Te-Ajut.ro | Articole de ajutor în afaceri
  • Acasă
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Cultură
  • Home & Deco
  • Lifestyle & Travel
  • Contact
  • Publică conținutul tău
Rezolvarea conflictelor este o calitate esențială a unui manager
Înapoi

Rezolvarea conflictelor este o calitate esențială a unui manager

09.03.2023

Autor: Ahum Dranoel

Timp de citire: 7 minute

Distribuie

Link-ul a fost copiat!

Un adevarat lider trebuie să învețe să facă diferența dintre persoană și problemă și să recunoască că este mult mai productiv să convingi decât să constrângi. Este una dintre modalitatile esențiale de a rezolva conflictele ce apar invariabil in cadrul companiilor. 

 

Te sperie conflictele? 

Nu esti singurul. Este normal. Instinctiv, creierul ne spune că astfel de situaţii sunt periculoase, așa că tendinţa noastră naturală este să luptăm sau să fugim. Totuși, teama de conflict poate transforma liderii, managerii și angajaţii în „ostatici psihologici”, care devin blocaţi și își pierd capacitatea de a acţiona. Iar în cadrul economiei capitaliste lipsa unui astfel de atribut poate fi "fatală" pentru un manager. 

 

În companii există din ce în ce mai multă diversitate și interdependență, motiv pentru care cresc și șansele de apariție a conflictelor. 

Ca membru al conducerii, ești doar o voce. Este foarte probabil ca responsabilităţile tale să-ţi depășească autoritatea. Va trebui inevitabil, mai devreme sau mai tarziu, să te confrunţi cu un conflict. În cele mai multe cazuri, a face faţă în mod deschis acestor probleme îţi va îmbunătăţi șansele de a atinge obiectivele pe care ţi le-ai stabilit. 

Companiile mari își pot face oamenii să sufere sau să fie copleșiți de emoţii negative: o promovare refuzată, un raport prost de performanţă, anularea unui proiect pentru care s-au angajat. În astfel de cazuri, oamenii se confruntă cu nevoi profunde care s-ar putea să nu fie satisfăcute, iar acest lucru provoacă multă discordie. 

Pentru a îmbunătăți performanța, mulți sportivi se vizualizează câștigând, fără să piardă niciodată din vedere obiectivul lor. În general cei ce performează 

 într-un domeniu folosesc acest mecanism mental pentru a se concentra pe beneficii, mai degrabă decât pe frică sau pe un potenţial pericol. 

Vizualizarea este, de asemenea, un instrument fundamental pentru a obţine un rezultat pozitiv atunci când gestionaţi un conflict. 

 

  • Iată câteva exerciții pe care puteți să le faceți pentru gestionarea conflictelor din  cadrul firmei pe care o conduceți. 

 

Creați și mențineți o legătură, chiar și cu „adversarul” dumneavoastră. 

Cheia pentru demontarea unui conflict constă în stabilirea unei legături – sau restabilirea acesteia dacă s-a deteriorat – cu cealaltă parte. Pentru această nu este necesar să îţi placă acel individ; tot ceea ce este nevoie este un scop comun. 

Tratează persoana ca pe un prieten și bazează-ți relaţia pe respect reciproc și   cooperare. 

 

Începeți un dialog și negociați 

Este important să nu îndepărtezi conversaţia de la subiectul în cauză, să rămâi concentrat pe un rezultat pozitiv și să fii conștient de obiectivul comun. Nu fi ostil sau agresiv. Următoarea etapă este negocierea, în care pe lângă dialog se desfășoară „tocmeala”. Dialogul și negocierea trebuie să produca tranzacții reale și productive pentru ambele părţi. 

 

„Pune peștele pe masă” 

Această sintagma vine din zona mediteraneană, unde pescarii care lucrează și petrec mult timp împreună, își expun prada zilei pe o masă mare, pentru a o curăţa împreună. 

Dacă lași peștele „sub masă”, acesta începe să putrezească și să miroasă urat. În schimb, odată ce ai ridicat problema, poţi începe să curăţi mizeria. 

