Mărţişor la Bistriţa… sau de ce sunt bistriţenii cei mai inteligeniţi români.

Sunt în sudist prin adopție. Mi-am găsit familia la Ploiești și am decis să încerc să-mi înfig rădăcinile aici. Am deja un an și jumătate de viață de ploieștean și încă încerc să mă acomodez cu toate obiceiurile/ritualurile/denumirile de pe aici. Unele dintre ele sunt extrem de complicate și fără sens (gen: slăninei îi se spune aici șuncă).
În fine. Azi m-am dus la muncă ca o floricică cu mâna în buzunar. Când am intrat în sediu de dimineață am observat că pe birourile colegelor au apărut flori și mărtișoare. Am întrebat care e faza și mi s-a spus că: “așa se face de 1 Martie”. Am mai “săpat” azi puțin și am descoperit că toată țara face asta de 1 Martie (se oferă mărtișoare și flori femeilor) ceea ce în contradicție cu toate credințele și educația mea.

La Bistrița, mărțișor să oferă de către bărbați femeilor doar în ziua de 8 Martie…

….când și este de fapt și de drept Ziua internațională a femeii. La Bistrița (de unde sunt) în data de 1 Martie fetele sau femeile oferă bărbaților mărțișor urmând ca în data de 8 aceștia din urmă să reîntoarcă gestul oferind flori.

Din punctul ăsta de vedere putem afirma că cei din Bistrița sunt mai inteligenți decât restul țării, iată de ce:
-Sărbătorim o sărbătoare o singură dată și nu de două ori.
-Bărbații/băieții din Bistrița ies mult mai ieftin decât ceilalți din restul țării.
-Nu se face risipă de material. E pe sistemul: “Cât primești, atâta dai înapoi“…deci nu tu flori cumpărate degeaba, nu tu mărtișoare oferite cui nu trebuie și doar de dragul de a oferi ceva, nu tu momente penibile când trebuie să-i dai mărțișor și floare și lu’ colega care îți manâncă ficații în fiecare ședință.

Cum s-ar zice: “Bistrieanul e intelgent. Fii ca bistrițeanul și oferă mărțișor doar atunci când trebuie”.

Notă: Articolul de mai sus poate trece drept glumă și nu este nici un motiv să ne inflamam aiurea la comparații de genul: “ăia sunt mai inteligenți decât….”

Shares
Share This