Mărţişor la Bistriţa

Lifestyle & Travel | 2021-07-21 13:31:51

Mărţişor la Bistriţa… sau de ce sunt bistriţenii cei mai inteligeniţi români.

Sunt în sudist prin adopție. Mi-am găsit familia la Ploiești și am decis să încerc să-mi înfig rădăcinile aici. Am deja un an și jumătate de viață de ploieștean și încă încerc să mă acomodez cu toate obiceiurile/ritualurile/denumirile de pe aici. Unele dintre ele sunt extrem de complicate și fără sens (gen: slăninei îi se spune aici șuncă).
În fine. Azi m-am dus la muncă ca o floricică cu mâna în buzunar. Când am intrat în sediu de dimineață am observat că pe birourile colegelor au apărut flori și mărtișoare. Am întrebat care e faza și mi s-a spus că: “așa se face de 1 Martie”. Am mai “săpat” azi puțin și am descoperit că toată țara face asta de 1 Martie (se oferă mărtișoare și flori femeilor) ceea ce în contradicție cu toate credințele și educația mea.

La Bistrița, mărțișor să oferă de către bărbați femeilor doar în ziua de 8 Martie…

….când și este de fapt și de drept Ziua internațională a femeii. La Bistrița (de unde sunt) în data de 1 Martie fetele sau femeile oferă bărbaților mărțișor urmând ca în data de 8 aceștia din urmă să reîntoarcă gestul oferind flori.

Din punctul ăsta de vedere putem afirma că cei din Bistrița sunt mai inteligenți decât restul țării, iată de ce:
-Sărbătorim o sărbătoare o singură dată și nu de două ori.
-Bărbații/băieții din Bistrița ies mult mai ieftin decât ceilalți din restul țării.
-Nu se face risipă de material. E pe sistemul: “Cât primești, atâta dai înapoi“…deci nu tu flori cumpărate degeaba, nu tu mărtișoare oferite cui nu trebuie și doar de dragul de a oferi ceva, nu tu momente penibile când trebuie să-i dai mărțișor și floare și lu’ colega care îți manâncă ficații în fiecare ședință.

Cum s-ar zice: “Bistrieanul e intelgent. Fii ca bistrițeanul și oferă mărțișor doar atunci când trebuie”.

Notă: Articolul de mai sus poate trece drept glumă și nu este nici un motiv să ne inflamam aiurea la comparații de genul: “ăia sunt mai inteligenți decât….”

Vremea

Azi

Ashburn

19°C
sunny
38
0.89
1014
Mâine
6°C
16°C
Miercuri
10°C
13°C
Joi
11°C
15°C
Vineri
13°C
19°C
Sâmbătă
10°C
15°C

Curs Valutar

EUR EUR
4.92 RON
USD USD
4.11 RON
GBP GBP
5.66 RON
CHF CHF
4.47 RON
XAU XAU
233.83 RON
AED AED
1.12 RON
AUD AUD
3.19 RON
BGN BGN
2.52 RON
BRL BRL
0.73 RON
CAD CAD
3.29 RON
CNY CNY
0.63 RON
CZK CZK
0.19 RON
comentarii facebook