 

Înțelege cauza conflictului 

Printre rădăcinile unui conflict se numără diferenţele de obiective, interese sau valori. Percepţiile opuse asupra unei probleme ar putea juca, de asemenea, un rol. „Este vorba despre controlul calităţii” și „Ceea ce este în neregulă este producţia” și chiar diferite stiluri de comunicare. Puterea, rivalitatea, nesiguranţa, rezistența la schimbare și confuzia de rol sunt alte motive pentru dezacord. 

 

Aplicați legea reciprocității 

Reciprocitatea este baza cooperării și colaborării. În general, ceea ce se dă este ceea ce primești. 

Schimbul intern și adaptarea permit ca doi indivizi să se poată identifica unul cu stările interioare ale celuilalt. În consecinţă, ambii vor putea face concesiile necesare la momentul potrivit. 

 

Construiește o relație pozitivă 

Odată ce o legătură este stabilită, cultivati relaţia și urmăriţi-vă atingerea obiectivelor. Încercaţi să echilibraţi raţiunea și emoţia, pentru că emoţiile precum  frica, furia, frustrarea pot deraia acţiunile bine planificate. 

Înţelegeţi punctul de vedere al celuilalt, indiferent dacă îl împărtășiţi sau nu. Cu cât comunicaţi mai eficient diferenţele și punctele de acord, cu atât vei înţelege mai bine preocupările celuilalt, îmbunătăţind astfel șansele de a ajunge la un acord reciproc acceptabil. 

 

Vezi articolul anteriorVezi următorul articol

Mai multe articole

22 zile Citește articolul Cum să te lași de fumat?

Cum să te lași de fumat?

Fumatul este principala cauză de deces prevenibil în majoritatea țărilor. Află acum cum să te lași de fumat de la Te-Ajut.ro

Autor:LAURA ONOFREI

1 lună Citește articolul Cum să câștigi la Loto

Cum să câștigi la Loto

Ești pregătit? Vrei să afli cum să câștigi la Loto? Mai stai puțin că am să îți zic în câteva rânduri.

Autor:LAURA ONOFREI

1 lună Citește articolul Copii de azi, oligofrenii de mâine

Copii de azi, oligofrenii de mâine

Dacă vei merge mâine într-un loc de joacă din România, vei auzi numai nume gen: Yannis, Pedro, Agnes sau Deborah. Nu-i nici o problema că nu mai există copii în România care să aibă nume românești, că doar Matei sau Ana “nu e trendy”…plm.

Autor:LAURA ONOFREI

1 lună Citește articolul Ce este învățarea și cum se deosebește de educație, memorare și inteligență

Ce este învățarea și cum se deosebește de educație, memorare și inteligență

Învățarea stă la baza tuturor deprinderilor sau dobândirii de noi comportamente, ce conduc ulterior la maturizarea individului.

Autor:LAURA ONOFREI

Urmărește-ne și pe

Cele mai citite articole

21 zile Citește articolul Cum să vinzi servicii de web design

Cum să vinzi servicii de web design

Pentru a vinde serviciile de web design, este important să îți construiești o reputație puternică și să faci o oferta clară și atractivă pentru potențialii clienți.

Autor:Vasile Marza

21 zile Citește articolul Realități inspirăționale - Episodul 1

Realități inspirăționale - Episodul 1

''Pe vreme mea'' exista o expresie: povești de adormit copiii. Acest clișeu venea ca replică mereu când cineva încerca să îți povestească ceva aiuristic, ceva ce nu putea fi crezut sau de ce nu, vândut.

Autor:LAURA ONOFREI

21 zile Citește articolul Procrastinarea în business e în regulă

Procrastinarea în business e în regulă

Când conduci un business participi la un maraton, nu la o probă de viteză. Ai nevoie de rezistență, de tactică și de dozarea efortului într-un mod inteligent. Atât timp cât îți conduci afacerile haotic, pierzând energie 24 din 24, vei ajunge la un punct în care vei eșua.

