Te-Ajut.ro | Articole de ajutor în afaceri
  • Acasă
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Cultură
  • Home & Deco
  • Lifestyle & Travel
  • Contact
  • Publică conținutul tău
Cum Să Îți Cultivi Reziliența în Fața Provocărilor Vieții
Înapoi

Cum Să Îți Cultivi Reziliența în Fața Provocărilor Vieții

09.08.2023

Autor: Laura Onofrei

Timp de citire: 5 minute

Distribuie

Link-ul a fost copiat!

Reziliența este capacitatea umană de a-și asuma în mod flexibil situațiile extreme și de a le depăși. Mai mult de atât, ideea de bază a acestui articol este că datorită ei putem fi capabili să facem față crizelor sau situațiilor potențial traumatice, dar le putem și depăși întăriți.

Rezilienţa vă poate ajuta să vă protejaţi de diferite afecţiuni de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea. Rezilienţa poate ajuta, de asemenea, la compensarea factorilor care cresc riscul de a dezvolta tulburări de sănătate mintală, cum ar fi hărțuirea sau traumele din trecut.

Dacă aveţi deja o tulburare de sănătate mintală, rezilienţa vă poate îmbunătăţi capacitatea de a face față unei situaţii dificile. Iată câteva lucruri ce sunt deja practicate de persoane ce au trecut prin probleme majore în viaţă și au devenit reziliente.

 

Sunt conștienți de potențialul și limitele lor.

Cunoașterea de sine este o armă foarte puternică pentru a face faţă adversităţilor

și provocărilor, iar oamenii rezilienţi știu să folosească asta în avantajul lor.

Acest tip de oameni știu care sunt principalele lor puncte forte, precum și limitările și defectele lor. În acest fel, se pot stabili obiective care să ţină cont nu doar de nevoile și visele lor, ci și de resursele disponibile pentru a le atinge.

 

Sunt creativi.

Persoana cu o mare capacitate de rezilienţă nu se limitează la a încerca să repare vaza spartă, este conștientă că nu va mai fi niciodată la fel. Cei rezilienti vor face un mozaic din piesele sparte, transformând experiență dureroasă în ceva frumos sau util.

 

Au încredere în abilitățile lor.

Fiind conștienți de potențialul și limitările lor, au încredere în ceea ce sunt capabili să facă. Dacă există un lucru care îi caracterizează, este că nu își pierd din vedere obiectivele și se simt încrezători în ceea ce pot realiza. Totuși, ei recunosc și importanța muncii în echipă și nu se retrag în ei înșiși, ci știu când este necesar să ceară ajutor.

 

Practică mindfulness.

Chiar și fără a fi conștienţi de această practică străveche, oamenii rezilienţi au obiceiul de a fi pe deplin prezenți, de a trăi aici și acum și de a avea o mare capacitate de acceptare. Pentru acești oameni, trecutul face parte din ziua de ieri și nu este o sursă de vinovăţie și anxietate, în timp ce viitorul nu îi copleșește cu cota sa de incertitudine și griji. Se bucură de micile detalii și nu și-au pierdut capacitatea de a fi uimiți de viață.

 

Văd viața obiectiv, dar întotdeauna într-o manieră optimistă.

Cei ce sunt rezilienţi sunt foarte obiectivi, își cunosc potenţialul, resursele de care dispun și obiectivele lor, dar asta nu înseamnă că nu sunt optimiști. Dându-și seama că nimic nu este în întregime pozitiv sau negativ, ei se străduiesc să se concentreze asupra aspectelor pozitive și să se bucure de provocări. Acești oameni dezvoltă optimism realist și sunt convinși că oricât de întunecată ar fi ziua lor, a doua zi poate fi mai bună.

 

Dificultățile ca pe o oportunitate de a învăța.

De-a lungul vieţii ne confruntăm cu multe situaţii dureroase care ne demotivează, dar oamenii cu un nivel ridicat de rezilienţă sunt capabili să vadă dincolo de acele momente și nu renunţă. Acești oameni iau crizele ca pe o oportunitate de a genera schimbare, de a învăţa și de a crește. Ei știu că acele momente nu vor dura pentru totdeauna și că viitorul lor va depinde de modul în care reacţionează.

 

Se înconjoară de oameni care au o atitudine pozitivă.

