Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Zilele astea cuvântul care stă pe buzele românilor este (din nou): schimbare.

Vrem să schimbăm totul. Vrem să schimbăm un sistem care ne-a îngenunchiat și care acum o săptămână ne-a ucis prietenii. Vrem să îi schimbăm pe cei care mimează de 26 de ani încoace actul guvernării. Vrem să schimbăm tot. Atât de tare ne dorim schimbarea încât nici noi nu mai știm ce și pe cine vrem să schimbăm.

Nu îmi propun să tratez subiectul “și noi pe cine punem în loc” ci îmi doresc să vorbesc despre noi.

Miercuri am participat la manifestările din Ploiești. în timpul manifestărilor, lângă mine, un grup de semi pubertari trăgeau de zor dintr-un cui și poşteau un pet de bere de 2 litri. Sunt aceași ratați pe care-i văd aproape zilnic în spatele blocului meu făcând exact aceeași chestie. Diferența este însă că acum o făceau în timpul unei manifestări care ar fi trebuit să le dea lor (deși spărți) o perspectivă mai pozitivă asupra viitorului.
La un anumit moment au fost observați și întrerupți de doi jandarmi. Culmea e că erau jandarmii pe care scria “Dialog”. Jandarmii s-au prezentat, le-au adus la cunoștință băieților că sunt pasibili de amendă, băieții au replicat ceva pe un ton mai apăsat iar jandarmii au dat să plece. Acela a fost momentul în care am intervenit și l-am întrebat pe unul dintre jandarmi de ce nu aplică legea? Mi-a răspuns că nu are ce să-i facă individului că l-a mai amendat acum câteva minute. Integralitatea conversației o găsiți în acest video.

 

Ironie: eu eram la un protest pentru că sunt frustrat că în țara asta nimeni nu aplică legile iar cel care este plătit să le aplice îmi spune că îl doare în cot. Fain…

Actul II.

Prietenul meu Ştefan, videograf de meserie, a fost în stradă în București începând cu prima zi. Astăzi l-am sunat să-l întreb pe la ce oră iese în stradă în seara asta pentru că vreau să bat și eu drumul de la Ploiești să fiu solidar. Răspunsul lui m-a siderat:

“Nu are rost să vii până până aici. Nici eu nu mai ies. Aseară fiecare protesta pentru altceva. Unii vroiau să dea jos CNA-ul, alții vroiau să-l dea jos pe Iohannis, alții vroiau să o aducă pe Monica Macovei la putere, alții vroiau să dea jos biserica….fiecare protesta pentru altceva.
Noi vrem schimbare da’ nu suntem în stare să ne schimbăm pe noi. Încă nu suntem în stare să aruncăm gunoaiele în coșurile de gunoi sau să ne comportăm civilizat da’ noi vrem schimbare.”

Are dreptate Ştefan. Acest protest este foarte posibil să fie o mare pierdere de vreme și îmi asum ceea ce tocmai am spus. Dacă nu găsim o metodă prin care să ne setam pe aceași linie de plutire cu toții nu vom reuși niciodată să schimbăm ceva în țara asta.

Propun: Mai sunt câteva săptămâni până în 1 Decembrie. Atunci sunt așteptați în București mulți mulți oameni. Până atunci să găsim o cale în online  să ne punem cu toții deacord asupra oamenilor pe care-i vrem în locul jegurilor astea de vrem să le dăm jos, precum și asupra formei de organizare. Cineva trebuie să ia inițiativa asta și căi se vor găsi.
Ca să reușească însă acest “plan” este nevoie de fix două chestiuni:
1. Să nu mai nominalizăm oameni care deși sunt campioni în ceea ce fac, habar nu au gram de administrație sau management (de ex: Simona Halep la Sport)
2. Să ne însușim fiecare dintre noi următoare expresie altminteri celebră:
“Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.”

__________________________________
Photo credits: Silviu Răcheriu (Siluk)