Trebuie Să Știi Înainte
Înapoi

Adoptarea unui Câine: Ce Trebuie Să Știi Înainte

08.02.2024

Autor: Diana-Irina Mureșan

Timp de citire: 7 minute

Distribuie

Link-ul a fost copiat!

E grozav să ai un câine în casă.

Îți aduce bucurie, afecțiune și atenție și iubire necondiționată. O opțiune excelentă pentru cei care doresc să-și extindă familia cu un companion blănos este să ia în considerare adopția. Acest lucru nu numai că poate fi mai puțin costisitor, dar te poate face să te simți și mai bine, știind că oferi un cămin unui câine care are nevoie de dragoste și grijă.

Problema abandonului se repetă în fiecare zi la ușile asociaţiilor de animale, mai ales în perioade precum vacanța de Crăciun și cea de vară. Din acest motiv, atunci când o persoană decide să înceapă procesul de adopţie a unui animal de companie, trebuie să știţi o serie de cerinţe și condiţii prealabile pentru a evita (din nou) abandonul care ar putea ajunge să dăuneze grav animalului.

Condiții pentru adopția de câini

Dacă v-aţi decis să adoptaţi un câine, trebuie să îndepliniţi anumite cerinţe:

Trebuie să aveţi vârsta legală. Dacă îl luaţi de la o asociaţie trebuie să semnaţi un document sau un contract de adopţie, prin care sunteţi de acord să vă asumaţi responsabilitatea pentru îngrijirea animalului.

Înainte de a adopta un câine trebuie să... înțelegeți câteva lucruri.

Este o schimbare radicală pentru un câine să părăsească un adăpost sau o canisă și să se mute într-o casă. Totul este nou, întreaga lume este necunoscută, nu-i mai aude pe ceilalţi câini etc. Știind acest lucru, este de la sine înţeles că principalul lucru este să ai multă răbdare. Drumul de întoarcere acasă de la adăpost poate fi traumatizant dacă se face cu mașina, pentru că mulţi câini se tem să călătorească cu mașina și pot deveni foarte nervoși. De aceea, este important să se amenajeze un spaţiu în portbagaj sau să-l legaţi de o lesă omologată pentru a-l împiedica să meargă în faţa mașinii și să-l deranjeze pe șofer.

În primele sale zile acasă trebuie să fim foarte răbdători, amabili și mai ales, afectuoși. Trebuie să creăm o legătură emoţională cu el, așa că nu trebuie să îl certăm, să îl lovim (nu trebuie să loviţi un câine sub nicio formă).

Dacă sparge ceva sau dacă își face nevoile în casă (ceea ce va face, este complet normal:) răbdare, răbdare, răbdare.

Primii pași

Cel mai bun lucru pe care trebuie să-l faceţi imediat după ce aţi adoptat un câine este să vizitaţi un veterinar pentru a-l vaccina, a-l deparazita și a-i face un control iniţial. Prin aceasta ne vom asigura că are o stare de sănătate bună și că vaccinurile sale sunt la zi, dar și că nu conţine paraziţi interni sau externi, cum ar fi purici sau căpușe, care ne-ar putea afecta și pe noi.

Înainte de a intra în casă, este super recomandat să faceți o plimbare în zona înconjurătoare, bineînțeles, întotdeauna cu câinele în lesă. Este important să lăsăţi câinele să miroasă totul, să-și facă nevoile și să înceapă să simtă mediul ca fiind familiar.

În cazul în care câinele este adult, este chiar indicat să faceţi o plimbare lungă (cel puţin câteva ore), pentru ca acesta să se relaxeze. Evident, dacă este vorba de un câine mai mic de șase luni, nu îl vom scoate la plimbare până când nu i se vor face toate vaccinurile obligatorii pentru căţei.

Poate părea o prostie, dar adevărul este că un căţel fără vaccinuri poate chiar să moară din cauza unor boli care sunt foarte ușor de vindecat la un câine vaccinat.

Odată ajunși acasă, ar trebui să-i arătăm câinelui unde va dormi (camera pe care i-am pregătit-o, sufrageria, de exemplu) și să-l lăsăm să se obișnuiască cu ea.

Pentru a rezuma această ultimă parte, este important ca noul nostru prieten să vină acasă relaxat și să își menţină starea de relaxare și în casă. Arătaţi-i locul lui, daţi-i apă, de asemenea mâncare dacă este ora de masă, prezentaţi-i familia, dar fără mare stres. Totul este atât de nou pentru el încât nu trebuie să se simtă copleșit.

