Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Cum ar fi să nu poți să minți deloc?

Situație absolut ipotetică: pentru o zi nimeni să nu aibă abilitatea de a minți.
Cum ar arăta lumea?
Ce s-ar întâmpla?
De ce ar fi bună o astfel de situație în care să nu poți să minți deloc?

Am să îți răspund din propria perspectivă în cele ce urmează. Sunt absolut sigur că o mare parte din oamenii care citesc aceste rânduri s-au gândit măcar o singură dată în viața lor la această posibilitate altminteri imposibilă.

De ani de zile mă gândesc la o asemenea situație. Minciuna a ajuns un obicei atât de comun acceptat încât face parte din viața noastră de zi cu zi. În ipocrizia noastră am ajuns să acceptăm minciuna doar dacă efectele ei nu ne deranjează (prea tare) sau sunt benefice (celebrele minciuni albe, ex: îi spui unui prost că de fapt este deștept doar ca să se simtă mai bine). Dacă însă efectele minciunii sunt mai mari, atunci imediat sărim și îl condamnăm pe cel care și-a putut permite să mintă. Echitabil, nu?

Situație absolut imposibilă: de mâine dimineață, pentru o zi, nimeni nu va avea abilitatea să mintă. Toată lumea pentru 24 de ore va spune doar adevărul.

Iată ce preconizez eu că se va întâmpla în acea zi:

– Instituția bisercii va dispărea aproape instantaneu. Religia este probabil cea mai mare și mai comun acceptată minciună.

– Politicieni din toate colțurile lumii vor fi trași la răspundere dacă nu cumva chiar executați pe loc. Politica, după religie este cealaltă mare minciună agreată tacit de aproape toată lumea.

– Aproape toți cei angajați într-un loc de muncă își vor da demisia. Vor afla în această minunată zi adevărata lor valoare în ochii celor care le plătesc salariul lună de lună.

– Sunt aproape sigur că undeva sub 99% din cuplurile care există în lume (mai ales cele “fericite”) se vor destrăma. Minciuna în cuplu este un sport mondial atât de perfecționat încât a ajuns ca această minciună să fie din ce în ce mai greu de identificat.

– Vor ieși din pușcarie foarte mulți oameni care până mai ieri erau “vinovați”.

– Sinucideri în masă în rândul judecătorilor și procurorilor.

Va fi haos la nivel mondial. Sunt absolut convins de faptul că nu există “formator de opinie” care nu și-ar găsi sfârșitul în ziua în care ar fi incapabil să mintă.

Fapt interesant: am reușit să dezvoltăm (noi omenirea) tehnologii care mai de care mai sofisticate care rezolvă foarte multe aspecte ale vieții umane, însă probarea minciunii încă se bazează (tehnologic vorbind) pe celebrul poligraf care a fost inventat în 1921, aproape acum 100 de ani. De atunci și până acum nu a mai evoluat această tehnologie. Oare de ce?

Răspunsul este unul foarte simplu:

Că să nu se ajungă în situațiile descrise mai sus.

“Adevărul este folositor doar celor care îl pot transforma în profit.”