Oamenii care practică rezilienţa știu să-și cultive prieteniile, așa că de obicei se înconjoară de oameni care mențin o atitudine pozitivă faţă de viață și îi evită pe cei care se comportă ca niște vampiri emoționali.

 

Nu încearcă să controleze situațiile, ci mai degrabă emoțiile lor.

Una dintre principalele surse de tensiune și stres este dorinţa de a dori să controlăm toate aspectele vieţii noastre. De aceea, atunci când ceva scapă de sub control, ne simţim vinovaţi și nesiguri. Cu toate acestea, oamenii rezilienţi știu că este imposibil să controlezi toate situaţiile, au învăţat să facă faţă incertitudinii și se simt confortabil chiar dacă nu deţin controlul. Se concentrează pe schimbarea emoțiilor, atunci când nu pot schimba realitatea.

 

Sunt flexibili la schimbări.

Deși au o imagine de sine foarte clară și știu perfect ce vor să obţină, sunt și suficient de flexibili pentru a-și adapta planurile și a-și schimba obiectivele atunci

când este necesar. Acești oameni nu sunt închiși schimbării și sunt întotdeauna dispuși să evalueze diferite alternative, fără să se agaţe obsesiv de planurile lor iniţiale sau de o singură soluţie.

 

Înfruntă adversitatea cu umor.

Una dintre caracteristicile esenţiale ale acestor oameni este simţul umorului, sunt capabili să râdă de adversitate și să facă o glumă din nenorocirile lor. Râsul este cel mai bun aliat al lor pentru că îi ajută să rămână optimiști și, mai presus de toate, le permite să se concentreze asupra aspectelor pozitive ale situațiilor.

 

Vezi articolul anteriorVezi următorul articol

Mai multe articole

4 luni Citește articolul Strategii pentru construirea și menținerea unei rețele de contacte solide

Strategii pentru construirea și menținerea unei rețele de contacte solide

Nu te rezuma doar la a fi un simplu spectator la evenimentele și conferințele la care participi. În loc să stai tăcut în spatele unui laptop, mai bine îți faci curaj și te implici în discuții.

Autor:Ahum Dranoel

6 luni Citește articolul Cum să fii un lider de succes în afaceri: 5 calități esențiale

Cum să fii un lider de succes în afaceri: 5 calități esențiale

A fi un lider de succes în afaceri nu înseamnă doar să deții o poziție autoritară în cadrul unei companii, ci este vorba despre a fi capabil să inspiri și să motivezi oamenii din jurul tău.

Autor:Ahum Dranoel

3 luni Citește articolul „Împreună putem crea o lume mult mai bună! Participați la spectacolul umanitar de 1 iunie „COPIII COLOREAZĂ VIAȚA”

„Împreună putem crea o lume mult mai bună! Participați la spectacolul umanitar de 1 iunie „COPIII COLOREAZĂ VIAȚA”

Haideți să creăm împreună o lume plină de culoare, veselie și acceptare la spectacolul

Autor:Diana Enache-Constantinescu

4 zile Citește articolul Diversitate și Incluziune: Cum poți promova toleranța și acceptarea în societate

Diversitate și Incluziune: Cum poți promova toleranța și acceptarea în societate

Fie că ne referim la diversitatea culturală, etnică, de gen sau la alte aspecte ale identității umane, este esențial să înțelegem modurile în care putem contribui la crearea unei lumi în care fiecare individ să se simtă acceptat și respectat.

Autor:Ana Ema

Urmărește-ne și pe

Cele mai citite articole

6 luni Citește articolul Cum să vinzi servicii de web design

Cum să vinzi servicii de web design

Pentru a vinde serviciile de web design, este important să îți construiești o reputație puternică și să faci o oferta clară și atractivă pentru potențialii clienți.

Autor:Vasile Marza

6 luni Citește articolul Realități inspirăționale - Episodul 1

Realități inspirăționale - Episodul 1

''Pe vreme mea'' exista o expresie: povești de adormit copiii. Acest clișeu venea ca replică mereu când cineva încerca să îți povestească ceva aiuristic, ceva ce nu putea fi crezut sau de ce nu, vândut.

Autor:LAURA ONOFREI

6 luni Citește articolul Procrastinarea în business e în regulă

Procrastinarea în business e în regulă

Când conduci un business participi la un maraton, nu la o probă de viteză. Ai nevoie de rezistență, de tactică și de dozarea efortului într-un mod inteligent. Atât timp cât îți conduci afacerile haotic, pierzând energie 24 din 24, vei ajunge la un punct în care vei eșua.