Autor:LAURA ONOFREI

21 zile Citește articolul În 2023 fă o revoluție în relația cu angajații

În 2023 fă o revoluție în relația cu angajații

Care variantă de manager este mai bună? Cel dur și strict ce nu ascultă de nimeni din jurul lui și face totul după cum îl taie capul sau unul care are ușa deschisă mereu angajaților și colaboratorilor?

Autor:LAURA ONOFREI

22 zile Citește articolul Actori celebrii ce au început ca muzicieni

Actori celebrii ce au început ca muzicieni

Acum câteva săptămâni, am văzut la ''Vocea României'' un concurent ce nu auzise de Robbie Williams. După câteva minute în aceeași ediție altă concurentă nu auzise de Bjork și asta m-a surprins foarte tare.

Autor:LAURA ONOFREI

1 lună Citește articolul Șapte idei de afaceri pentru succesul tău din 2023

Șapte idei de afaceri pentru succesul tău din 2023

Să nu ne păcălim, fiecare generație a avut un moment sau mai multe în care a spus:

Autor:LAURA ONOFREI

22 zile Citește articolul Este influențată fericirea de rețelele sociale?

Este influențată fericirea de rețelele sociale?

''Rețelele de socializare oferă legiunilor de idioți dreptul de a vorbi oricând, când înainte vorbeau doar o dată la un bar după un pahar de vin, fără a dăuna comunității. Apoi erau rapid reduși la tăcere, dar acum au același drept de a vorbi ca un laureat al Premiului Nobel.

Autor:LAURA ONOFREI

22 zile Citește articolul Rolul unui Web Designer și poziția lui într-o companie de Web Design

Rolul unui Web Designer și poziția lui într-o companie de Web Design

Cel mai probabil, din cauză că industria IT este foarte ramificată, apar anumite neînțelegeri când ne raportăm la diferitele ramuri ale acesteia. De exemplu, se face destul de des confuzia între Web Designer și Frontend Developer.

Autor:LAURA ONOFREI

22 zile Citește articolul OAMENI și ne-oameni (sau the Final Countdown)

OAMENI și ne-oameni (sau the Final Countdown)

Cum ți-a fost dimineața? În trafic, ca și mine? Ți s-a arătat degetul mijlociu de câteva ori? Sau ai scăpat ca printre urechile acului de malacul ce se îndrepta cu bâta de baseball către tine?

Autor:LAURA ONOFREI

22 zile Citește articolul Muzica este viață

Muzica este viață

Imaginează-ți dimineața primei zile pe pământ. Totul e la locul lui iar perfecțiunea are nevoie doar de ochii primilor oameni pentru a privi și a se îndrăgosti iremediabil. Însă totul se desfășoară într-o liniște deplină, nimeni nu poate auzi nimic. Nu mai sună a paradis deloc, nu e așa?

Autor:LAURA ONOFREI

Logo-te-ajut.svg
i-icon.svg
t-icon.svg
f-icon.svg

Categorii

  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Cultură
  • Home & Deco
  • Lifestyle & Travel

Parteneri

  • Kity.ro
  • Gagagugu.ro
  • Magic5.ro
  • Imobflux.ro
  • Eduedu.ro
  • Hidrostore.ro

Informații legale

  • Termeni și condiții
  • Politică de confidențialitate
  • Politică cookie
  • SOL
  • ANPC

Utile

  • Acasă
  • Contact
  • office[at]te-ajut.ro
  • 0734 014 327
  • Hartă website
SAL.webp
SOL.webp

Te-ajut.ro este un portal web plin de informații utile și interesante pentru mai multe domenii, inclusiv afaceri, educație, cultură, social și Lifestyle&Travel. Găsește inspirație și sfaturi dintr-o varietate de surse și descoperă cele mai noi tendințe din diferite domenii. De la idei de afaceri până la destinații de călătorie exotice, te-ajut.ro este aici pentru a te îndruma să-ți dezvolți cunoștințele și să-ți îmbunătățești viața.

© 2023 Te-ajut.ro. Toate drepturile rezervate. Website dezvoltat de Magic 5 si gazduit de HOSTICO

Acest site folosește "cookies". Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Vezi politica cookie.