Obiceiuri și educație

Este important să urmaţi o rutină strictă încă din prima zi atunci când ieșiţi afară, fie pentru a vă plimba, fie pentru a se ușura. De asemenea, orele de masă ar trebui să fie întotdeauna aceleași. Câinii nu au un ceas de mână, dar au un ceas intern care este mai precis decât cel mai bun Rolex. Ei știu foarte bine când este timpul să mănânce, așa că trebuie să le respectaţi programul. Același lucru este valabil și pentru regulile care trebuie respectate acasă, cum ar fi dacă pot sau nu să se urce pe canapea.

Încă din prima zi trebuie să stabilești reguli și să le impui, iar apoi să le repeţi până devin obișnuinţă. Deși mulţi oameni își iau rămas bun de la câinele lor atunci când pleacă de acasă, adevărul este că acesta este un obicei prost. Câinele nostru interpretează că vorbim cu el pentru că nu vrem să ne despărţim de el, dar noi o facem și acest lucru creează anxietate și stres.

Cu toate acestea, dacă atunci când trebuie să ieșim, o facem pur și simplu, fără să ne uităm la el sau să ne luăm rămas bun, el va interpreta că plecăm pentru că așa vrem noi. Este posibil ca el să plângă puţin pentru a ne atrage atenţia, lucru foarte frecvent atunci când există stres din cauza separării dintre câine și stăpân.

Socializare

Câinii au nevoie să fie alături de alţi câini, dar și de alţi oameni pentru a socializa. Dacă nu facem acest lucru, câinele nostru poate dezvoltă temeri, fobii și agresivitate faţă de alţi câini sau oameni. De asemenea, este complet normal că patrupedul nostru să se înţeleagă mai bine sau mai rău cu anumiţi câini, așa cum se întâmplă cu oamenii, și câinii sunt selectivi. Dacă acesta mârâie alţi câini fără a merge mai departe, nu trebuie să ne panicăm, există și certuri între câini (deși, evident, trebuie să evităm ca acestea să degenereze).

Și toate celelalte lucruri vor veni de la sine și în ritmul lor, în scurt timp veţi vedea cum câinele devine bucuria casei. Cum de fiecare dată când veţi ajunge vă va întâmpina plin de bucurie.

Pentru el sunteţi familia lui, nu uitaţi asta niciodată.

Vezi următorul articol

Mai multe articole

2 ani Citește articolul Rolul unui Web Designer și poziția lui într-o companie de Web Design

Rolul unui Web Designer și poziția lui într-o companie de Web Design

Cel mai probabil, din cauză că industria IT este foarte ramificată, apar anumite neînțelegeri când ne raportăm la diferitele ramuri ale acesteia. De exemplu, se face destul de des confuzia între Web Designer și Frontend Developer.

Autor:LAURA ONOFREI

2 ani Citește articolul Cum să reduci numărul caloriilor?

Cum să reduci numărul caloriilor?

Știai că, nu este de ajuns să ții o dietă pentru a reduce numărul caloriilor! Află mai multe detalii pe te-ajut.ro

Autor:LAURA ONOFREI

1 an Citește articolul Arta storytelling-ului: Cum să creezi conținut captivant și povești interesante

Arta storytelling-ului: Cum să creezi conținut captivant și povești interesante

Fie că ești un scriitor, un marketer, un profesor sau un simplu povestitor, capacitatea de a crea conținut captivant și povești interesante poate face diferența în modul în care îți transmiți mesajele și în felul în care ceilalți îți percep povestea. 

Autor:Ana Ema

4 luni Citește articolul Importanța somnului pentru organism

Importanța somnului pentru organism

Somnul joacă un rol foarte important când vine vorba de sănătatea creierului, corpului, fortificarea sistemului imunitar, precum și prevenirea a numeroase boli precum cancerul și diabetul.

Autor:LAURA ONOFREI

Urmărește-ne și pe

Cele mai citite articole

4 luni Citește articolul Cum să vinzi servicii de web design

Cum să vinzi servicii de web design

Pentru a vinde serviciile de web design, este important să îți construiești o reputație puternică și să faci o oferta clară și atractivă pentru potențialii clienți.

Autor:Vasile Marza

4 luni Citește articolul Realități inspirăționale - Episodul 1

Realități inspirăționale - Episodul 1

''Pe vreme mea'' exista o expresie: povești de adormit copiii. Acest clișeu venea ca replică mereu când cineva încerca să îți povestească ceva aiuristic, ceva ce nu putea fi crezut sau de ce nu, vândut.