Autor:LAURA ONOFREI

6 luni Citește articolul În 2023 fă o revoluție în relația cu angajații

În 2023 fă o revoluție în relația cu angajații

Care variantă de manager este mai bună? Cel dur și strict ce nu ascultă de nimeni din jurul lui și face totul după cum îl taie capul sau unul care are ușa deschisă mereu angajaților și colaboratorilor?

Autor:LAURA ONOFREI

6 luni Citește articolul Actori celebrii ce au început ca muzicieni

Actori celebrii ce au început ca muzicieni

Acum câteva săptămâni, am văzut la ''Vocea României'' un concurent ce nu auzise de Robbie Williams. După câteva minute în aceeași ediție altă concurentă nu auzise de Bjork și asta m-a surprins foarte tare.

Autor:LAURA ONOFREI

7 luni Citește articolul Șapte idei de afaceri pentru succesul tău din 2023

Șapte idei de afaceri pentru succesul tău din 2023

Să nu ne păcălim, fiecare generație a avut un moment sau mai multe în care a spus:

Autor:LAURA ONOFREI

6 luni Citește articolul Este influențată fericirea de rețelele sociale?

Este influențată fericirea de rețelele sociale?

''Rețelele de socializare oferă legiunilor de idioți dreptul de a vorbi oricând, când înainte vorbeau doar o dată la un bar după un pahar de vin, fără a dăuna comunității. Apoi erau rapid reduși la tăcere, dar acum au același drept de a vorbi ca un laureat al Premiului Nobel.

Autor:LAURA ONOFREI

6 luni Citește articolul Rolul unui Web Designer și poziția lui într-o companie de Web Design

Rolul unui Web Designer și poziția lui într-o companie de Web Design

Cel mai probabil, din cauză că industria IT este foarte ramificată, apar anumite neînțelegeri când ne raportăm la diferitele ramuri ale acesteia. De exemplu, se face destul de des confuzia între Web Designer și Frontend Developer.

Autor:LAURA ONOFREI

6 luni Citește articolul OAMENI și ne-oameni (sau the Final Countdown)

OAMENI și ne-oameni (sau the Final Countdown)

Cum ți-a fost dimineața? În trafic, ca și mine? Ți s-a arătat degetul mijlociu de câteva ori? Sau ai scăpat ca printre urechile acului de malacul ce se îndrepta cu bâta de baseball către tine?

Autor:LAURA ONOFREI

6 luni Citește articolul Muzica este viață

Muzica este viață

Imaginează-ți dimineața primei zile pe pământ. Totul e la locul lui iar perfecțiunea are nevoie doar de ochii primilor oameni pentru a privi și a se îndrăgosti iremediabil. Însă totul se desfășoară într-o liniște deplină, nimeni nu poate auzi nimic. Nu mai sună a paradis deloc, nu e așa?

Autor:LAURA ONOFREI

Logo-te-ajut.svg
i-icon.svg
t-icon.svg
f-icon.svg

Categorii

  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Cultură
  • Home & Deco
  • Lifestyle & Travel

Parteneri

  • Kity.ro
  • Gagagugu.ro
  • Magic5.ro
  • Imobflux.ro
  • Eduedu.ro
  • Hidrostore.ro
  • Principalauto.ro

Informații legale

  • Termeni și condiții
  • Politică de confidențialitate
  • Politică cookie
  • SOL
  • ANPC

Utile

  • Acasă
  • Contact
  • Hartă website
SAL.webp
SOL.webp

Te-ajut.ro este un portal web plin de informații utile și interesante pentru mai multe domenii, inclusiv afaceri, educație, cultură, social și Lifestyle&Travel. Găsește inspirație și sfaturi dintr-o varietate de surse și descoperă cele mai noi tendințe din diferite domenii. De la idei de afaceri până la destinații de călătorie exotice, te-ajut.ro este aici pentru a te îndruma să-ți dezvolți cunoștințele și să-ți îmbunătățești viața.

© 2023 Te-ajut.ro. Toate drepturile rezervate. Website dezvoltat de Magic 5 si gazduit de HOSTICO

Acest site folosește "cookies". Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Vezi politica cookie.