Autor:LAURA ONOFREI

4 luni Citește articolul Procrastinarea în business e în regulă

Procrastinarea în business e în regulă

Când conduci un business participi la un maraton, nu la o probă de viteză. Ai nevoie de rezistență, de tactică și de dozarea efortului într-un mod inteligent. Atât timp cât îți conduci afacerile haotic, pierzând energie 24 din 24, vei ajunge la un punct în care vei eșua.

Autor:LAURA ONOFREI

4 luni Citește articolul În 2023 fă o revoluție în relația cu angajații

În 2023 fă o revoluție în relația cu angajații

Care variantă de manager este mai bună? Cel dur și strict ce nu ascultă de nimeni din jurul lui și face totul după cum îl taie capul sau unul care are ușa deschisă mereu angajaților și colaboratorilor?

Autor:LAURA ONOFREI

2 ani Citește articolul Actori celebrii ce au început ca muzicieni

Actori celebrii ce au început ca muzicieni

Acum câteva săptămâni, am văzut la ''Vocea României'' un concurent ce nu auzise de Robbie Williams. După câteva minute în aceeași ediție altă concurentă nu auzise de Bjork și asta m-a surprins foarte tare.

Autor:LAURA ONOFREI

4 luni Citește articolul Șapte idei de afaceri pentru succesul tău din 2023

Șapte idei de afaceri pentru succesul tău din 2023

Să nu ne păcălim, fiecare generație a avut un moment sau mai multe în care a spus:

Autor:LAURA ONOFREI

2 ani Citește articolul Este influențată fericirea de rețelele sociale?

Este influențată fericirea de rețelele sociale?

''Rețelele de socializare oferă legiunilor de idioți dreptul de a vorbi oricând, când înainte vorbeau doar o dată la un bar după un pahar de vin, fără a dăuna comunității. Apoi erau rapid reduși la tăcere, dar acum au același drept de a vorbi ca un laureat al Premiului Nobel.

Autor:LAURA ONOFREI

2 ani Citește articolul Rolul unui Web Designer și poziția lui într-o companie de Web Design

Rolul unui Web Designer și poziția lui într-o companie de Web Design

Cel mai probabil, din cauză că industria IT este foarte ramificată, apar anumite neînțelegeri când ne raportăm la diferitele ramuri ale acesteia. De exemplu, se face destul de des confuzia între Web Designer și Frontend Developer.

Autor:LAURA ONOFREI

4 luni Citește articolul OAMENI și ne-oameni (sau the Final Countdown)

OAMENI și ne-oameni (sau the Final Countdown)

Cum ți-a fost dimineața? În trafic, ca și mine? Ți s-a arătat degetul mijlociu de câteva ori? Sau ai scăpat ca printre urechile acului de malacul ce se îndrepta cu bâta de baseball către tine?

Autor:LAURA ONOFREI

2 ani Citește articolul Muzica este viață

Muzica este viață

Imaginează-ți dimineața primei zile pe pământ. Totul e la locul lui iar perfecțiunea are nevoie doar de ochii primilor oameni pentru a privi și a se îndrăgosti iremediabil. Însă totul se desfășoară într-o liniște deplină, nimeni nu poate auzi nimic. Nu mai sună a paradis deloc, nu e așa?

Autor:LAURA ONOFREI

Logo-te-ajut.svg
i-icon.svg
t-icon.svg
f-icon.svg

Categorii

  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Cultură
  • Home & Deco
  • Lifestyle & Travel

Parteneri

  • Kity.ro
  • Gagagugu.ro
  • Magic5.ro
  • Imobflux.ro
  • Prima Casino
  • Hidrostore.ro
  • 2lafel.ro
  • Stoneguru.ro

Informații legale

  • Termeni și condiții
  • Politică de confidențialitate
  • Politică cookie
  • SOL
  • ANPC

Utile

  • Acasă
  • Contact
  • Hartă website
SAL.webp
SOL.webp

Te-ajut.ro este un portal web plin de informații utile și interesante pentru mai multe domenii, inclusiv afaceri, educație, cultură, social și Lifestyle&Travel. Găsește inspirație și sfaturi dintr-o varietate de surse și descoperă cele mai noi tendințe din diferite domenii. De la idei de afaceri până la destinații de călătorie exotice, te-ajut.ro este aici pentru a te îndruma să-ți dezvolți cunoștințele și să-ți îmbunătățești viața.

© 2025 Te-ajut.ro. Toate drepturile rezervate. Website dezvoltat de Magic 5 si gazduit de HOSTICO